Gazete Vatan Logo

Herkes bu 'sanal' aşkı çok sevdi

ski CIA ajanı Edward Snowden'ın hangi ülkeye iltica edeceği tartışılırken geçen hafta sürpriz bir evlenme teklifi yaşandı. Güzelliğiyle uzun süredir gündemden düşmeyen bir başka eski ajan, Rus Anna Chapman sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan Snowden'a evlenme teklif etti. Snowden'ın Twitter hesabından teklife yanıt gecikmedi. Sanal alemde, hesaplar sahte çıksa da bu aşkın hayali bile medyada büyük yankı uyandırdı. Bay & Bayan Smith filmi gerçek olabilir!

'Kızıl Ajan' 2010’dan beri hayatımızda

Anna Chapman... 31 yaşında eski bir Rus ajanı. Hem güzelliği hem de verdiği birbirinden cesur pozlarıyla son zamanların en tanınmış kadın ajanlarından. Kızıl saçları nedeniyle lakabı ‘kızıl ajan’. Adını ilk kez yakalandığı 2010 yılında duyduk. 2005'te ABD'ye yerleşmiş ve 'Property Finder' isimli uluslararası gayrimenkul şirketi kurmuştu. Daha sonra da iki milyon dolar sermayeli 'Time Venture' şirketini... Kendisine sahte Amerikan pasaportu çıkartmak için temaslar kuran Chapman'in bu arada telefon konuşmaları teknik takibe alındı. Ajan olduğunun fark edilmesiyle de New York'ta 2010'da yakalandı.

ABD-Rusya casus takası

Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya ve ABD arasındaki casusluk faaliyetlerinin varlığı herkesin malumu. Fakat krizin medyaya bu kadar yansımış olması ikili ilişkilere zarar verir mi endişesi yarattı. İki ülke ise 'ajan takası' anlaşması imzaladı. Aralarında Chapman'in da olduğu 11 Rus ajanıyla 4 Amerikan ajanı takas edildi. Fakat karar ve sayılar arasındaki fark herkesi memnun etmedi. Tabii farklı yorumlar da geldi. Öyle ki ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a katıldığı bir TV programında “Bizim de böyle ateşli casuslarımız var mı?” diye sorulunca Biden ciddi bir tavırla “İnan bana onu göndermek benim fikrim değildi” cevabını vererek herkesi kahkahalara boğdu.

Anna’nın İstanbul macerası

Bu arada Anna Chapman'in ABD'de casusluk yaptığı süre boyunca İstanbul'a da geldiği ortaya çıktı. Ortaköy ve Sultanahmet Meydanı'nda çektirdiği fotoğraflar paylaşıldı. Chapman ajanlığı deşifre olduktan sonra da Türkiye ile olan bağını kesmedi. Geçen yaz Antalya'daki bir defileye katılan Chapman bu kez podyumda hünerlerini sergiledi. Chapman'ın hesabından geçen hafta atılan “Snowden benimle evlenir misin” tweetiyle tekrar gündemin ilk sıralarına oturdu. Twitter'a Snowden adına da “Her şeye rağmen Chapman ile evlenirim. Tanrı aşkına bir ona baksanıza” yazıldı.

Gündemi nasıl değiştirdi

Gündemin ciddiyetini bir anda dağıtan bu tweetler akla birçok senaryo getirdi. Herkesin aklındaki soru “Brad Pitt ve Angelina Jolie’nin başrollerinde oynadığı Bay & Bayan Smith filmi gerçek olur mu” idi? Zira Soğuk Savaş'ın düşman ülkeleri için çalışmış olsalar da ikisi de ünlü ajanlar. Eski CIA ajanı Snowden Amerikan istihbaratının tüm dünyayı dinlediğini ortaya çıkaran isim. Basına sızdırdığı belgeler nedeniyle vatana ihanetle suçlanan Snowden’ın ABD’de idam edilmesi gündemde. Önce Hong Kong'a oradan da Rusya'ya kaçtı. İki haftadır Moskova’nın Şeremetyevo Havalimanı'nın transit bölgesinde saklanıyor,
21 ülkeye yaptığı siyasi sığınma talebine cevap bekliyor. ABD'nin Snowden'ın teslim edilmesi için yaptığı baskı öyle ağır ki geçen hafta Rusya’dan havalanan Bolivya Devlet Başkanı’nın uçağı bile Avusturya’da inişe zorlandı ve uçakta ‘Snowden araması’ yapıldı.

Snowden 3 yılda Rus olabilir

Peki ya şaka gerçek olur ve iki ajan evlenme kararı alırsa ne olur? Bir süredir Rus gençlerinin sosyal medyada sohbet konusu yaptıkları olası Chapman-Snowden aşkı aslında eski CIA ajanı için büyük bir çıkış yolu olabilir. Snowden için Rusya vatandaşlığı almak hem de böyle güzel bir kadınla evlenerek, umduğunun çok daha ötesinde olsa gerek. Rus yasalarına göre bir yabancı, Rus vatandaşıyla evlendikten sonra üç yıl içinde vatandaşlık hakkı kazanabiliyor. Ancak Rusya Snowden'a sığınma hakkı vermek için önşartını belirledi. “ABD'ye daha fazla zarar verme” dedi. Snowden'ın sızdırdığı bu belgelerin devamını WikiLeaks'e teslim edip kendisinin bu işin içinden sıyrılabileceği ve vatandaşlık alabileceği de bir başka iddia.

Haberin Devamı