Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler

10 Mayıs 2014

Fettah Tamince Rixos Otelleri ve Sembol İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı. Henüz 41 yaşında. 2001’de Ukraynalı ortaklarıyla başladığı turizmde hızla büyüdü. Otelcilikten önce mücevher sektöründe olan Tamince, Rixos markasını yaratan, yurtdışına markasını taşıyan, Sembol İnşaat ile Rusya’da işler yapan biri. Daha önceki yıllardaki açıklamalarında hep Rixos’u bir dünya markası yapma hedefini dile getirdi. Hızlı yükselişiyle dikkat çekti. Bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte Fettah Tamince ile Rixos Pera’da sohbet ettik.

Antik kente otel yapmayız

- Antalya’da Phaselis Antik Kenti’nin bir proje gündemimizdeydi. SİT alanıyla ilgili konularda, 1’inci derecede SİT alanı ile ilgili bir hukuksuzluk olup olmadığını sordum. ‘Hukuku bırakalım, etiğe bakalım’ deniliyor. Antik kente otel yapacak değiliz. 10 yıl boyunca Bodrum’da imar durduruldu. Bakan Ertuğrul Günay Bey döneminde imara açıldı. Ben bunu Bakan’ı suçlamak için söylemiyorum. Bir anda ruhsat verildi. Ertuğrul Bey’in döneminde Başbakan’ın talimatıyla birçok yere de kilit vuruldu, Başbakan’ın açıklamaları oldu, Bodrum’daki bazı tesislere kilit vuruldu. Biz projelere onay veren bir yapı geliştirmeliyiz. Proje yaptırılmalı, en iyi projeye onay verilmeli. Türkiye’nin değerlerine sahip çımak için projeleri yarıştırmalıyız. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte belediyeler çok güçlendi.

Bizim Antalya’da söz konusu olan projemizde 17 dönüm doğal SİT alanı, geri kalan yer normal arazi. İnşaat yapılabilir bir alan. Belediyeleri güçlendirelim, projeler önemli jüri tarafından bakılsın. Koruyabilmek için projeler onaylanmalı. Matematikle işin içinden çıkılmaz. İmar izinlerinde yüzde 10’a bakılıyor. ‘İnşaat yüzde 10’a oturtmuş mu oturtmamış mı?’ Bodrum’da çoğu bu kurala uyuyor ama dağın eteğine mi yaptı başka yere mi? Uygun mu değil mi?

Devamını Oku

Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor

8 Mayıs 2014

Dünya devi P&G’nin Brüksel’deki ArGe merkezi Avrupa’daki en büyük merkezleri. Ariel, Omo, Duracell, Gilette, Fairy, Braun, Pantene, Blendax, Prima, Orkid, Olay, Head&Shoulders’un da aralarında olduğu toplam 300 markası var P&G’nin. Bu markaların bir kısmı Brüksel’deki Ar-Ge merkezinde geliştirilmiş. Burası Avrupa’nın kişisel ve ev bakım kategorisinde en büyük Ar-Ge tesisi. 40 ayrı ülkeden 590 uzman burada çalışıyor. Çalışan bilim insanlarından 22’si de Türk. P&G’nin Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu ile birlikte Brussels Innovation Center BIC’yi gezdik.

P&G’nin Türkiye’de 21 markası var. Kısa bir süre sonra bu sayı 22’ye çıkacak. Yakında hava ferahlatıcı kategorisinde yer alan Febreze ürünleri Türkiye’de de marketlerde yerini alacak. 85 milyar dolarlık cirosu olan P&G 177 yıl önce kurulmuş. 5 kıtada Ar-Ge merkezi olan, markalarıyla 4.8 milyar kişiye ulaşan bir şirket P&G. Diş macunundan şampuana temizlik malzemelerinden kişisel bakım ürünlerine kadar geniş bir yelpazesi var P&G’nin. 22 markasının herbirinin 1 milyar doların, 19 markasının ise 500 milyon doların üzerinde değerinin olduğunu Turnaoğlu’ndan öğreniyoruz.

Yenilikçi ürünler

‘Yenilikçi ürünlerle müşterinin ihtiyaçlarına yanıt vermek ve müşterinin dikkatini çekmek’ global şirketlerin olmazsa olmaz kuralı, buna hiç şüphe yok. Turnaoğlu, “Tüketici beklentilerini iyi anlıyoruz. Bunun için de çok çalışıyoruz. İnovasyonla ilerliyoruz, böylece kategorilerimiz hem büyüyor hem de kalıcı oluyor. Sürdürülebilir inovasyon bizim için önemli” diyor.

Devamını Oku