Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler

Haberin Devamı

Fettah Tamince Rixos Otelleri ve Sembol İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı. Henüz 41 yaşında. 2001’de Ukraynalı ortaklarıyla başladığı turizmde hızla büyüdü. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyeceklerOtelcilikten önce mücevher sektöründe olan Tamince, Rixos markasını yaratan, yurtdışına markasını taşıyan, Sembol İnşaat ile Rusya’da işler yapan biri. Daha önceki yıllardaki açıklamalarında hep Rixos’u bir dünya markası yapma hedefini dile getirdi. Hızlı yükselişiyle dikkat çekti. Bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte Fettah Tamince ile Rixos Pera’da sohbet ettik.

Antik kente otel yapmayız

- Antalya’da Phaselis Antik Kenti’nin bir proje gündemimizdeydi. SİT alanıyla ilgili konularda, 1’inci derecede SİT alanı ile ilgili bir hukuksuzluk olup olmadığını sordum. ‘Hukuku bırakalım, etiğe bakalım’ deniliyor. Antik kente otel yapacak değiliz. 10 yıl boyunca Bodrum’da imar durduruldu. Bakan Ertuğrul Günay Bey döneminde imara açıldı. Ben bunu Bakan’ı suçlamak için söylemiyorum. Bir anda ruhsat verildi. Ertuğrul Bey’in döneminde Başbakan’ın talimatıyla birçok yere de kilit vuruldu, Başbakan’ın açıklamaları oldu, Bodrum’daki bazı tesislere kilit vuruldu. Biz projelere onay veren bir yapı geliştirmeliyiz. Proje yaptırılmalı, en iyi projeye onay verilmeli. Türkiye’nin değerlerine sahip çımak için projeleri yarıştırmalıyız. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte belediyeler çok güçlendi.

Bizim Antalya’da söz konusu olan projemizde 17 dönüm doğal SİT alanı, geri kalan yer normal arazi. İnşaat yapılabilir bir alan. Belediyeleri güçlendirelim, projeler önemli jüri tarafından bakılsın. Koruyabilmek için projeler onaylanmalı. Matematikle işin içinden çıkılmaz. İmar izinlerinde yüzde 10’a bakılıyor. ‘İnşaat yüzde 10’a oturtmuş mu oturtmamış mı?’ Bodrum’da çoğu bu kurala uyuyor ama dağın eteğine mi yaptı başka yere mi? Uygun mu değil mi?

25 ülkede Rixos markası

- İnşaatı devam eden 30 projemiz var. Bunların her birine 100 milyon dolar desek, 3 milyar dolarlık işi kendimizin yapması mümkün değil. Farklı projelerde farklı ortaklarımız var. 30 tesis bittiğinde 25 ülkede Rixos markası olmuş olacak. 2016’da ise 20 ülkede olmuş olacağız.

- Bundan sonra yapacağım her projede ne yapmayacağımı biliyorum. Korunacak binalar korunacak. Haliç’te 8.500 yıllık bir geçmiş söz konusu. Tarihi olan bir yer, babamızın malı değil. Yerli yabancı mimarlarla çalışıyoruz. 5-6 farklı ofise proje hazırlatıyoruz. Orasının çok iyi bir proje olmasını istiyorum. Yarın torunlarımız baktıklarında arkamızdan ‘ helal olsun, ne güzel iş yapmışlar’ demeli. Her şey elde ettiğimiz bilanço değil. Ben daha önce İstanbul’un rönesansını Haliç’te başlatalım dedim, hala da öyle düşünüyorum. Gidip rönesansı taklit edelim demiyorum. (Tamince Haliçport projesini 1.3 milyar dolara ortaklarıyla aldı.)

Medya işini beceremedik

Artık medya patronu olmadığını belirten Fettah Tamince, “Ethem Sancak Bey’e sattık. Sevip sevmemekle ilgili değil medyayı. Büyümeyi düşünüyorduk, daha ciddi pay almayı düşünüyorduk. Beceremedik. Ticari olarak büyüyemediğim için böyle oldu. 24 ve Star’ın ortağı olduk. Hep yüzde 50 ortaklık kurduk” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR