Gazete Vatan Logo

Bedeniniz kışa hazır mı?

Vücudumuz soğuk kış günlerinde direncini artırmak için enerji depolar. Böylece kışın hem daha çok acıkırız hem de depolamamız daha çok olur. Ama kışın da sağlıklı beslenmek ve formumuzu korumak mümkün.

Bedeniniz kışa hazır mı?



Sonbahar ve kış aylarında vücudumuzun soğuğa karşı direncini koruması gerekir. Bunun için de fazla enerji harcamaz ve metabolizmanın çalışma hızı düşer! Sık sık duyulan yeme ihtiyacından ötürü diyet yapmak güçleşir ve hareket azalır. Ancak sağlıklı bir kış dönemi geçirmek isteyenlerin kilo kontrollerine ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmesi şart! Diyetisyen Oya Yüksek, kış aylarında sağlıklı beslenmeye dair detaylı bilgiler veriyor.

Sonbahardan kışa geçerken…
Kışın metabolizma ısı üretmeye odaklanır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Bu yüzden de dikkat edilmezse kilo artışları kaçınılmaz hale gelir. Fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olur. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler de oluşur. Yine hormanlara bağlı olarak ve havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması ve direnç düşmesi gibi durumlar meydana gelir.


Önlem için…

•Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin! Süt ve süt ürünleri, et grubu, meyve-sebze gibi besinleri her gün tüketin. Kuru baklagilleri ise haftada iki kez beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin.
•Özellikle kilo artışı yaşamamak için peynir, süt, yoğurt grubundan az yağlıları tercih edin. Kızartma yiyeceklerden de kaçının!
•Bol sıvı alımına dikkat edin. Ekinezya, yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik çayları gibi yararlı bitki çayları da içebilirsiniz! Böylece soğuk algınlığına karşı da önlem almış olursunuz.
•Kabızlığın önlenebilmesi için kefir, probiyotik yoğurt, yulaf kepeği ve kuru baklagilleri tercih edin.
•Soğuk algınlığından korunmak için; antioksidan içeriği açısından ıspanak, roka, tere gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketin. Meyve alımını günlük 4-5 porsiyonda tutun. Meyve olarak da portakal, mandalina, nar ve kivi tüketin. Mineral içeriği açısından kuru meyveleri de beslenmenizde bulundurun.


•Bağışıklık sistemi açısından Omega 3 yağ asitleri tüketmeye çalışın. Haftada birkaç kez balık yemeye özen gösterin.
•Salatalarınızda zeytinyağı ve limon kullanın. Hem E vitamini hem Omega 9 yağ asidi hem de C vitamini açısından zengin salatalar vücut için tam bir koruma sağlar.
•Yemeklerde kullanacağınız sıvı yağı ise yararlılığı açısından piştikten sonra yemeğin üzerine dökmeyi tercih edin.
•Haftada birkaç kez ceviz veya badem tüketin.
•Besinlerden yeterli alamadığınız durumlarda antioksidanı en çok elma, yeşil çay veya yeşil çay ekstresi ve kedi tırnağı gibi meyve ve bitkilerden alabilirsiniz. Bu tür bitkileri, bir uzman gözetiminde kullanın.
•Kilo kontrolü için fiziksel aktivitenize dikkat edin. Haftada birkaç kez yürüyüş yapmaya çalışın.

Haberin Devamı