Gazete Vatan Logo

Araba alacaklar için kritik uyarı: Mutlaka 'ayıplı mal' sözleşmesi imzalayın

Otomotiv sektöründe fiyatlar bir süredir aşağı yönlü hareket ediyor. Fiyat avantajından yararlanmak isteyenler ise; bayilerin yolunu tutuyor. Ancak uzmanlar tüketicileri uyararak sözleşme yapılmadan, ödeme yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Araba alacaklar için kritik uyarı: Mutlaka 'ayıplı mal' sözleşmesi imzalayın

Araba alma planı yapanlar fiyatların düşme eğiliminde olduğu dönemleri tercih ederken, fiyatlardaki artış beklentisi de vatandaşların alım sürecini hızlandırmasına yol açıyor. Özellikle sıfır araç alanlar güvenlik endişesi taşımazken, son zamanlarda yaşan olaylar vatandaşların tedirgin olmasına neden oluyor.

Adana’da bir tüketici aldığı sıfır arabanın aküsünün 6 ayda 9 kez biten bitmesi üzerine şikayetçi oldu. Akan trafikte biten akü nedeniyle kaza tehlikesi atlatan sürücü, servise gittiğinde hiçbir şekilde destek alamadığını iddia etti. Satıcı distribütörün aracın ayıplı olduğunu kabul etmediğini açıklayarak hukuki sürecin devam ettiğini anlattı.

Otomobil satın alma süreçlerinde yaşanan bu tür sorunların artması tüketicileri endişelendiriyor. Peki araba alırken sonrasında olumsuz bir durum yaşamamak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor. Sektör temsilcisi Yunus Ceylan tüketicileri uyardı.
Otomobil satın alan kişilerin birikimlerinin ciddi bir kısmını bu yatırma ayırdıklarını dile getiren Ceylan, “Araba alma planı yapanlar öncelikle işinin ehli olan firmalardan fiyat araştırması yapmalı. Araç satın alma işlemlerinin yetkili satıcı belgesi olan yetkili bayiler aracılığı ile yapılması sonrasında sorun yaşanmaması adına büyük önem taşıyor.” İfadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FİRMA TERCİHİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Araba alma planı yapanlara dikkat çeken uyarılarda bulunan Yunus Ceylan “Uzun yıllardır otomotiv sektöründe olan biri olarak araba alacaklara önerim işini iyi bilen, iyi yapan ve piyasada tanınan bilinen bir marka tercih etmeleri olacaktır. Doğru marka, doğru fiyat ve müşteri memnuniyetine uygun davranan bayilerle iletişime geçerek araç alımı yapmalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

Sektör temsilcisi Yunus Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

GARANTİ TAAHHÜTÜ ÖNEMLİ

Marka tercihi yaparken ticari ya da binek araç alırken servis ağı geniş, parça bulunabilirliği açısından sorun teşkil etmeyen disbiretör tarafından garanti taahhüt edilen araç alınmasını öneriyoruz.

MUTLAKA ‘AYIPLI MAL’ SÖZLEŞMESİ İMZALAYIN

Referans almadan hiç kimseye hiçbir şekilde bu işe girmemeliyiz. Aracımızı teslim almadan önce firmayla aramızda araca ait hiç bir hasar ayıplı mal olmadığını beyan eden bir sözleşme yapılmadan teslim alınmamasını talep ederiz.

Haberin Devamı

CAYMA HAKKI KULLANILABİLİR

Yunus Ceylan araba almış olanlara da uyarıda bulunarak tüketicilerin cayma hakkını kullanabileceğine vurgu yaptı. Ceylan şu ifadeleri kullandı:

"Tüketici aldığı araçtaki sorunun erken farkına varılması durumunda, 1 hafta içinde cayma hakkını kullanabilir. Burada bir sorunla karşılaşanlar ise tüketici haklarına şikayette bulunarak yasal işlem başlatabilir."