Gazete Vatan Logo

Dinleyen dinleyene!

Dinleyen dinleyene!

Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan ‘böcek’i tartışıyor. ‘Kim koydu, neler duyuldu’ merak konusu. Bu tarz skandallar ilk değil. İngiliz Kraliyet Ailesi'nden, Marilyn Monroe'ya dünya yıllardır bu dinlemeleri konuşuyor.


KGB: Kraliyet ailesini dinledik

Dinlemeler konusundaki son itiraf Rusya’dan geldi. Sovyetler Birliği döneminin istihbarat servisi KGB’nin İngiliz Kraliyet Ailesi’ni dinlemeye aldığı yıllardır iddia edilir, Rusya da bunu yalanlardı. Geçen hafta yayımlanan bir kitap konuyu aydınlattı. Buna göre KGB meğer Kraliyet Ailesi’nin yatak odasına kadar girmiş! Ajanlar 1964 yılında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı ziyaret eden Prenses Margaret'in yatak odasına, telefonuna, sigara kutusuna hatta çakmağına bile dinleme cihazı yerleştirmiş. Amaç aile sırlarını ifşa ederek İngiliz halkının moralini bozmakmış...

ABD’nin böcekleri özel hayatlara girdi



Sadece Rusya'nın değil, ABD'nin de gözü İngiltere'deydi. Amerikan ajanlarının 1997 2007 yılları arasında başbakanlık yapan Tony Blair'i dinledikler ortaya çıktı. 2003 yılında ABD'nin Irak işgali sırasında en büyük müttefiki olan Blair anlaşılan Amerikan yönetiminde güven sağlayamamış. Yıllar sonra dinlemeler sayesinde Blair'in özel hayatıyla ilgili bir dosya hazırlandığı belirlenecekti. Yayımlanan raporlar Amerikan ajanlarının Saddam sonrası göreve gelen Irak'ın geçici devlet başkanı Meşal El Yaver'in telefonlarının da dinlendiğini ortaya çıkardı. Irak Savaşı sırasında ABD'nin bölgedeki gazetecilerden yardım kuruluşlarının çalışanlarına kadar pek çok kişinin telefonlarını dinlediği de iddia ediliyor.

Tarihteki en ünlü dinleme skandalı: WATERGATE

Her şey 1972'de ABD’de Demokrat Parti'nin Watergate'teki merkezine giren beş kişinin yakalanmasıyla başladı. Takım elbise giyiyor olmaları ve yanlarındaki dinleme cihazları şüphe yarattı. Bu kişilerin dönemin Amerikan Başkanı Cumhuriyetçi Richard Nixon ile bağlantılı olduğu anlaşıldı. Önce yakalanan bu beş kişinin amacının seçim öncesi Demokrat Parti Genel Merkezi’ndeki telefonlara böcek yerleştirmek olduğu ortaya çıktı. Savcının konuyu araştırmasıyla olaylar çorap söküğü gibi gelişti. Savcı Archibald Cox Beyaz Saray'daki tüm konuşmaların dinlendiği bilgisine ulaştı. Nixon, Cox'un görevine son verilmesi için uğraşsa da başarılı olamadı. Bunun üzerine Nixon bu talebini reddeden Adalet Bakanı'nı görevden aldı. Konuyu araştıran gazeteciler skandalın boyutlarını daha da büyüttü. Sonuçta Beyaz Saray'daki dinlemelerin Nixon'ın emriyle yapıldığı ortaya çıktı. Nixon'ın istifa etmekten başka çaresi kalmadı.

Her odasında böcek vardı!

Hakkında yazılan kitaplara göre Marliyn Monroe ölümüne kadar CIA ve FBI'dan, mafyaya; KGB'den, film şirketlerine pek çok farklı grup tarafından dinlendi. FBI komünist olabileceğinden şüphelenmiş, diğer gruplar ise Kennedy ile ilişki yaşadığı için devlet sırlarını ortaya çıkarmaya çalıştı. Monroe’nun evinin bir sonraki sahibi dinleme cihazlarının sökülmesi için neredeyse 100 bin dolar harcadı.

Skandalın ucu ünlülerin evine dayandı!

İngiltere'de geçen yıl ucu başbakana kadar uzanan tele kulak skandalı ülkeyi derinden sarstı. Önce 2002 yılında İngiltere'de kaybolan ve daha sonra ölü bulunan 13 yaşındaki Milly Dowler'ın telefonuna bırakılan mesajların dinlendiği ortaya çıktı. Mesajları dinleyen 168 yıllık News of the World gazetesiydi. Soruşturmanın derinleşmesiyle gazete yönetiminin sadece Dowler'ı değil, terör kurbanlarının yakınlarından, Sienna Miller, Jude Law, Hugh Grant, Angelina Jolie, Brad Pitt gibi çok sayıda ünlüyü dinlettiği ortaya çıktı. Prestij kaybına uğrayan gazete Avustralyalı sahibi Rupert Murdoch tarafından kapatıldı. Gazetenin yöneticisi ile yakın arkadaş olan Başbakan Cameron bile soruşturma kapsamında ifade verdi.

Haberin Devamı