Gazete Vatan Logo

Cep’te 3G devrimi başlıyor

Cep telefonlarında görüntülü konuşma fırsatı sunan 3G teknolojisi 30 Temmuz’da başlıyor

3G, sağlıktan eğitime, eğlenceden günlük hayata kadar birçok alanda kolaylık sağlayacak. Sınırlar kalkacak, dünyanın neresinde olursanız olun evinize, ofisinize hızla bağlanabilecek, çocuğunuzun uykusunu bile kontrol edebileceksiniz

3G tarifelerini açıklayan Avea 10 kuruşa görüntülü konuşturacak

Avea’nın yeni Genel Müdürü Erkan Akdemir, bu yıl yapacakları 1 milyar liralık yatırımın büyük bölümünün ayrılacağı 3G’den gelecek gelirlerle Vodafone’u geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Avea, 3G ile ilgili paketlerini ve fiyatlarını da açıkladı

Bu yıl 1 milyar lira yatırım yapacaklarını söyleyen Avea’nın yeni Genel Müdürü Erkan Akdemir, bu yatırımın büyük bölümünün ayrılacağı 3G’den elde edilecek gelirlerle Avea’nın ikinci çeyrek sonunda ciroda yakaladığı Vodafone’u geçmeyi hedeflediğini söyledi. Avea’nın 3G servislerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Akdemir, Avea’nın 3G ile mobil internet paketi alan abonelerin WiFi uyumlu cep telefonlarıyla mobil internet uygulamalarından yararlanabileceklerini belirtti.

“2G’de vermiş olduğumuz tüm servisler, paketler, tarifeler 3G’de de aynen kullanılabilecek” diyen Akdemir, mevcut sınırsız paketleri aynısını 3G’ye de taşıyacaklarını kaydetti.

Önümüzdeki haftadan itibaren duyuracakları bir kampanya ile her bütçeye uygun 3G uyumlu cihazların satışına başlayacaklarını açıklayan Akdemir, “Düşük gelirliler için 300 TL, orta gelirliler için 500-600 TL ve yüksek gelir grubu için 700-800 TL’lik telefon seçeneklerimiz olacak” diye konuştu.

Vodafone’u yakaladık

Akdemir, Avea’nın ikinci sırada olan Vodafone ile aralarında gelir farkını kapattığını söyledi. Akdemir, “Avea 2007’den bu yana ikinci sıradaki operatörle arasındaki yüzde 70 gibi bir dramatik farkı kapatarak şu anda ikinciliğe ortak olmuş durumda” dedi. Rakamlara göre Vodafone’un gelirleri 626 milyon, Avea’nın ise 625 milyon lira.

7 liraya da 27 liraya da paket var

* Görüntülü konuşmanın dakikası 10 kuruş/1 kontor olacak.

* Abonelere 30 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz konuşma imkanı sağlanacak.

* Aboneler, 5 TL’den başlayan paketler ile sınırsız TV izleyebilecek veya izledikçe ödeyecek.

* Seç-İzle hizmeti ile Avea aboneleri diledikleri dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini cep telefonlarına 18 SMS/3.5 TL’den başlayan fiyatlarla cep telefonlarına indirebilecek ya da indirmeden anında izleyebilecekler.

* 3 aylık kampanya süresi boyunca internet paketleri, mevcut fiyatlardan, ancak daha yüksek kapasite ile sunulacak. Aboneler, cepte internet için 100 MB’lik paketten 8 TL/49 kontöre, 2GB’lik paketten ise 35 TL/199 kontöre faydalanabilecekler.

* Kampanya süresince bilgisayardan mobil internete erişimde ise 35 TL’ye 1 GB yerine 2 GB, 55 TL’ye ise 4 GB yerine 6 GB kapasite sunulacak.

* Hoşgeldin paketi: Ayda 7 TL karşılığında; 30 dakika heryöne ücretsiz görüntülü konuşma, 1 saat ücretsiz Mobilvizyon, 100 MB data, Seçİzle: 1 içerik.

* Standart Paket: Ayda 17 TL karşılığında; 60 dakika heryöne ücretsiz görüntülü konuşma, 3 saat ücretsiz Mobilvizyon, 250 MB data, Seçİzle: 2 içerik.

* Süper Paket: Ayda 27 TL karşılığında; 150 dakika heryöne ücretsiz görüntülü konuşma, 5 saat ücretsiz Mobilvizyon, 500 MB data, Seçİzle: 3 içerik.

Mükerrer yatırımı önlemeye çalışıyoruz

AVEA’NIN 3G toplantısına katılan Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “Bu yıl 3G yatırımı hariç tutarsak 2 milyar TL toplam yatırım hedefimiz var” dedi.

