Gazete Vatan Logo

Yaşayan plato Türkiye yabancıların gözdesi

Türkiye, yabancı filmlerin seti oldu... Büyük bölümünü Türkiye’de çekeceği ”The Water Diviner” filmi için mekan arayan Oscarlı Russell Crowe bunun son örneği. Daha önce çekilen ‘Taken 2’, Oscar ödüllü ‘Argo’, Nicholas Cage’in başrolünde olduğu ‘Hayalet Sürücü 2’ son yıllarda ülkemizi tercih edenlerden.

Yaşayan plato Türkiye yabancıların gözdesi

The Rebound (2009)
Başrol oyuncuları Catherine Zeta-Jones ve Justin Bartha olan Aşkın Yaşı Yok (The Rebound) 40 yaşındaki bir kadınla 24 yaşındaki bir genç arasındaki çekimi konu alan romantik bir komedi. Yönetmen Bart Freundlich. Filmin afişinde Ortaköy, Boğaz Köprüsü ve camii yer alıyor. İstanbul’da gerçekleşen çekimlerde başrol oyuncusu Justin Bartha’ya Altın Portakallı oyuncu Saadet Işıl Aksoy eşlik etti. Hatta fragmanda da Aksoy’un görüntülerine yer verildi.

The International (2009)
Tom Tykwer tarafından yönetilen 2009 yapımı gerilim filmi. Süleymaniye Camii filmde bolca kullanıldı. The International, Lüksemburg merkezli kurgusal bir banka olan IBBC’nin içinde bulunduğu yolsuzluğu soruşturan bir İnterpol ajanı (Clive Owen) ve bir ABD’li avukatın (Naomi Watts) etrafında geçiyor... Şirket, silah komisyonculuğu ve bankacı olarak çeşitli yollarla organize suçlar işleyip hükümetleri yozlaştırmaktadır. Lois Sallinger (Clive Owen) adlı Interpol ajanı, Naomi Watts ile birlikte, kirli işler çeviren ve tüm dünyada operasyonlar yürüten bir bankanın peşine düşer. Bankanın kirli işlerini açığa çıkarma konusunda kararlı olan Sallinger, bu amacla New York, Berlin ve Milan’da devam eden ve onu İstanbul’a kadar getiren bir takibe başlar. Filmde Haluk Bilginer de rol alıyor.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2010)
Hayalet Sürücü (Ghost Rider: Spirit of Vengeance), Marvel Comics’in aynı adlı çizgi romanına dayalı bir Amerikan süper kahraman filmi. Serinin 2007 yapımında da Nicolas Cage, yer almıştı. Bu seferki çekimler Kapadokya’da yapıldı. Zelve Açık Hava Müzesi’ndeki çekimler nedeniyle müzenin bir kısmı kapandı. Argos in Kapadokya Oteli’nde kalan Cage, sıcak ve sempatik tavırlarıyla Türk halkının gönlünü kazanmayı bildi. Filmin konusu; Johnny Blaze (Nicolas Cage), hâlâ Ghost Rider olmanın laneti ile mücadele etmektedir. Kendisini lanetleyen iblis Roarke (Ciar·n Hinds)’yle temasa geçebilmesi için Danny adlı çocuğu bulması gerekmektedir.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
Başrollerini Gary Oldman, Colin Firth ve Tom Hardy’nin paylaştığı, filmin bazı sahneleri Beyoğlu Çukurcuma’da gerçekleştirildi. Ancak İstanbul, filmde Paris olarak izlendi. Fransa’da çekim ücretlerinin pahalılığı nedeniyle İstanbul’u tercih eden ekip, tüm sokağın tabelalarını değiştirdi. Hatta çekimlere ev sahipliği yapan, pizzalarıyla ünlü Çukurcuma 49, 1970’lerdeki bir kuru temizlemeci olarak dekore edildi. Soğuk savaş sonrası İngiliz istihbarat örgütünde yaşanan bir köstebek avı anlatılıyor.

Taken 2 (2012)
Yönetmenliğini Olivier Megaton’un yaptığı bir aksiyon filmi. Liam Neeson başrolde.
Filmin yüzde 90’ı İstanbul’da çekildi. Balat, Kadıköy ve Haydarpaşa plato olarak kullanıldı. Ancak film İstanbul’u çarşaflı kadınların ve 1970’lere ait polis araçlarının yollarda dolaştığı bir suç şehri gibi gösterdiği için tepki aldı. Bu nedenle tüm özellikle Amerika’da çok izlenmesine rağmen Türkiye’deki gişesi çok düşük oldu.

Skyfall (2012)
James Bond serisinin yirmi üçüncü filmi. Sam Mendes’in yönettiği bu filmde Daniel Craig, James Bond karakteri olarak üçüncü performansını sergiliyor. Filmin bir bölümü İstanbul, Adana ve Fethiye’de çekildi. Hatta Skyfall’un açılış sahnesi Kapalıçarşı’nın çatısında bir kovalamaca sahnesiyle başlıyor. Rusya’dan Sevgilerle ve Dünya Yetmez filmlerinden sonra Türkiye’de çekilen üçüncü James Bond filmi...

Argo (2012)
85’inci Oscar Ödülleri’nde “En İyi Film” seçilen “Argo”, İstanbul’da çekilen sahneleriyle gündeme gelmişti. Ben Affleck’in hem yönettiği hem de başrolünde oynadığı filmde ajanların buluştukları yer, tüm ihtişamıyla Ayasofya Camii idi. Çekim öncesinde caminin tam 4 bin ampülü değiştirildi. İran sahnelerinin çoğu da mekanlar İran’a benzetilerek ve tabelalar değiştirilerek Beyoğlu, Fatih ve Eminönü’nde çekildi. Kapalıçarşı’da 10 sokak ve 150 dükkan kullanıldı.

Haberin Devamı