Gazete Vatan Logo

Saha içinde “efsane” saha dışında “baş belası”

´Sadece güçlüler hayatta kalır´

O Türkiye’ye, belki de Avrupa’ya transfer olan, gelmiş geçmiş en kariyerli basketbol oyuncusu... Lakabı “answer”, yani cevap... NBA’de Michael Jordan’dan sonra en yüksek play-off sayı ortalamasına sahip bir efsane... Saha dışında ise kavgaları, kumar alışkanlığı, antrenmanları hiç sevmeyişi, uyuşturucu alışkanlığıyla tam bir “baş belası.” Vücudunun her yanındaki sıra dışı dövmeleri, 100 bin dolar değerindeki elmas küpeleriyle Amerikan gençliği için “asi” bir rol model. Allen Iverson, şimdi ise 2 milyon dolara Beşiktaş’ın yeni yıldızı...

NBA’de 4 kez sayı kralı oldu

7 Haziran 1975’te doğan Allen Iverson NBA kariyerinde 1 kez MVP (en değerli oyuncu) seçilirken, 4 kez de sayı kralı oldu. Oynadığı 914 karşılaşmada 26.7 sayı ortalamasıyla maç başına en çok sayı atan basketbolcular sıralamasında 6’ıncı sıraya yerleşti. 1996’da Philadelphia 76’ers takımı tarafından birinci sırada draft edilen Iverson, 5 kez de All Star maçına çıktı. Efsane yıldız, Philadelphia’nın ardından Denver Nuggetsve Memphis Grizzlies formalarını giydi ve Detroit Piston’sta oynadıktan sonra NBA kariyerine nokta koydu.

Saç modellerine bile damga vurdu

Iverson, ilk kez kendi yaptığı saç modeliyle, ABD’de “Corn Rows” adı verilen ve şu anda bir çok oyuncu tarafından kullanılan saç modeline ilham oldu. Reebok firması “The Answer” adıyla çıkarttığı ayakkabılarıyla çok sayıda ayakkabı üreterek “Iverson”u şirketin en önemli yatırımlarından biri yaptı.

Polise silah da çekti babasını da bıçakladı

Hızlı araç kullanmak, polise silah çekmek, uyuşturucu madde bulundurmak, kavgaya karışmak gibi suçlardan pek çok kez tutuklanarak hapis yatan Iverson, bu “aykırı” kimliğini babasız ve sefalet içinde geçen çocukluk yıllarına borçlu. Çocukken evinde ödenmeyen faturalardan dolayı su ve elektrik genelde hep kesikti. Zorluk içinde geçen çocukluk günlerinde hayatını değiştirecek fırsat ansızın kapısını çaldı.

ANNESİ BASKETÇİ YAPTI

Annesi onu basketbola yazdırmıştı. Iverson’ın tepkisi evin bir köşesine kaçarak “antrenmanlara gitmemek için” ağlamak oldu. Aslında gönlünde başka bir spor yatıyordu: Amerikan futbolu... Oysa ki annesi oğlunu bu oyuna ısındırıp “I love this game!” dedirtmek için kıt kanaat geçindiği halde “Jordan ayakkabıları” bile almıştı. Bir süre hem basketbol, hem de Amerikan futbolu oynayan Iverson’ın, bir bowling salonunda karıştığı kavga hayatının dönüm noktası oldu. İçerideki bir grup Allen ve arkadaşlarına hakaret etti. Çıkan siyah-beyaz kavgası sonucunda 17 yaşındaki Iverson, bir kızı ciddi şekilde yaraladığı iddiasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 4.5 ay hapiste kaldıktan sonra suçsuz olduğu anlaşıldığı için serbest kaldı. Ancak daha sonraki yıllarda da beladan kurtulmadı.

Hapishanede korku dolu günler

Efsane Yıldız, hapis günlerini şöyle anlatıyor: “Yaşıtlarımın kaldığı ‘Jungle’ isminde bir kısım vardı. Büyük mahkumlar asla orda kalmama izin vermediler ve beni hafif çalışma cezası almış yaşlıların yanına koydular. Bazen bizim koğuşa gitmem için Jungle’ın önünden geçmem gerekirdi. Küçüklüğümden beri hem kendimin, hem de ailemin başının çaresine bakmak zorunda kaldığım için korkusuz biriyimdir ama o Jungle denen yerde öyle şeyler oluyordu ki içeride hapishane filmlerinde seyredebileceğiniz en mide bulandırıcı ve korkutucu sahnelerden birkaç kat daha fazlası vardı.”

BAR KAVGASINDA BABASINI BIÇAKLADI

1996’da bir bar kavgasında tartıştığı adamı bıçaklayan Iverson, bıçakladığı kişinin o ana dek hiç görmediği babası olduğunu tesadüfen öğrendi. Bir yıl sonra ise aşırı sürat yapınca polis, aracında ruhsatsız silah ve esrar buldu. Bu kez cezası ‘toplumsal hizmet’ yapmaktı. 2002’de ise eşi Tawanna’yı dövmekten tutuklandı.

İstanbul’daki her anını kaydettiriyor

Taraftarla tanışma töreninde Türk seyircisine hemen ısınarak tribünlere yumruk şov yaptıran Iverson’ın gelişi aslında tam bir muamma... Kimileri eşiyle problemleri, kimileri ise kumar borçları ve çocuğunun hastalığı için paraya ihtiyaç duyması, kimileri de artık tamamen “bittiği” için Türkiye’ye geldiğini savunuyor. Iverson’un Türkiye’den önce Çin’den, hem de Beşiktaş’ın önerdiği rakamın 2 katına (4 milyon dolar) karşılık gelen bir teklifi reddetmesinin gerekçesi de ilginç: “Türkiye’yi seçtim, çünkü Çin çok uzak...” Yaşadığı yerin ABD olduğu göz önünde bulundurulursa, herhalde ya dünya haritasını hiç bilmediğini ya da şaka(!) yaptığını düşünmek gerek...

HER İKİ YAKADA DA VİLLA BAKIYOR

New York’ta dünya medyasının önünde Beşiktaş’a imza atarken Iverson’un ağzından şu sözler dökülmüştü: “10 yıl önce bana ‘ileride Türkiye’de oynayacaksın’ deselerdi, ‘bu delilik’ derdim. NBA’den teklif gelmedi. Hayatımda yeni bir sayfa açmak istiyorum.” Şu sıra biri Anadolu yakasında Acarkent’te, biri de Avrupa yakasında Kemer Country’de iki ev bakan Iverson, kararını verdiğinde, çocuklarını da getirtip İstanbul’daki Amerikan okullarından birine yazdıracak. 5 kişilik bir ekiple Türkiye’ye gelen yıldız, İstanbul’daki her dakikasını özel imaj danışmanı tarafından kameraya kaydettiriyor ve Twitter’dan hayranlarıyla paylaşıyor.

Elmas küpeleri 100 bin dolar değerinde

Iverson’a üniversite yolunu açan ve hayatını kurtaran kişi Georgetown Üniversitesi takımının antrenörü John Thompson. Ünlü yıldıza üniversite yılları boyunca koçluğun yanı sıra babalık da yaptı. Iverson etrafında olup bitenlere sahada attığı sayılarla cevap verdiği için ‘The Answer’ lakabını aldı. Yıldız oyuncu vücudundaki dövmeler ve farklı giyim tarzı nedeniyle kendisine tepki gösterenlere dövmesiyle “beni olduğum gibi kabul et” cevabını veriyor. 2000 yılında “Jewelz” nicki ile çıkarttığı albümde sözlerini kendi yazdığı “40 Barz” adlı şarkısında eşcinsellere hakaret ettiği için birçok kesimin nefretini kazandı. Hatta ABD’de eşcinseller kendisini protesto etmek için yürüyüşler yaptı. Sonunda da albümünün dağıtımı yasaklandı. “Hip-hop ve rap müzik benim yaşam tarzım” diyen Iverson’ın küpeleri saf elmastan ve değeri 100 bin dolar. NBA’de yıllarca 3 numarayı giyen Iverson, Beşiktaş Cola Turka’da 4 numaralı formasını kendisine bırakan takım arkadaşı Rus Likholitov’a 50 bin dolarlık Hublot marka saat hediye etti.

Sadece güçlüler hayatta kalır

Iverson’ın vücudu birbirinden ilginç dövmelerle bezeli. İşte bunlardan bazıları ve anlamları:

Only The Strong Survire: Sadece güçlü olan hayatta kalır. Sol kolunun omuz başında yer alan bu dövme, Iverson’ın hayatındaki zorlukları tasvir ediyor.

The Answer&buldog: Lise yıllarında yaptırdığı bir dövme. The Answer aynı zamanda lakabı. Buldog ise Georgetown Üniversitesi’nin logosu.
Fear No One: Kimseden korkma. Allen Iverson’ın yaşam felsefesini anlatan dövme.

Hold My Own: Kendine hakim ol. Sağ kolunun omuz başında bulunan dövme, kendi benliğine karşı dürüst olması yönünde uyarı niteliği taşıyor.
Soldier: Hayatındaki savaşı anlatan ve bu savaşları göğüsleyebilmiş bir askeri, yani yine kendisini tasvir ediyor.

Praying Hands: Sol göğsünde kalbinin üzerinde bulunan bu dövme dua eden iki el olarak betimlenmekte ve üzerinde annesinin ismi yazıyor.
Tawanna: Göbek deliğinin sağ tarafında karısı Tawanna’nın adı yazıyor.

Haberin Devamı