Türk Telekom’un mobil internet hizmetleri konusunda diğer operatörlere yaklaşımına ilişkin bir soru üzerine Doany, “Bu konuda tüm operatörlere eşit yaklaşıyoruz. Bunların hepsi regüle edilmiş, düzenlenmiş fiyatlarla sunuluyor. Bütün operatörlerin toplam yatırım maliyetini azaltmak konusunda Turkcell ve Vodafon ile görüşmeye çalışıyoruz. Mükerrer yatırım yapılmasını önlemeye çalışıyoruz. Bunlar, ülkenin gereksiz yatırımına neden oluyor” diye konuştu.

Vodafone ‘makul’ fiyatlarını açıklamadı

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 3G’de herkesin ulaşabileceği makul fiyatlandırmaya gittiklerini söyledi ama fiyatların ne olduğu hakkında bilgi vermedi

3G teknolojisine geçiş öncesinde bir toplantı düzenleyen ancak beklentilerin aksine tarife açıklamayan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2010’da Vodafone Türkiye’nin önemli bir sıçrama yapacağına inandıklarını, buna hazırladıklarını söyledi.

30 Temmuz’da abonelerini 81 ilde 3G ile buluşturacaklarını anlatan Timuray, fiyatlandırma politikalarını herkesin ulaşabileceği makul fiyatlandırma prensibiyle oluşturduklarını vurguladı. Paketlerin, müşterilerin maliyet kontrolünü sağlayan özel fiyat programıyla sunulacağını bildiren Timuray, 3G’nin abone sayısında artış sağlayacağına işaret ederek, “Özellikle laptoplarda ilave SIM kart kullanımı, ikinci SIM kart kullanım alışkanlığı başlayacak. Bu da artışa neden olacak” diye konuştu. Serpil Timuray, makul fiyatlandırma ile ilgili görüntülü konuşmanın, sesli konuşmayla aynı fiyatlandırmada olacağını, ancak data fiyatlandırmasına ilişkin bilgileri paylaşamayacağını söyledi. Timuray, hedeflerinin bilgiye mobil internet üzerinden ulaşan yoğun kullanıcı sayısını artırmak olduğunu kaydederek, “Önümüzdeki dönem için 2 misli bir büyümeyi makul görüyoruz” diye konuştu.

New York’tan Şişli’deki bebeğinizin uykusunu kontrol edin

Dünyanın neresinde olursanız olun bebeğinizin o anda evde ne yaptığını izleyebileceksiniz. Nasıl mı? Evinize yerleştireceğiniz sim kartlı güvenlik kamerası sayesinde... Bu kamera da aslında bir telefon. Pil veya elektrikle çalıştırabiliyorsunuz. Görüntü kaydedebilir, herhangi bir noktaya zoom yapabilirsiniz. Onun da bir numarası olacak ve bu numarayı çevirdiğinizde bebeğinizin ne yaptığını ya da banyo yaparkenki görüntülerini canlı izleyebileceksiniz.

Harry Potter filmi 5 dakikada indirilecek

3G’nin hizmete girmesiyle cep telefonlarındaki internet hızı 20-30 kat artacak. 3G’nin getirdiği hız sayesinde müzik ve video gibi içerikleri cep telefonunuza çok kısa sürede indirebilirsiniz. Bugün 6-6.5 saatte indirilebilen bir 120 dakikalık bir Harry Potter filmini 3G teknolojisi ile 5 dakikada indirip cep telefonunuzden izleyebileceksiniz. Sinemalarda ve şifreli kanallarda oynadıktan sonra DVD’si çıkan bir filmi de indirip izlemeniz kolaylaşacak.

Öğrenciler Harvard’daki dersi canlı izleyebilecek

Mobil eğitim portalları olacak. Örneğin bir öğrenci okula giderken o gün yapılacak bir fizik deneyini ilgili portala bağlanıp cep telefonuna isteyecek. Deney geldiğinde de yolda çalışabilecek. Eğitimde sınırlar kalkacak. Örneğin Türkiye’nin herhangi bir yerinden ABD’deki Harvard Üniversitesi’ndeki profesörün dersi canlı izlenebilecek.

Hastaneye gitmeden ilk yardım desteği


Yeni dönemde teletıp yöntemi devreye girecek. Örneğin taşradaki bir doktor ultrason sonucunu dünyanın herhangi yerindeki bir sağlık merkezine veya bir doktora aktarılabilecek. Görüntü aktarımıyla teşhis ve tedavi süreci hızlanacak. Kanaması olan arkadaşınızın görüntülerini doktora gösterip ilk müdahaleyi yapabileceksiniz.

Mobil muhabir olup kazayı TV’ye gönderin

Cep telefonunuzdan bir görüntüyü anında Facebook gibi sitelere aktarabileceksihiz. Ayrıca yolda giderken bir trafik kazasına veya yangına şahit oldunuzda video olarak çekebilir ya da anında televizyonlara gönderebilirsiniz.

Saat gibi cep, özel gözlük gelecek

Bilim-kurgu filmleri ya da ajan filmlerini aratmayan ürünler olacak. LG, Samsung gibi şirketler, 3G uyumlu kol saati telefonla tüketiciyi cezbetmeye çalışıyor. Yine cep telefonunuza indirdiğiniz bir görüntü, gözlük şeklinde yapılmış, daha çok “Matrix” filmini hatırlatan bir ekrandan DiVX kalitesinde seyredilebilecek.

Telefon ücretleri 299 TL’den başlıyor

3G’ye geçmek için abonesi olduğunuz operatöre bir SMS atarak veya çağrı merkezine ulaşmanız gerekiyor. 3G aboneliği için ek bir ücret alınmıyor. Türkiye’de 3G teknolojisine sahip yaklaşık 5 milyon cep telefonu kullanılıyor. Bunun 3 milyonu Turkcell, 1 milyonu Avea, 1 milyona yakın kısmı da Vodafone abonesi. Görüntülü konuşmada her iki tarafta da çift veya döner kameralı cep telefonu ve iki tarafın da 3G’ye geçiş yapmış olması lazım. 3G’ye uyumlu cep telefonlarının yüzde 60’ı çift kameralı. En çok Nokia, Samsung, iPhone, HTC ve Sony Ericsson gibi markaların 3G uyumlu ürünleri satılıyor. Bu teknolojiye uygun cep telefonlarının fiyatının 299 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor.

Trafik sıkıştı diye derbi maç kaçmayacak

3G sayesinde yolda giderken dolmuşta veya vapurda cep telefonunuzdan televizyon seyredebileceksiniz. Örneğin derbi maçı kaçırdım diye üzülmeyeceksiniz. Sadece Turkcell’in vereceği mobil lig TV platformuna abone olanlar şifreli maçları cepten izleyebilecek. Bunun için ekstra bir ücret ödenecek. Diğer operatörler ise televizyon kanallarında olduğu gibi özet verebilecek. Televizyon kanallarını izlemek için de özel paketler olacak. Operatörlerin anlaştığı televizyon kanalları D-Smart ve Digiturk gibi mobil televizyon platformlarında yer alacak. Abone olan anlaşmalı kanalları izleyebilecek.

Ofisteki masanızı plaja taşıyabilirsiniz

İş dünyasında mobil ofis dönemi başlayacak. Bu sayede dünyanın neresinde olursanız olun şirketinizin network’üne bağlanıp dosyalarınızı görebilecek, maillerinize ulaşacak ve masanızdaymış gibi çalışabileceksiniz. Telefon kartı monte edilmiş bir taşınabilir USB ile dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız ile internete her yerden bağlanmanız mümkün olacak. Cep telefonu kartlı “Wi-Fi” kablosuz internet bağlantısı hizmeti sunan modemi gittiğiniz yere taşıyabileceksiniz. Ev ve işyerinde aynı modemi kullanılabileceksiniz.

Faturanızı ödeyin cep’te arkadaşınızla karşılıklı oyun oynayın

3G sayesinde unuttuğunuz faturanızı cep telefonundan ödeyebilir, havaalanına giderken yolda online check-in yapabilirsiniz. Eğer 3G uyumlu bir cep telefonunuz varsa görüntülü konuşma sayesinde arkadaşınıza evinin dekorasyonu ile ilgili fikir verebilir, aile büyüklerinize bayram videosu gönderebilir veya bebeğinizin ilk adımlarını eşinize izlettirebilirsiniz. İstanbul’dan Antalya’daki arkadaşınızla yan yanaymış gibi cep’ten oyun oynayabileceksiniz.

Kıskanç eşlere gün doğdu!

Görüntülü konuşma sayesinde çocuğunuzun, eşinizin veya sevgilinizin doğru söyleyip söylemediğini kontrol edebileceksiniz. Örneğin ’Arkadaşıma ders çalışmaya gidiyorum’ deyip maça veya konsere gidip gitmediğini, ’Toplantım var, geç geleceğim’ diyen eşinizin o anda nerede olduğunu öğrenebileceksiniz. Aynı şekilde çalışanlarınızı kontrol amacıyla da görüntülü telefon kullanılması mümkün.



Haberin Devamı