Gazete Vatan Logo

Podyumlarda “kızıl saç” devri

Bilimadamları 52 yıl sonra soylarının tükeneceğini açıklasa da kızıl saçlı olmak yeniden moda oldu

İngiliz Vogue dergisi 30 yılda yedinci kez kızıl bir mankeni kapağına taşıdı. Gucci, Chanel, Versace, Valentino gibi dünyaca ünlü markalar da artık esmer ve sarışın modeller yerine kızıllarla çalışmak için ajansların kapılarını aşındırıyor. Ajanslar ise talepleri karşılamak için portföylerindeki kızıl manken sayısını artırmaya çalışıyor.

Aslında her şey çok uzun zaman öncelerde başladı. Kızıl saçlı olmanın pek de tasvip edilmediği, binlerce yıl öncesinde... Bilimadamlarına göre ilk kez 20 bin yıl önce dünyayla tanışan kızıllar, tarih boyunca hep bir önyargı ile karşılaştı. Mısır’da güneşe kurban edildiler, bozulmasına neden oldukları inanıldığı için süte dokunmaları yasaklandı. Hep geri planda kaldılar... Hatta hâlâ günlük hayatta kızıl saçlı olmak “havuç kafalı” ifadesine maruz kalmak anlamına geliyor. Bir de karşı cinsin önyargısı var bu işin içinde. Özellikle erkeklerin ilk tercihi her zaman sarışınlardan ya da kumrallardan yana oluyor. Türk erkekleri ise sadece sarışınları tercih ediyor. Sadece saç rengi yüzünde bu kadar kötü muamele görmek, belki de şimdi, yani 21’inci yüzyılda tam anlamıyla değişiyor. Çünkü şimdi hem doğal kızıl olup, bir de bunun üzerine ideal vücut ölçülerinde bir manken iseniz o zaman yaşadınız... Hazır olun, milyarlarca dolarlık bir servet sizi bekliyor. Neden mi? Çünkü model ajanslarının ve tabii ki tasarımcıların son gözdesi “doğal kızıllık”.

Sarışınların pabucu dama mı atılıyor?
Biraz öyle diyebiliriz. Çünkü sarışınlık 2008-2009 sezonunda hiç moda değil. Dünyaca ünlü markalar, model ajanslarından tasarımlarını tanıtacak mankenlerin sarışın değil, soluk benizli, doğal kızıl isimler olmasını istiyor. Markalar kumralları da sıkıcı buluyor. E durum ortada... O zaman iş modellik ajanslarına düşüyor. Onlar ne mi yapıyor? Tabii ki portföylerindeki kızıl modellerin sayısını artırıyorlar. Talep yön değiştirdiği için eskiden kızıl olup, saçlarını sarıya boyatan mankenler özlerine geri dönüyor. Türkiye için de aynı talep geçerli diyebiliriz.
Mesela kızıl saçlıların ayak seslerinin en büyük habercisi önümüzdeki ay çıkacak olan İngiliz Vogue dergisi. Ünlü derginin kapağı seksi bir kızılla süslenmiş: Karen Elson... Dünyanın bir numaralı dergilerinden birinin kapağını zaptedecek nüfuza ve üne sahip olana kadar Karen birçok badire atlatmış tabii ki.


Kızıl mankenlerin aydınlanma çağı
Karen Elson şu anda 16 milyon dolarlık bir servete sahip. Daha önce de belirttiğimiz gibi şimdilerde kızıl saçlı olmak demek, servet demek... E en güzel örneği de Karen Elson. 16 yaşında keşfedilen seksi kızıl mankenimiz, o zamanlar çok fakirmiş. Keşfedildikten sonra İngiltere’de birkaç küçük defilede boy gösteren Elson, sonrasında Paris’in yolunu tutmaya karar verir. Modanın başkentlerinden biri sayılan Paris’te kendisine bir ev tutar. Ama bu evde ne bir televizyon vardır, ne de bir telefon vardır. Hatta uyuyacak bir yatağı bile yoktur.
Uzun süre salaş, parasız, hamamböcekleriyle yaşamak zorunda kalan Elson’un talihini ise dünyaca ünlü bir fotoğrafçı değiştirir: Steven Meisel... Meisel ile tanıştıktan sonra Gucci, Chanel, Versace, Valentino gibi dünyanın en önemli markalarının yüzü olur. Kısa sürede hızla yükselen Karen’ın ihtişamdan, lüksten biraz başı döner tabii... Kendini bir anda anoreksiyanın pençesinde bulan Elson, arkadaşlarının çabalarıyla yeniden hayata döner.


Hollywood’un etkisini unutmamak gerek
Kızıl saçın tüm dünyada moda olmasının belki de en önemli nedenlerinden biri Hollywood’un güzel yıldızları... Kimler yok ki? Nicole Kidman, Julianne Moore, Gillian Anderson, Kristen Dunst, Drew Barrymore gibi isimleri sayabiliriz. Bu isimler güzelliklerinin yanı sıra başarılarıyla da dikkat çekiyor. Bu nedenle de başta modacılar olmak üzere tüm dünyanın kızıllara bakış açısı da değişmiş oluyor. Türkiye’de ise kızıl saç denilince akla ilk olarak Candan Erçetin geliyor.
Kızılların bu kadar popüler hale gelmesinde ünlü isimlerin dışında, değişen makyaj trendleri de büyük rol oynuyor. Soluk tenin ön planda olduğu ama dudakların ve gözlerin ön plana çıktığı görüntü, modacıların kalbini tam onikiden vuruyor. Makyajsızken de doğal görünen kızıllar, “dramatik” güzelliklerini gözler önüne serebiliyor.
Modada kızıl trendi sadece kadınlarla sınırlı değil. Erkekler için de buraya kadar anlattığımız her şey geçerli. Kızıl saçlı erkekler de hem tasarımlarını tanıtmak isteyen ünlü markalar, hem de kadınlar tarafından çok rağbet görüyor.


Kızıl ve sarışınlar arasındaki farklar
Kızıl saçlılar sabırlarını sarı saçlılardan daha çabuk kaybeder.
Kızıl saçlılar daha çabuk neşelenirler ve daha çabuk üzülürler.
Neşeleri sarışınların neşesinden daha coşkundur.
Bir kere canları sıkıldı mı sarışınlardan daha fazla sıkılırlar.
Ufak tefek şeylere üzülürler, ama bu uzun sürmez.
Neşeleri, uçarılıkları çabucak kendini gösterir.
Kızıl saçlılar çok meraklıdır.
Başkalarının özel hayatı ve işleriyle çok meşgul olurlar.
Herhangi bir konu üzerinde karar vermekte her zaman güçlük çekerler.
Şüphecidirler.


52 yıl sonra varlıkları sona erecek
Bilimadamlarına göre 2060 yılına geldiğimizde, doğal kızılların dünya üzerindeki varlığı neredeyse sona ermiş olacak. Nüfusun sadece yüzde dördünü oluşturan kızıllar türü, uzmanlara göre yeterli sayıda değil. Çünkü esmer ve kumral geni her zaman kızıla göre çok daha ağır basıyor.


Haberin Devamı