Gazete Vatan Logo

‘Giyilebilir’ cihazlar 2015’in trendi olacak

Giyilebilir akıllı cihazlar, nesnelerin interneti, 3D baskı, bulut bilişim, mobil çalışma ve akıllı dokümanlar 2015’e damga vuracak. Yılın en çok konuşulan trendi ise giyilebilir cihazlar olacak

Yeni yılın teknolojik trendlerini değerlendiren Xerox; giyilebilir akıllı cihazlar, nesnelerin interneti, 3D baskı, basılı elektronikler, bulut bilişim, mobil çalışma ve akıllı dokümanların yeni yılın trend teknolojileri olacağını açıkladı. Yeni yılda günlük hayatımızı kolaylaştıran, iş süreçlerini basitleştirip, hızlandırarak zaman kazandıran teknolojilerin trend olacağını belirten Xerox iş analistleri, 2015’in en çok konuşulan teknoloji trendinin giyilebilir cihazlar olacağını söylüyor.

Vücuda engtegre

Analizlere göre; geçtiğimiz yıllarda ilk örnekleri piyasaya çıkan akıllı gözlüklerin yetenekleri gün geçtikçe gelişecek. Akıllı saatlerde internete girecek, telefon görüşmesi yapacak, mesajlarımızı okuyabileceğiz. 3D baskı her türlü nesnenin ve objenin birebir kopyasını basarken, Xerox’un da üzerinde çalıştığı “printed electronics” yani basılı elektronikler plastik, silikon, cam, tekstil gibi farklı ve esnek materyaller üzerine elektronik devre basmayı sağlayacak. Böylece hem hafif ve bükülebilen elektronik cihazların üretilmesini hem de 3D baskı ile basılan nesnelerin çalışan birer elektronik cihazlara dönüşmesi sağlanacak. Çok yakında her nesne internet ve bluetooth teknolojisi üzerinden birbirine bağlı olacak. Her nesneyle internet üzerinden bağlantı kurup komut verebileceğiz. Örneğin siz eve gitmeden kahve makineniz kahvenizi yapmış, televizyonunuz izleyeceğiniz filmin kanalını açmış olacak. Sahip olduğunuz birçok eşya birbiriyle konuşacak ve internet üzerinden işlevleri yönetilebilecek. 2015 yılında trend olacak uygulamalardan biri de akıllı interaktif dokümanlar. Basılı dokümanlar üzerinde yer alacak mobil QR kodlar, barkodlar ve sanal gerçeklik uygulamaları kağıt dokümanları üzerinde ses, resi, video barındıran interaktif akıllı dokümanlara dönüştürecek.

Haberin Devamı

Bize her yer ofis!

2015 yılı Türkiye’de de şirketlerin çalışanlarını daha çok evden çalıştırdıkları bir yıl olacak. Notebook, akıllı telefon, tablet gibi akıllı cihazların iş içinde kullanımının yaygınlaşması ile iş yapış şekilleri de değişiyor. Büyük şehirlerdeki aşırı trafik yoğunluğu da, şirketlerin çalışanlarını, mobil ve uzaktan çalışmaya yönlendirmesine neden oluyor. Şirketlere uzaktan VPN bağlantılarla erişmek, IP telefon ve video konferans gibi teknoloji altyapılarını kullanmak, çalışanların şirketteymiş gibi evlerinden çalışmalarını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl içinde Xerox’un da bulunduğu küresel kuruluşların yüzde 51’i mobil/uzaktan çalışma prosedürlerini uygulamaya koydu, yüzde 77’si ise iş için kişisel mobil cihazların kurumsal ağlara bağlanmasına izin verdi.

Haberin Devamı