Gazete Vatan Logo

Folik asit eksikliğinde karşılaşılacak tehlikeler…

DNA ve kan hücrelerinden alyuvar oluşumu, aminoasit metabolizması, hücre büyüme ve yenilenmesi, kas yapılması için dışarıdan vücuda alınması gereken önemli bir “B grubu vitamini” olan folik asit, bağışıklık sistemin güçlenmesinde ve çalışmasında gereklidir. Özellikle hamilelik döneminde annenin folik asit ihtiyacı artar.

Folik asit ne işe yarar?

Vücutta hücre çoğalmasını kontrol eden DNA ve RNA üretimine yardım ederek yeni hücrelerin yapımında elzem bir role sahiptir.
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumu için B12 vitamini ile birlikte çalışır.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Bebeklerde; “Spina Bifida” (İkiye ayrılmış veya açık omurilik) gibi nöral tüp defektleri ile doğum gelişme riskini azaltır.

Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı
Hamilelik döneminde folik asit gereksinimi artmaktadır. Yiyeceklerle ne kadar dengeli beslenilse de, hamilelik döneminde artan ihtiyacı karşılamak mümkün değildir. Hamilelik döneminde folik asit eksikliği oluşursa bebeğin ciddi bazı rahatsızlıklarla dünyaya gelmesi veya ölü doğma riski yükselir.
Normal bireyler için folik asit ihtiyacı 400 mcg’dır. 1 kase kuru baklagil yemeği ve 1 kase brokoli günlük gereksinimi karşılar. Bu ihtiyaç, hamileliğin ilk 8 haftasında yaklaşık 600-800 mcg’a kadar çıkar. Yiyeceklerle bu miktarın karşılanması mümkün olmadığı için folik asit tabletleri ile mutlaka takviye edilmelidir.
Folik asit eksikliğinde; düşük doğum, ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri (NTD) ve annede megaloblastik anemi oluşur. “Nöral tüp defektleri” en ağır sağlık sorunlarındandır.

Folik asit takviyesi
Hamile kalmadan önceki üç aydan itibaren başlanıp doğuma kadar folik asit kullanılması ile “Nöral Tüp Defektleri” sıklığı %70 oranında azaltılabilir. Uzun vadeli önlem olarak besinler folik asit ile zenginleştirilebilir.
Tükettiğiniz besinlerdeki folik asit miktarına bağlı olarak gebe kalmadan en az üç ay önce 400-1000 mcg civarında takviye yapılması folik asit depolarının doldurulması açısından önemlidir. Hamileliği planlamaya başladığınızda mutlaka kadın doğum doktorunuza danışarak kullanmanız gereken folik asit miktarını öğrenin. Doktorunuz kandaki folik asit düzeyinize göre gerekli olan folik asit desteğini önerecektir.
Hamile kalmadan üç ay önce folik asit tabletlerinin kullanılmaya başlanıp, gebeliğin 8. haftası bitene kadar folik asit takviyesi yapılabilir. Nöral tüpün kapanması gebeliğin 4. haftasının sonunda tamamlandığından, bu dönemden sonra alınan folik asidin pek fazla önleyici etkisi yoktur. Günlük besinlerle 400 mcg/gün folik asit alınması mümkündür. Folik asidin diyetle yetersiz alımından çok, besinlere uygulanan pişirme, hazırlama yıkama gibi işlemler nedeniyle kayıplara uğradığı, fazla alımının ise vitamin B12 eksikliğine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı