Gazete Vatan Logo

25 Ekim güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi? Güneş tutulması 25 Ekim 2022 hakkında merak edilenler!

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Gök Olaylar Yıllığı'na göre, 25 Ekim günündeki güneş tutulması yaşanacak. Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ve güneş ışıklarının Dünya'ya ulaşmasını tamamiyle ya da kısmen engellenmesiyle ortaya çıkan gök olayı güneş tutulmasının saat kaçta olacağı ve Türkiye’den görülüp görülmeyeceği merak ediliyor. Peki, 25 Ekim güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi?

25 Ekim güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi? Güneş tutulması 25 Ekim 2022 hakkında merak edilenler!

2022 yılının ikinci güneş tutulması 25 Ekim’de gerçekleştirilecek. Kuzey Yarımküre'deki çoğu ülkeden görülebilecek güneş tutulmasının ilki ise mayın ayında gerçekleşmişti. Bu tutulma ise sadece güney yarımküredeki ülkelerden görülmüştü. Peki, 25 Ekim güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi? 25 Ekim 2022 güneş tutulması…

25 Ekim güneş tutulması saat kaçta?

Tutulma Türkiye saati ile 12:40 ile 15:05 arasında olacak. Tutulmanın üst aşaması 13:50'de olacak. Kısmi güneş tutulması sırasında, Güneş bir hilal gibi görünecek.

Güneş tutulması Türkiye’den izlenebilecek mi?

TÜBİTAK'ın "Gök Olayları Yıllığı"na göre 25 Ekim'deki parçalı güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek.

Güneş kuzey yarım küreyi aydınlattığında ve Ay Güneş'in yaklaşık yüzde 82'sini kapladığında bir tutulma meydana gelir.

Tutulma en iyi Rusya'dan görülüyor. Ay, Rusya'ya ulaşan güneş ışığının yaklaşık yüzde 80'ini engelliyor. Çin'de bu pay yüzde 70, Norveç'te yüzde 63 ve Finlandiya'da yüzde 62.