Gazete Vatan Logo

Mucizenin adı Güney Kore

Teknolojisi, eğitimi, ekonomisi ve üretkenliğiyle sıra dışı bir başarı hikayesine sahip olan Güney Kore, 60 yıl önce Türkiye ekonomisinin dörtte biriyken şu an ise iki katı büyüklükte.

Mucizenin adı Güney Kore

60 yıl önce dünyanın en fakir ekonomilerinden biri olan Güney Kore, bir insan ömrüne sığdırabildiği başarısı ile bugün dünyanın en büyük 11'nci ekonomisi haline gelmiş durumda. Türkiye'nin de gündeminde olan yüksek teknoloji üretimini ve kendi markalarını oluşturmayı başarmış Koreliler. İç savaş ve bölünmeden sonra kısacık zaman diliminde gerçekleşen ve dünyanın örnek aldığı bu mucizeyi yerinde görme ve inceleme fırsatım oldu.

Güney Kore, elektronik, bilişim ve otomotivde dünya devleri çıkardı. Dünyanın en hızlı internet bağlantısına sahip olan Kore'de her yerde ücretsiz interneti bulmak mümkün. İnternet artık Kore'de elektrik gibi olmuş, gezi boyunca bize eşlik eden rehberimizin üzerinde üç adet "accespoint" vardı ve hiç internetsiz kalmadık. 2017'de 5G testlerine başlayacak olan Kore, 2020'de 5G'yi ticari kullanıma açarak ilk olmak ve standartları belirlemek istiyor.

LG Electronics'in davetlisi olarak yaptığım ziyarette, bu mucizenin kahramanlarından olan LG'nin Güney Kore ile birlikte nasıl büyüdüğünü ve kullanılan teknojinin hangi boyutlara geldiğini de gördüm. Diş macunu üretimi ile başlayan maceralarına Kore'nin ilk radyosunu, buzdolabını ve TV’sini üreterek devam eden LG, Dünyadaki ilk 84 Inc Ultra HD TV’yi ve dünyanın ilk 4K OLED TV’sini de üretti. 63 şirket ile elektronik, kimya ve telekom alanında 136.7 milyar dolar ciroya sahip LG’nin, 119 lokasyonda 83 bin çalışanı bulunuyor. Birçok ülkenin LG'nin cirosunun altında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya sahip olduğunu düşünürsek rakamın büyüklüğü daha da anlam kazanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye izleri...

Güney Kore'de Türkiye'ye olan ilgiyi ve sevgiyi sürekli hissediyorsunuz. Bu sevginin oluşmasında tabii ki Türkiye'nin Kore savaşındaki desteğinin etkisi büyük. Ziyaret ettiğim Busan'daki Birleşmiş Milletler Şehitliği'nde o gün yaşananları izleriyle görmek ve Türkiye'nin duyulan saygıyı ne derece hak ettiğini görmek mümkün. Türkiye Kore'de Amerika ve İngiltere'den sonra en çok şehit veren ülke. Özenle düzenlenmiş şehitlikleri gezerken ve 1005 şehit askerimizi anarken duygulanmamak elde değil.

Haberin Devamı

Seul’de modern ve geleneksel bir arada

Güney Koreliler modern çağa ayak uydurmanın yanı sıra geleneklerine de çok bağlılar. Yüksek yapılara yatırım yaptıkları kadar geleneksel Hanok dedikleri yapıları ve yaşam biçimini de korumaya çalışıyorlar.Geleneklerinden gelen çalışkanlıkları ve detaycılıkları başarılarının sebeplerinden bazıları. Kore sokaklarını gezerken en çok ilginizi çeken ise mağazaların yarısının kozmetikçi olması ve Korelilerin güzelliğine inanılmaz derecede önem vermesi.

Eğitimde rol modeli

60 yıl önce Türkiye'nin dörtte biri olan Kore ekonomisi bugün nasıl Türkiye'nin iki katı büyüklüğe ulaşmış. Bunun sırrı eğitim sisteminde yatıyor. Eğitime milli gelirlerinin yüzde 4.7'sini harcayan Güney Kore en başarılı eğitim sistemine sahip ülkeler arasında ilk üçte. 50 milyonluk nüfusa sahip Kore'de 415 üniversite bulunuyor bizde ise bu sayı 190'larda. Kore üniversitelerinde öğrenci seçimiyle ilgili olarak hükümet minimum temel koşulları belirterek üniversitenin özerkliğini geliştirmiş ve çeşitli metodlarla üniversitenin kendi öğrencilerini seçme hakkı büyük ölçüde genişletilmiş.

Haberin Devamı

Gelişmenin sırrı Arge’de

Kore milli gelirinin yüzde 3.6'sını Arge'ye harcıyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 2.47, Türkiye'de ise yüzde 0.87. Bu yatırımlar sayesinde Kore en çok patent sahibi ülkeler arasında ilk 5'in arasında bulunuyor. En çok önem verilen konulardan olan yüksek teknolojili ürünlerin ihracat rakamları ise Kore'de yüzde 26.2, gelişmiş ülkelerde yüzde 17, Türkiye'de ise yüzde 3.5.