Gercüş’te bulgur kaynatma geleneği devam ediyor

Gercüş’te bulgur kaynatma geleneği devam ediyor
Remziye ÖNER/GERCÜŞ(Batman), (DHA)- BATMAN’ın Gercüş ilçesinde yüzyıllardır süregelen bulgur kaynatma geleneği, bu yıl da dev kazanlarda sürdürüldü.
Gercüş ilçesinde köylerde ve merkezde kurulan kazanlarda saatler süren kaynatma işleminin ardından buğday, damların üzerine serilerek kurutuluyor. Daha sonra değirmenlerde öğütülerek kabuklarından ayrılan buğday, savrulduktan sonra eski değirmen taşlarında yeniden öğütülüp elenerek bulgura dönüştürülüyor. Kışlık hazırlık için yapılan bu zahmetli işlem, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasını da yaşatıyor. Geleneği sürdüren Süleyman Öner, “Öncelikle kazanları suyla doldurup 3-4 saat kaynatıyoruz, ardından süzüp damlarda kurutuyoruz. Daha sonra değirmende işleyerek köftelik, kısırlık ve pilavlık olmak üzere 3-4 çeşide ayırıyoruz. Fabrikaya göre çok daha lezzetli, tamamen organik ve katkısız. Bu bulguru sadece kendimize değil, akrabalara ve hatta batı illerine de gönderiyoruz. Dedelerimizden kalan geleneği sürdürüyoruz” dedi.
Bulgurun tamamen doğal yöntemlerle elde edildiğini belirten Öner, “Buğday adeta petrol gibidir; içinden sadece bulgur değil, köftelik, kısırlık gibi çeşitler de çıkıyor. Hem bereketli hem de çok lezzetli” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI










