Gazete Vatan Logo

Adana'daki üniversiteler öğrencilerin ilk tercihleri arasında

Türkiye'nin en büyük şehirleri arasında yer alan ve kozmopolit yapısıyla tarım, sanayi ve ekonomi alanında ülke ekonomisine önemli katkı saylayan Adana, eğitimde de yükseköğretime devam etmek isteyen öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Adana'daki üniversiteler öğrencilerin ilk tercihleri arasında

Türkiye'nin en büyük şehirleri arasında yer alan ve kozmopolit yapısıyla tarım, sanayi ve ekonomi alanında ülke ekonomisine önemli katkı saylayan Adana, eğitimde de yükseköğretime devam etmek isteyen öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. 

Adana, Türkiye'nin en önemli eğitim kentleri arasında yer alıyor.  Adana'da bulunan 1'i devlet, 1'i vakıf üniversitesi olmak üzere 2 üniversite bulunuyor. Eğitimine Adana'da devam etmek isteyen öğrencilerin Adana'da bulunan üniversitelerde ön lisans, lisans ve lisans üstü programları tercih edebiliyor.

1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Kent merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta olan üniversite, modern alt yapısı, öğrencilerin ve çalışanların her türlü gereksinimlerini karşılayacak modern tesisleriyle Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer alıyor. 1973 yılında kurulan Çukurova Üniversitesi, Ziraat ve tıp fakültesiyle eğitim hayatına başlasa da bugün 19 Fakülte, 2 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuvarı, 4 Enstitü ve 38 Araştırma ve Uygulama Merkezi eğitim vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Çukurova Üniversitesinde 2.297 Akademik Personel, 11.778'ı ön lisans, 30.941’i lisans ve 5.454’ü ise lisansüstü olmak üzere toplam 48.173 kayıtlı öğrencinin eğitim ve öğretiminde görev alıyor.

MODERN DERSLİKLER VE AMFİLER

Üniversitede öğrencilerin derslerini rahat ve sağlıklı bir ortamda izleyebilmelerine olanak sağlayan modern derslikler ve amfiler bulunmaktadır.

Bilimsel ve kültürel etkinliklerde kullanılan, her türlü teknik donanıma sahip, 525 ve 150 kişi kapasiteli iki salondan oluşan amfi, Çukurova Üniversitesinin kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan’ın adını taşımaktadır. Prof. Dr. Mithat Özsan Amfisi, 450 kişilik geniş fuayesiyle sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. Sadece Üniversitemizde değil bölgemizde gerçekleştirilen büyük organizasyonların yapılabileceği 1360 kişi kapasiteli Kongre Merkezinde paralel küçük çalışma gruplarının toplanabileceği çok sayıda toplantı odası da bulunmaktadır. Ziraat Fakültesi Akif Kansu Salonu da 165 kişilik kapasitesiyle bilimsel ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparken, Afife Jale Salonu adı verilen döner sahneli 120 kişilik çok amaçlı salon sanat etkinlikleri için önemli bir mekân olarak hizmet vermektedir. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde de 400 kişilik Hipokrat Konferans Salonu bulunmaktadır. Kampusta yer alan ve çağdaş mimarisiyle dikkatleri çeken 3.500 kişilik Açık Hava Tiyatrosu da başta konserler ve tiyatrolar olmak üzere çeşitli etkinliklerde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

KAMPÜSTE SOSYAL HAYAT 

Kampus içerisinde bölgenin en önemli hastane kompleksinin yanı sıra, lojmanlar, sosyal tesisler, her türlü sporun yapılabildiği salonlar ve sahalar, sağlıklı yaşam merkezi, kafeteryalar, kafeler, büfeler ve kantinler, banka şubeleri, modern makinelerle donatılmış bir basımevi ve merkezi kütüphane bulunmaktadır. Böylelikle hem öğrencilerin hem de çalışanlarının tüm ihtiyaçları karşılanması sağlanıyor.

Çukurova Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi, 12 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermekte olup, 800 okuyucu kapasitesine sahiptir. Üniversiteye ait kütüphane, Türkiye’deki 12 Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezinden birisi olarak hizmet veriyor.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ YURTLARI VE DİĞER BARINMA OLANAKLARI

Her yıl binlerce öğrencinin eğitim için geldiği Çukurova Üniversitesi, içinde ve Adana şehir merkezinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı, 3.810’u kız,2,648’i erkek olmak üzere, toplam 6.458 yatak kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Kampus dışında kent merkezinde öğrencilere yönelik imkânların sunulduğu özel yurtlar da bulunmaktadır.  Ayrıca Çukurova Üniversitesi ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca sürdürülen ortak çalışmalar sonrasında, Çukurova Üniversitesi kampusunda 3.000 kişi kapasiteli yeni bir yurt binasının yapılması kararı alınmıştır.

