Gazete Vatan Logo

Bu bağımsız filmler bir daha zor gelir!..

Belli başlı dağıtım firmalarıyla anlaşamayan yönetmenlerin, dünyada fazla gösterim şansı bulamayan filmleri yarından itibaren İstanbul'da. "Klişeleşmiş Hollywood" filmlerinden sıkılanlar Beyoğlu Fitaş'a...

İstanbul kültür sanat dünyasının en ilgi çekici faaliyetlerinden biri olan !f İstanbul AFM Bağımsız Filmler Festivali, üçüncü kez karşımızda. Ülkemizde genellikle gösterim şansı bulamayan, ana akımın dışında bağımsız filmleri seyirci ile buluşturmayı hedefleyen festivalde bu yıl 40 film gösterilecek. Yarın başlayacak ve 22 Şubat tarihine kadar sürecek etkinlikte, geçtiğimiz yıl uluslararası festivallerde en çok ilgi gören, bağımsız film dünyasında adından söz ettiren filmler salonlarda olacak. Beyoğlu AFM Fitaş Sineması'nda gerçekleştirilecek gösterimlerde tam bilet 9,5, indirimli bilet 7,5 milyon lira. Festivalin bu yılki bölümleri; "Hit Filmler", "Yeni Bakışlar", "Genç Avrupa", "Amerika?", "Nöbetçi Sinema" ve "Gökkuşağı Filmleri" olarak belirlendi. Festivalin lokomotifi niteliğindeki "Hit Filmler" bölümünde, geçtiğimiz yıl adından en çok söz ettiren filmler bir arada; En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar adayı olarak prestijini arttıran "Balinanın Sırtında", eşsiz Fransız animasyonu "Belleville'de Randevu", "Çekim Kuralları", "Gerry" ve "Nortfork" bu bölümün öne çıkan filmleri. Aslına bakılırsa bu bölümdeki tüm filmler ilgiyi hak ediyor. "Yeni Bakışlar" bölümünde, kısa süre önce izlediğimiz Amerikan bağımsızı "13"ün Singapur versiyonu olan "15", hayal gücünü harekete geçiren "Kurmacanın Sonu" ve diyalogsuz japon animesi "Interstella 5555: Gizli Yıldız Sisteminin Hikayesi" kaçırılmaması gerekenler. Avrupa sinemasından yeni nesil sinemacıların filmlerini izleyeceğimiz "Genç Avrupa" bölümünde bir Türk filmi de var; "Bir Tuğra Kaftancıoğlu Filmi". "Gök Başımıza Düşecek" ve "Orman" da bu bölümün dikkat çekenleri arasında.

Amerikan bağımsızlarını buluşturan "Amerika?" bölümünde muhalif filmler hakim. Bol ödüllü "Sıfırına Gün"ün yanında Noam Chomsky ve Michael Moore gibi isyankar sesleri buluşturan "Şirket" dikkat çekici. Karanlık filmlerle dolu "Nöbetçi Sinema" bölümünde, John Turturro'nun başrolünü oynadığı "Korku X", sıradışı Japon gerilimi "Garez" ve kendine zarar vermekten hoşlanan bir kadının resmedildiği "Derimin Altında", korku gerilim sevenlerin yüzünü güldürecek. Eşcinsel temalı filmleri izleyeceğimiz "Gökkuşağı" bölümününde ise "Parti Canavarı", "Balık Hafızası" ve "Yossi & Jagger" özellikle ilgi çekici filmler...

Festivalin öne çıkan 5 filmi
1-Balinanın Sırtında
Yönetmen: Niki Caro
Oyuncular: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Parafene, Vicky
Gösterim tarihleri: 14 Şubat Cumartesi
19.00'da AFM 1 'de, 17Şubat Salı 21.30'da AFM 1'de ve 21 Şubat Cumartesi 10.30'da AFM 1 'de.

2-Belleville'de Randevu
Yönetmen: Sylvain Chomet
Gösterim tarihleri: 13 Şubat Cuma 19.00'da AFM 1 'de, 15 Şubat Pazar 18.30'da AFM 5'de ve 19 Şubat Perşembe 21.30'da AFM 1'de.

3-Interstella 5555
Yönetmen:Kazuhisa Takenouchi, Hirotoshi Nissen ve Oaisuke Nishio, Leiji Matsumoto
Gösterim tarihleri: 14 Şubat Cumartesi 22.00'de AFM 2'de ve 21 Şubat Cumartesi 21.30'da AFM 1'de.

4-Şirket
Yönetmen: Mark Achbar ve Jennifer Abbott
Oyuncular: Noam Chomsky, Michael Moore, Rob Beckwermet
Gösterim tarihleri: 15 Şubat Pazar 15.30'da AFM 2'de, 18 Şubat Çarşamba 15.30'da AFM 2'de ve 19 Şubat Perşembe 15.30'da AFM 2'de.

5-Orman
Yönetmen: Benedek Fliegauf
Oyuncular: Barbara Csonka, Katalin Vörös, Peter Pfenning.
Gösterim tarihleri: 12 Şubat Perşembe 13.00'de AFM 2'de, 14 Şubat cumartesi 11 .00'de AFM 2'de ve 19 Şubat Perşembe 19.30'da AFM 2'de.

Haberin Devamı