Gazete Vatan Logo

iPhone 5 sürpriz yapmadı ama yine de ‘en hızlı’ o satacak

219 milyar dolarlık akıllı cep telefonu piyasasının yeni yıldızı olmaya aday iPhone 5, teknoloji uzmanlarını böldü. Eskisinden iki kat hızlı, geniş ekranlı ve hafif yeni telefonu değerlendiren uzmanlar, ‘Apple fanatiklerini tatmin edecek. Ama daha önce iPhone kullanmayanlara ‘vay be’ dedirtecek bir yenilik yok’ yorumu yaptı.

Rekabet ortamının her geçen gün biraz daha kızıştığı 219.1 milyar dolarlık akıllı cep telefonu pazarına iPhone 5 ile fırtına gibi girmeyi hedefleyen Apple, bazılarını hayalkırıklığına uğratırken bazılarından da tam not aldı. ABD’li uzmanlar, iPhone 4S’e göre yüzde 18 daha ince yüzde 20 daha hafif olan iPhone 5’in tarihin en hızlı satılan teknoloji cihazı olmasını beklediklerini kaydederken, Asya pazarında faaliyet gösteren uzmanlar, Apple’ın sektör liderliğini elinde tutabilmek için iPhone 5’in sahip olduğu özelliklerden çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Hisseler yükseliyor

iPhone 5’in bazı çevreler tarafından yeterince yenilikçi bulunmaması Apple’ın hisselerinin yükselmesine engel olamadı. Şirketin New York Borsası’nda işlem gören hisseleri yüzde 1.39 artarak 669.290 dolara ulaştı. Apple’ın toplam piyasa değeri ise 627.86 milyar doları buldu. Yüzde 80 daha küçük bir şarj girişine sahip olan iPhone 5, henüz Türkiye’de olmayan ultra hızlı internet şebekesi LTE’yi destekliyor. Dolayısıyla, iPhone 5’in Türkiye’deki kullanıcıları hzılı internet sisteminden istifade edemeyecek gibi görünüyor. LTE sistem ABD’nin dışında, Kanada, Güney Kore, Avustralya, Singapur ve Almanya gibi ülkelerde de var. iPhone 5, 21 Eylül’de ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya, Singapur ve İngiltere’de, 28 Eylül’de ise Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de piyasaya sunulacak. Cihazın Türkiye pazarına ne zaman gireceği henüz açıklanmadı. Yeni iPhone 5’in ABD’de önerilen satış fiyatlarının, 16 GB için 199, 32 GB için 299, 64 GB için 399 dolar olacağı belirtildi.

Haberin Devamı