Gazete Vatan Logo

Süt içmenin yaşı yok!

Süt tüketimine küçük yaşlarda başlanılması ve yaşlılığa kadar düzenli olarak içilmesi gerekiyor. Sağlığa büyük faydası olan süt, özellikle küçük yaşlarda tüketilmeye başlanırsa çocuğun beyin gücünü artırarak hafızasını güçlendiriyor.

Süt binlerce yıldır insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynak. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besin grubu olduğu hemen anlaşılacaktır. Hücrenin önemli bir parçası olan protein, büyüme ve gelişme için gereklidir. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme ve gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Saç ve tırnak oluşumunda rolü büyük
Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanır. Süt proteini hücre ve dokuların, saç ve tırnakların oluşmasında önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeyi sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler. Süt proteinlerinde büyük bir kısmı “esansiyel amino asit” olan yaklaşık 23 adet amino asit bulunmakta olup, bunların bir kısmı hayati önem taşımaktadır.

Vücuda enerji sağlar
Doğada yüksek oranda sadece sütte bulunan süt şekeri laktoz vücudumuza enerji sağlar. Sütte bulunan galaktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. Laktozun hidrolizi sonucu oluşan laktik asit bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolaylı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici etki yapar. Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Laktoz enzimi yetersizliği nedeniyle laktoz intoleransı gösteren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir.

Zeka gelişimi için etkili
Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (riboflavin) için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilir. Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direnci artırır. Sütteki vitaminler büyümeye yardım eder. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların diğer yetişkinlere göre daha çok süt ürünleri tüketmeye ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı