Gazete Vatan Logo

Prim eksiği olanlar emeklilik yaşı dolunca toplu prim ödeyerek emekli olabiliyor mu?

Milyonları ilgilendiriyor! Prim eksiği olanlar dikkat! Emeklilik için beklemenize gerek yok! Türkiye’de emekli olabilmek için çalışanların üç şartı sağlaması gerekiyor. Bunlar, yasada yaş, yıl ve prim sayısını doldurmak olarak ifade ediliyor. Emeklilik yaşını doldurmuş ancak prim dışında tüm şartları sağlayanlar emekli olup olamayacaklarını araştırıyor. Peki, Emeklilik için prim günü eksik olanlar ne yapmalı? Prim eksiği olanlar emeklilik yaşı dolunca toplu prim ödeyerek emekli olabiliyor mu? Eksik primde toplu ödeme yapılabilir mi? İşte detaylar…

Prim eksiği olanlar emeklilik yaşı dolunca toplu prim ödeyerek emekli olabiliyor mu?

Emekli olmak için prim dışındaki yaş ve yıl şartını sağlayanların merak ettiği konuların başında eksik prim ödemeleri geliyor. Emeklilik hayaline kavuşmak ve maaş bağlanması için sadece eksik primi olanların ne yapması gerektiği sıklıkla sorulan soruların başında geliyor. Peki, Emeklilik için prim günü eksik olanlar ne yapmalı? Prim eksiği olanlar emeklilik yaşı dolunca toplu prim ödeyerek emekli olabiliyor mu? Eksik primde toplu ödeme yapılabilir mi? İşte detaylar…

Türkiye'de emekli olmanın yaş, yıl ve prim sayısını doldurmak olmak üzere üç şartı bulunuyor. Ancak çalışma hayatına çeşitli sebeplerle ara vermek zorunda kalan vatandaşlar bu üç şartı sağlayamadıkları için emekli olamıyor. Eksik prim de bunlardan biri. Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik yazarı Ekrem Sarısu konu ile ilgili okuyucusundan gelen soruya yanıt verdi. İşte eksik prim tamamlama ile ilgili merak edilenler…

EKSİK PRİM TOPLU ÖDEMEYLE TAMAMLANABİLİYOR MU?

SORU: Emekli olunacak yaş dolunca prim eksiği olanlar toplu prim ödeyerek emekli olabiliyor mu? Durdana CAN

Haberin Devamı

CEVAP: Emekli olmak için prim dışındaki şartları sağlayanlar, primi eksiğini borçlanarak tamamlayamıyorlar. Yani yaşı dolduran prim eksiğini toplu ödeme yaparak tamamlayamıyor. Hangi hallerde borçlanma yapılacağı, kanunda tek tek sayılmış. Askerlik ve doğum borçlanması gibi. Örneğin; erkekler askerlik sürelerini borçlanarak primini askerlik süresi kadar artırabilirken, kadın sigortalılar sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumları sonrasındaki iki yıllık süreleri borçlanabiliyorlar. En fazla üç doğum borçlanılabiliyor. Şartları taşıyan üç doğumun borçlanılması halinde 2160 gün kazanılabiliyor.