KÜLTÜR - SANAT ETKİNLİKLERİ

Çukurova Üniversitesinde eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere de büyük önem veriliyor. Bu kapsamda konferans, seminer, panel, kongre, sempozyum, gösteri sergi, tiyatro, konser gibi çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştirilmektedir. Üniversite Rektörlüğüne bağlı Güzel Sanatlar Bölümü ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışmalar yapan Kültür Sanat Merkezi, öğrencilerin boş zamanlarını ilgi alanlarına göre değerlendirmekte, onları yeni alanlara yönlendirmekte, dinlenme ve eğlenme olanakları yaratmaktadır.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Bölümü ve Kültür Sanat Merkezine başvuruda bulanan öğrenciler, uzman ve deneyimli öğreticiler tarafından çeşitli sanat dallarında eğitilmekte, yeteneklerini geliştirmeleri sağlanmaktadır. Öğrenciler, yılsonlarında üyesi oldukları topluluklar içinde hazırladıkları etkinliklerle hem kendilerini ifade etme olanağı bulmakta, hem de becerilerini arkadaşları ve üniversite mensuplarıyla paylaşmaktadır. Öğrencilerin; arzu ettikleri takdirde, eğitim-öğretim dönemi süresince Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Bağlama, Halk Bilimi, Halk Oyunları, Üflemeli Çalgılar, Tambur, Ud, Kanun, Piyano, Pop Gitar, Klasik Gitar, Şan, Resim, Süsleme Sanatları, Sanat Tarihi, Deri El Sanatları, Fotoğraf, Tiyatro ve Sinema eğitimi alabiliyor.

Kültür Sanat Merkezi binasında ayrıca, Öğrenci Konseyi ve öğrenci kulüplerine ait çalışma odaları da bulunmakta ve öğrenciler buralarda özgürce kendilerini ifade ederek yaratıcılıklarını gösterebiliyorlar.

SPOR FAALİYETLERİ

Öğrencilerinin bedenen ve ruhen de sağlıklı olmalarını ilke edinen Çukurova Üniversitesinde, her türlü sporun yapılabileceği spor salonları, kapalı yüzme havuzu, futbol sahaları, tenis kortları, açık hava voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır. Tesislerden, üniversite personeli olmayanlara da yararlanma imkânı sunulmaktadır.

Üniversitede 5600 metrekare kapalı alana sahip, tribünleri teleskobik ve 3.500 kişi kapasiteli Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayı bulunmaktadır. Salon; spor karşılaşmalarının yanında konser ve çeşitli organizasyonların gerçekleştirilebilmesine de uygun olarak inşa edilmiştir. Balcalı Kampusu’nda yer alan ve Hacı Ömer Sabancı Vakfınca (VAKSA) yaptırılan, Özdemir Sabancı Kapalı Yüzme Havuzu, bölgenin en modern tesislerinden biri konumundadır. Balcalı Kampusu’nda kapalı yüzme havuzunun dışında, spor ve cimnastik salonları; çim ve halı futbol sahaları, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortları ve atletizm alanlarıyla, Seyhan Baraj Gölü kıyısında bir de kayıkhane yer almaktadır. Sağlıklı Yaşam Merkezinde ise tüm personelimiz ve öğrencilerimizin kuvvet ve dayanıklılık egzersizleri yapacakları salon ve donanım olanakları sunulmaktadır.

2. ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında kurulmuş ve 2013 yılında eğitim-öğretim  faaliyetlerine  başlamıştır.  Üniversitemiz,  kaliteli  eğitim  alarak  ulusal  ve  uluslararası  düzeyde  rekabet  edebilen,  gelişen  teknoloji  ve  piyasa  şartlarına  uyum  sağlayacak  mezunlar  yetiştiren,  bölgesinde öncü ve uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak bilime katkı sağlayan bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde  1 enstitü; 6 fakülte; 1 yüksekokul bulunurken; 2022 verilerine göre  üniversite kapsamında 21 profesör, 49 doçent, 101 doktor, 75 öğretim görevlisi ve 160 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 406 akademik personel görev yapıyor. 

ATÜ  akademik  çeşitliliğe  önem  vermiş,  bu  amaçla  ülkemizin  ve  dünyanın  saygın  üniversitelerinden  mezun  öğretim  üyelerini  kadrosuna  dâhil  etmiştir.  Üniversitenin  akademik  kadrosunun  önemli  bir  bölümü, lisansüstü çalışmalarının bir kısmını veya tamamını yurt dışındaki saygın üniversitelerde tamamlayan sanayi deneyimli ve Türkiye’nin köklü üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerinden oluşuyor. 

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi her yıl, her bölüme seçkin öğrencileri, aldığı öğrencileri nitelikli ve donanımlı yetiştiren, öğrenciler mezun olduğunda ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet eden, sanayi kuruluşları ile iş birliği yapmaya devam ediyor.

ATÜ, ülkenin iş gücüne gerekli ara eleman için sürekli meslek eğitimi vermeyi, yüksek lisans (master) ve doktora programları çeşitliliğine önem veren, yani Ar-ge üniversitesi olan, projelerle beslenen, proje merkezi olan, projeleri ekonomi ve patente dönüştüren, teknolojik bilgi üreten bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.