Gazete Vatan Logo

Notre Dame’ın çanları ilk kez İstanbul’da çalacak!

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde Fransa’nın en başarılı müzikali “Notre Dame’ın Kamburu” var. Esmeralda ile Quasimodo’nun arkadaşlığı, dostluğu üzerine kurulu müzikal, 22 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında sahnelenecek. 15 yılda 8 milyondan fazla bilet sattı ve ilk yılında en çok bilet satışı yapan prodüksiyon olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi.

Meddah’ı sakın kaçırmayın

Şimdilerde vizyonda yer bulan “Meddah”, insan ve yaşamın sert ve naif yönlerinin karşıtlığı üzerinden ilerliyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir geleneksel sanatı hatırlatmanın ötesinde iyi oyunculuk ve iyi kurgu ile samimi bir yolculuğa çıkarıyor. Yönetmenliğini Batur Emin Akyel’in yaptığı film, açıkçası en sevdiğim güzergahta İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir’de geçiyor. Usta tiyatro oyuncusu Münir Canar’ı bir sinema filminde izlemek ayrı bir keyif doğrusu. ‘Meddah’ yurt dışında ilk defa Kasım ayında Bangkok’ta World Film Festivali’nde ve ardından Aralık ayında ise Kerela Film Festivali’nde yarıştı.

İzmir tiyatroya doyacak

Dünya Tiyatro Günü’nde başlayan ve 11 Nisan’a kadar sürecek olan İzmir Tiyatro Günleri, bu yıl 32’nci kez düzenleniyor. “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi”, “Şenlikli Limonata”, “Nehir”, “Adolf”, “Kim Korkar Hain Kurttan”, “Huysuz”, “Can”, “7000 Yıllık Halıya Ters Binen Hırcar”, “Halktan Biri”, “Savaş”, “Ferhangi Şeyler”, “Ben Bertolt Brecht” ve “Hamlet” gibi oyunlar sahnelenecek. Biletler de oldukça uygun.

Barış asla olmayacak mı?

Tiyatro yönetmeni Serdar Biliş ve Tilbe Saran’ın öncülüğünde kurulan Pürtelaş Tiyatro, ilk oyun olarak İsveçli yazar Lars Noren’in ‘Savaş’ını sahneliyor. Oyun hakkında mutlaka görülmeli yargısını ilk kez değerli eleştirmen Seçkin Selvi’den duydum. Kadir Has Üniversitesi’ndeki SahneHas’ta sahnelenen oyunda Tilbe Saran, Erkan Avcı, Sermet Yeşil, Damla Sönmez ve Ece Uzun rol alıyor. Bosna Savaşı’nın ardından yaşanan toplumsal ve sosyo ekonomik çöküş anlatılıyor.

Yazarlardan en iyilere ödül

Benim de üyesi olduğum Tiyatro Eleştirmenleri Birliği “Dünya Tiyatro Günü” kapsamında geleneksel yılın tiyatro ödüllerini açıkladı. Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü’nü ‘Savaş’ aldı. Zerrin Tekindor Yılın Kadın Oyuncusu, Engin Hepileri ve Hakan Gerçek Yılın Erkek Oyuncusu ödülünün sahibi oldular. Onur Ödülü’ü ise Haldun Dormen’e.

Kore şehitlerine selam olsun

YKY’den çıkan “316 Gün-Küçük Kartal’ın Kore Günlüğü” başlıklı kitap, Puna Pamir’in babası Şehit Albay Nuri Pamir’in eşiyle yazıştığı mektuplara dayanıyor. Kore Savaşı’nda şehit düşen en yüksek rütbeli Türk subayı olan Nuri Pamir’in cepheden notları ve haberleri ile eşi Meliha Hanım’ın Ankara’dan aktardığı yorumları karşımıza enteresan bir fotoğraf çıkartıyor. Kitap, bir subayın gözünden cephenin ardını çıplaklıkla anlatıyor.

Haberin Devamı