Telsim'de olabileceğin en iyisi oldu

Dünkü Telsim özelleştirmesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu hem fiyat hem de kazanan şirket açısından elde edebileceği en iyi sonucu aldı

Haberin Devamı

Dünkü Telsim özelleştirmesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu hem fiyat hem de kazanan şirket açısından elde edebileceği en iyi sonucu aldı.

Vodafon da Türk piyasasına girmek için ehven bir fiyat ödedi.

Telsim 9.5 milyon abone ile Türkiye'nin ikinci büyük cep telefonuı şirketidir ve yüzde 25 piyasa payına sahiptir. Birinci Turkcell 26.7 milyon abone ile yüzde 60 pazar payına hükmediyor.

Eğer Turkcell'in 12 milyar dolar olan piyasa payını 26.7 milyon aboneye bölecek olursak her abonenin değeri 450 dolar civarındadır. Bunu Telsim'in abone sayısı ile çarpacak olursak Vodafon'un şirket için ödediği kontrol priminin sadece yüzde 6 olduğu ortaya çıkar.

Telsim'den gelecek para cari açığın beşte birini finanse edecek cesamettedir.

Merkezi İngiltere'de olan Vodafone dünyanın en büyük cep telefonu şirketidir. Avrupa, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu'da 171 milyon abonesi var. Londra ve New York borsalarında kote olan şirketin 15 Kasım piyasa değeri 80 milyar sterlin (yaklaşık 190 milyar YTL) idi.

Vodafon'un gelişi (bir süre önce General Electric'in Garanti'nin halka açık olmayan hisselerinin yarısını alması gibi) yabancı sermaye için büyük bir propagandadır.

Vodafon hem telekom sektörü hem de Türkiye'nin en büyük şirketi olan Turkcell için bir dönüm noktası olacak. Telsim ve değişik isimleri altında Aria'nın yaşadığı iç sorunların da yardımıyla Turkcell piyasanın tartışmasız hakimi oldu. Şimdi Turkcell ana ortaklarının arasındaki çekişme dolayısıyla zayıf durumda iken karşısına dişli bir rakip görüyor.

Turkcell-Vodafone rekabetin etkisi daha ucuz ürün ve daha kaliteli hizmet olarak tüketiciye yansıyacak. Ayrıca rekabet daha çetin olsa bile daha akıllıca bir hal alacak çünkü Telsim'in eski sahipleri olan Uzanlar'ın tersine Vodafone, rasyonel davranacak.

Dün konuştuğum bir Turkcell yöneticisi "Ne yaptığını bilen, uluslararası piyasada deneyimi olan bir operatör piyasaya giriyor. Bu operatörle Telsim'deki komplikasyonlar ortadan kalkacak. Daha sert ama daha bilinçli ve akıllı rekabet ortamına girilecek. Bunda Turkcell için hem avantajlar hem de dezavantajlar var."

Ortadan kalkacak olan komplikasyonlardan biri Motorola-Telsim borç ilişkisidir. Bir analistten aldığım bilgiye göre satış bedelinin 910 milyon dolarını Motorola alacak.

DİĞER YENİ YAZILAR