Gazete Vatan Logo

Kitle turizmine dur diyen şehirler

Kitle turizminden kaynaklanan gürültü, kirlilik, kalabalık, pahalılık gibi sorunlar dünyanın önemli turizm bölgelerinin bir numaralı sorunu olmuş durumda.

Kitle turizmine dur diyen şehirler

Avrupa’da birçok turizm merkezi eski tenha günlere dönmek için kitle turizmine önlem için protestolar düzenleniyor. Venedik’ten, Barcelona’ya, San Sebastian’dan Dubrovnik’e dalga dalga uzanan bir hareket gelişiyor, “Turistler gitsin!”

Uzmanlara göre aşırı turist yükünün bir nedeni kısa konaklamalar ve kruvaziyer turlarındaki artış. Her iki tip turist de kent merkezlerinde yoğunlaşıyor ve daha derin keşifler için yayılmıyor şehre. Tarihi dokusu yoğun kentlerde sokak ve caddeler daha dar olduğu için de yerli halk boğuluyor, işgal altında olduğunu düşünüyor. Turizmi daha sıkı kontrol altına alacak stratejiler de geliştirilmiyor.

Barcelona: Evinize dönün ve balkondan atlamaya çalışın!

Turist fobisi hareketinin çıkış noktası, yılda 75 milyon turist çeken İspanya, özellikle de Barcelona. Nüfusu 1.6 milyon olan Barcelona’ya her yıl 32 milyon turist geliyor. Bu şehir nüfusunun yaklaşık 22 katı! Yerel işletmeler ve halk aşırı turist yoğunluğundan hayatın normal akışını bozduğu için rahatsız. Barcelona’da Arran adlı turist-karşıtı grup, tepkilerini turistlerin günübirlik kiraladıkları bisikletlerin lastiklerini patlatıp, üstü açık turist otobüslerinin önünü keserek gösteriyor. Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, bu büyümenin sürdürülemeyeceğini savunarak yeni otel yapımını durdurdu. Son olarak eylemciler turistlere yönelik hazırladıkları afişlerle ‘otel balkonlarından atlama’ çağrısı yaptı. Afişlerde “Sevgili turist, balkondan atlamacayı (balconing) bilir misin? Evinize dönün ve lütfen balkondan atlamacayı çalışın” diyor.

Haberin Devamı

San Sebastian: Maganda turistler plajlara giremez

İspanya’nın önemli turizm bölgelerinden San Sebastian’da da aşırı turizme karşı tepki var. Turistlere karşı protestoların olduğu şehirde en büyük sorun şehrin San Sebastianlılara pahalı hale gelmesi. Ev kiralarındaki artış nedeniyle Airbnb evlerine denetimler iki katına çıkarıldı. Şehirde alkol satışlarına da sınırlama getirildi. Taşkınlık yapma potansiyeli görülen turist gruplarının bağzı plajlara girmesi işletmecinin inisiyaftifine bırakıldı.

Haberin Devamı

Venedik: Disneyland’a dönen Orta Çağ şehri
Özgün nüfusu 50 bin olan Venedik’e yılda 25 milyon turist geliyor. Apartman kruvaziyer gemileri, Büyük Kanal’ın ta içine kadar giriyor. Belediye Meclis’i Venedik’te kente alınacak turist sayısının 70 binle sınırlandırılması planlıyor. Kentte piknik yapan ya da mayoyla dolaşan turistlere para cezası verilmesi kararı alındı. Kanallara atlayan turistlere 25 ila 500 euro arasında ceza kesilecek.
Cinque Terre: Turist sayısına kısıtlama getirildi
İtalya’nın batı sahilinde Cenpva ve La Speiza arasında yer alan Cinque Terre (Beş Kasaba) UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Monsteresso, Vernezza, Corniglia, Manarola ve Riomaggire’den oluşuyor. Bölge Meclisi aşırı turizm faliyetinden dolayı doğal ve tarihi dokusu zarar gördüğü için köylere gelen yıllık turist sayısını 2.5 milyondan 1.5 milyona indirdi.
Hvar adası: Üstsüz dolaşanlara 700 euro para cezası
Hırvatistan’ın en turistik yerlerinden Hvar adasında dışarıda alkol tüketenlere, mayoyla ya da üstsüz dolaşanlara 700 euro para cezası verilecek. Hvar Belediye Başkanı Rikardo Novak, “Genç turistlere hala kapımız açık. Ancak nasıl davranacaklarını öğrenmek zorundalar” dedi. Novak, özellikle genç turistlerin yollara kustuklarını buldukları her köşeye idrarlarını yaptıklarını ve tişörtsüz dolaştıklarını söylüyor.
Roma: Collezium’da selfie çubuğu kullanmak yasak
Roma’da turistlere yönelik protestolar henüz başgöstermese de şehrin yerel meclisi turistler için ciddi yaptırımlar uygulamaya başladı. Başkent Roma’da turist sayısının artması nedeniyle belediye gece sokaklarda alkollü içki tüketilmesini yasakladı. Süpermarketlere gece 10’dan sonra alkol satma yasağı getirilirken barlarda gece ikiden sonra sadece içeride içki servisi yapılacak. Günde 16 bin ziyaretçiyi ağarlayan 2 bin yıllık Kolezyum’un, selfie çubuğu nedeniyle zarar görmesinin önüne geçmek için selfie çubuğu kullanımı yasaklandı. Turistler için Roma’nın tarihi çeşmelerine de bir dizi kural getirdi yerel Meclis, buna göre artık çeşmelerde suya ayak sokmak, saç ve yüz yıkamak yasak!

Haberin Devamı