Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

ELEV Eğitim Vakfı Okulları İklim Değişikliği ve Küresel Isınma ile Mücadele Ediyor

ELEV Eğitim Vakfı Okulları öğrencileri, iklim değişikliğine dikkat çekmek için karbon ayak izini azaltacak ve doğaya geri dönüş sağlayacak çalışmaları ile EKo-Okul projesi uygulayıp “yeşil bayrak” almaya hak kazandı.

ELEV Eğitim Vakfı Okulları İklim Değişikliği ve Küresel Isınma ile Mücadele Ediyor

Avrupa Çevre Eğitim Vakfını temsilen,Türkiye Çevre Eğitim Vakfı koordinatörlüğünde yürütülen "Eco-Schools" (Çocuklarda Çevre Uyumu) Projesinin üyesi olan ELEV Okulları uyguladığı proje ile örnek oldu.

ELEV Okulları Etiler Kampüsü ilkokul ve ortaokul öğrencilerinden oluşan bir grup çevre ve ekoloji gönüllüsü öğrenci Fen Bilimleri öğretmenlerinin liderliğinde karbon ayak izini azaltan ve organik maddelerin doğaya gübre olarak dönüşümünü sağlayan proje ile yeşil bayrak ödülü aldılar. Öğrenciler evlerinden getirdikleri organik atıklarla kompost yaparak atıklarını doğal gübreye dönüştürdüler. Kompost organik atıkların kendilerini oluşturan daha küçük organik bileşiklere dönüşerek toprak halinde oluşan gübreye verilen isim. Yaptıkları kompostlarla modern tarım uygulama alanında kimyasal toprak kirliliğine engel oldular.

Fen Bilimleri öğretmenleri yaptıkları ortak açıklamada; “Çocuklarımıza, tabiatın bize atalarımızdan miras değil gelecek nesillere bırakacağımız bir emanet olduğu bilincini artırmak istiyoruz. ELEV Okulları eğitim programında yer alan ekolojik odaklı müfredatımızın en keyifli kısmı ise her öğrencimizin İklim ve Çevre Kulübünün üyesi olarak çeşitli projelere katılması. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinden oluşan EcoTeam gönüllüleri kendi tasarladıkları kompost kovalarında organik atıkları doğal gübrelere dönüştürdüler. Atık dönüşümü ile birlikte kimyasal gübre kullanmadan bitkilerini yetiştirdiler. Toprağın önemini sorgulayan öğrencilerimiz gelecek için önlem alarak okulumuzda ürettikleri kompostlarla kurdukları model tarım bahçesinde kendi bitkilerini yetiştirdiler. Çevreye duyarlı olarak kendilerini geliştiren öğrencilerimiz, sorunlara çözüm üretip deneyimleyerek öğrenmenin keyfine varıyor. Eğitimlerimiz sadece sınıf ortamı ile kalmayıp, okulumuzun ekoloji sınıfında, bahçede ve doğada devam ediyor. ELEV Okulları eğitim misyonu içinde çevreye duyarlı bireyler yetiştirme ilkesi gereğince iklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili çeşitli projeler yürütüyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Çeşitli alanlarda bilim insanlarının ortak görüşüne göre covid-19 salgınından sonra dünyayı etkileyen ve tehdit eden olayların başında iklim değişikliği ve küresel ısınma geliyor. Dünya Meteoroloji Örgütünü’nün (WMO) yayınladığı raporda sürekli artan sera gazı etkisi ile birlikte Dünya’nın sıcaklığı geçmiş yüzyıllara göre önemli ölçüde arttığı görülmekte. Sera gazı oluşumu nedenlerinin başında, karbon ayak izi, kimyasal kirlenme, tarım ve oksijen alanlarının kirletilmesi gibi etmenler başta geliyor.