Gazete Vatan Logo

2015'e bunlar damga vuracak

2015'e bunlar damga vuracak

DAMLA DOĞAN / ddogan@gazetevatan.com

Yeni yıl geldi. JWT Intelligence her yıl olduğu gibi yine yeni yılda bizi hangi trendlerin beklediğini 100 maddede derledi. İşte onlardan bazıları...

BEKARLAR GÜNÜNÜ KUTLAMAYA HAZIRLANIN

11 Kasım’ı duymuş muydunuz? 14 Şubat’ın rakibi... Kendisi Çinlilerin “Bekârlar Günü”. Alışveriş çılgınlığı tavan yapıyor o gün. Çin’in e-ticaret devi Alibaba’da bu yıl 11 Kasım’ın sadece ilk 17 dakikasında 1 milyar dolarlık alışveriş yapıldı! Dünya genelinde online alışveriş rekoru kırıldı. Öyle ki Black Friday’i bile geçti satışlar. Alibaba bu çılgınlığın önümüzdeki yıl 220 ülkeye sıçrayacağını tahmin ediyor.



HAYDİ ERKEKLER BROGAYA

Yılın bir trendi daha: Broga. Yani erkekler için yoga. Sadece kadınlar değil erkekler de artık sağlıklı yaşamın önemini fark etti. Üstelik salt fitness da yeterli olmuyor onlar için. ABD merkezli SRI International'a göre 'sağlıklı yaşam fikri' üzerinden dönen pazar 3.4 trilyon dolara ulaştı. Bu eczacılık sektörünün 3 kat büyüklüğü demek.



YILIN İÇECEĞİ MATCHA OLACAK

Sağlıklı yaşam her geçen gün önem kazanırken atıştırmalıklar da buna ayak uyduruyor. "Sağlıklı fast food" restoranları giderek popülerleşiyor. 2015'e damga vuracak sağlıklı içecek bile belli: Matcha. Japonların bir tür yeşil çayı... Sadece çay olarak değil, yeşil çaylı dondurmalar ve tatlılar da çok tutuluyor. New York'ta sadece Matcha ürünleri satan bir restoran açıldı bile.



KÖMÜRLE GÜZELLEŞECEĞİZ

Bizde acı ve gözyaşının sembolü belki ama kömür bu yıl güzellik alanına damgasını vuracak. Nasıl demeyin. Özellikle kömürlü sabunlar çok yararlı diyor uzmanlar. Kimyasalların cilt tarafından emilmesini engelliyor. Amerika'da kömürlü meyve suları da satışta.



YEMEKLER TENEKEYE GİRİYOR

Eskiden sardalya yediğimiz teneke kutulara artık en lüks yemekler girecek. ‘Yüksek kalitenin düşükle bir araya gelmesinin yarattığı ironi'ymiş.



ÖDEMELER FİZİKSELLEŞECEK

Yıllardır şifreler ezberleyip durduk internetten aldıklarımızın ücretini ödemek için. Yetmedi güvenlik endişesiyle sanal kartlara başvurduk. Ancak tüm bunların güvenlik riski taşıdığını gördükçe firmalar yeni önlemler aradı. Şifreden ziyade artık bireyi tanıyan ‘fiziksel’ tedbirler var. En popüleri parmak izi ile ödeme. Birçok banka bunu da kullanıyor.

TASARIM HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ

İster Pinterest ister Instagram etkisi deyin. Hepimiz en zenginlerin ve en ünlü tasarımcıların sayfalarına erişerek artık akıllı ve kaliteli tasarımların 'hakkımız' olduğunu düşünür olduk. Norveç bunu görüp geçen ay pasaportlarını ve banknotlarını öyle şık bir tasarımla yeniledi ki ağzımız açık kaldı resmen.



YAŞLANAN İŞ GÜCÜNE UYUM

İş yerlerinin yaşlanan çalışanlarına uyum göstermesi bekleniyor önümüzdeki dönemde. Mesela Almanya'da BMW yaşlı çalışanları için daha rahat sandalyeler almış, ABD'de ise CVS 'karkuşu' programı başlatmış.

LÜKSÜN ADRESLERİ DEĞİŞİYOR

Lüksün merkezi değişiyor. Çin, 19. yüzyılda İngiltere'nin yaşadığının 100 katı hızla şehirleşiyor. Önümüzdeki yıllarda dünyanın en lüks kentleri listesinde Hong Kong ve Pekin'in yanı sıra Tiençin, Guangzhou, Çongçing ve Shenzhen de yer alacak.