Gazete Vatan Logo

İnsansız su üstü aracı OKHAN Katar'da görücüye çıktı

Kayacı Savunma, Katar'daki 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2024) insansız su üstü aracı OKHAN'ı sergiledi.

İnsansız su üstü aracı OKHAN Katar'da görücüye çıktı

Kayacı Savunma, Katar'daki 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2024) insansız su üstü aracı OKHAN'ı görücüye çıkardı.

Kayacı Savunma Genel Müdürü Hakan Kayacı, yaptığı açıklamada, "Geldiğimiz noktada teknemiz denizde. Savunma Sanayii Başkanlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız gerekli test ve incelemeleri yaptılar. Çalışmalarımız ülkemiz adına gurur verici noktaya gelmiş durumda. Otonom olarak çok iyi yerde olduğumuzu biliyoruz. Çünkü en iyi çalıştığımız alan. Teknemiz her deniz koşuluna uygun ayarlanmış ve üretilmiştir. Teknemizin en büyük özelliklerinden birisi de yerlilik oranı yüzde 85’e varan bir yerlilik oranıyla ilerliyoruz." dedi.

Sözlerine devam eden Kayacı, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkeleri ile Endonezya pazarı için kendilerini hazırladıklarını aktardı. Kayacı, "Çok yeni, gelişmekte olan bir teknoloji. İnanıyorum ki Türkiye insansız deniz araçlarında dünyada en iyilerden biri, hatta lider olacak. Bu sektörde paydaşlarımızla birlikte en iyi yere varacağımıza inanıyorum. Çünkü İHA'larda Türkiye nasıl o gururu yaşıyorsa insansız deniz araçlarında da bu yolda ilerlemek için mücadele ediyoruz. Hedefimiz dünyaya Türkiye'nin savunma sanayisinde bir yıldız olduğunu her zaman göstermek, en iyi yerde tutmaktır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Aracı benzerlerinden ayıran en önemli özelliğinin otonom olması olduğunu vurgulayan Kayacı, kendi telemetrileri, haberleşme sistemlerini kullandıklarını, AR-GE çalışmalarıyla ilerlediklerini söyledi.

Kayacı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Pazar o kadar büyük ki biz ihracatta en güzel yeri almaya bakacağız. Hedefimiz 'onu geçelim, bunu geçelim' değil dünyada kimi, kimleri geçeceğimize bakacağız. İnsansız deniz araçları üzerine çalışan bütün firmalarımız bu arenada birlikte yol alacağımıza inanıyorum. Bayrağımızı dünyada en iyi yere nasıl taşırız, hedefimiz bu. İhracat bizim için önemli. Dünyadaki pazar çok büyük, yavaş yavaş sonuçlanıyor, geride kalmamamız gerekiyor. Birbirimize destekli gitmemiz gerekiyor. Bu iş ülke meselesi."

Haberin Devamı