Gazete Vatan Logo

Protokol imzalandı

Emlak Konut’un % 25 hissesi halka arz edildi, gelirle evler depreme karşı yenilenecek

TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO’nun hisselerinin yüzde 25’inin halka arzında Unicredit ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın global koordinatör olarak görev yapmalarına ilişkin protokol dün imzalandı. TOKİ Başkanı Bayraktar, aktif değeri 4.5 milyar lira olan Emlak Konut’un halka arzından elde edilecek gelirin deprem riski bulunan konutların yenilenmesinde kullanılacağını açıkladı

TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO’nun hisselerinin yüzde 25’inin halka arzında Unicredit ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) müşterek global koordinatör olarak görev yapmalarına ilişkin protokol dün törenle imzalandı.

Emlak Konut GYO’nun halka arz ile yeni yatırımlar gerçekleştirmek için kendi işlevine döneceğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halka arza en iyi katılımın sağlayacağına inandığını belirterek halka arzdan gelecek sermayenin çok daha güzel harcanacağını, bunun üzerinde TOKİ’nin, devletin elinin bulunduğunu kaydetti. Halka arzdan sağlanacak gelirin deprem riski bulunan evlerin yenilenmesinde kullanılacağını açıklayan Bayraktar, “Türkiye’nin gayrimenkul konusunda problemleri var. İstanbul’da konutların yüzde 60’ı mühendislik bilimine uygun değil. Deprem riski bulunan konutların yenilenmesi gerekiyor. Hükümetin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çok büyük çalışmaları var. Bizim de esas çalışmamız bu yönde” dedi. Gayrimenkul geliştirmeyi en iyi bilenin TOKİ olduğunu belirten Bayraktar, “Halkın katılımının sağlayacağı sermaye birikiminin ülkemize bir fırsat olarak döneceği çok açıktır” diye konuştu.


7 yılda 35 bin konut

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise Emlak Konut’un ana sözleşmesini SPK mevzuatına uygun hale getirerek, sermaye artırımı yoluyla halka arz işlemlerini gerçekleştirmek istediklerini belirterek, “Şirketimiz 2003-2010 yılları arasında portföylerinde bulunan 3 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 35 bin adet konut, 521 adet ticari ünite, 10 adet sosyal tesis, 10 adet okul projelendirmiştir” dedi.

Emlak Konut’un portföyünde bulunan arsalarla birçok projeye daha imza atacağını anlatan Kurum, bu çerçevede İstanbul Ayazağa mevkisinde TOKİ’den 322 dönüm arsa alındığını ve projelendirilmesine başlandığını, Ataşehir’deki finans merkezinde de projelendirme çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca ulaşım aksları çerçevesinde yeni yaşam alanları üretmeyi de hedeflediklerini kaydetti. Halka arz edilecek hisselerin payının yüzde 25 oranında olacağını, halka arzı bu yıl içinde tamamlamak istediklerini anlatan Kurum, net tarihin ve halka arz detaylarının mevzuat gereği raporların hazırlanmasının ardından belirleneceğini bildirdi.



GYO’LARIN SERMAYE PİYASALARINDAKİ PAYI ARTACAK

SERMAYE Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Emlak Konut’un halka arzının GYO’ların sermaye piyasalarındaki payını yüzde 1’den yüzde 2-3’e çıkmasını sağlayacağını söyledi.

Dünya borsalarında GYO şirketlerinin payının yüzde 4-5 oranında bulunduğunu belirten Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ise “Ülkemizde 250-300 milyar dolarlık sermaye piyasaları büyüklüğü içinde borsaya kote GYO şirketlerinin 2.8-2.9 milyar dolar portföy büyüklüğünü dikkate alırsak, yüzde 1’ler civarında. Bu da dünya ortalamalarına gelmek için Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Sur, Emlak Konut’un net aktiflerinin 4.5 milyar lira olduğunun bilindiğini, buradan hareketle ortaya çıkacak halka arz büyüklüğünün ses getireceğini, halka arzın yüzde 50-60’lık kısmının da yurtdışında gerçekleştirileceğini söyledi.



UNICREDİT: BİR BAŞARI HİKAYESİ OLACAK

HALKA arzın tanıtım toplantısında Unicredit ve TSKB’nin halka arzda müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol taraflarca imzalandı. Unicredit’in uluslararası, TSKB’nin ise yurtiçi aracı kuruluş olarak görev alacağı halka arzın bir başarı hikayesi olacağını kaydeden Unicredit Grubu adına konuşan Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Alessandro Decio ise “Türkiye’de yılın ilk çeyreğine bakarak büyük bir potansiyel görüyoruz. Sermaye piyasaları da son derece güçlü. Halkbank, Türk Hava Yolları ve Petkim’in özelleştirilmesinde etkin bir rol oynayan bir kuruluş olarak, bu süreçte de yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı