Gazete Vatan Logo

Yine tedbirsizlik yine kaza: 9 ölü, 15 yaralı

Kasasında 46 tarım işçisi bulunan kamyon Afyon’da düz yolda takla attı

Hasat dönemi yaklaşırken, tarım işçilerinin çileli ve tehlikeli yolculukları başladı. Şanlıurfa’dan aldığı tarım işçilerini Eskişehir’in Çifteler ilçesine pancar toplamaya götüren şoför Ali Horuz (49), direksiyon başında uyuyunca facia meydana geldi. Kamyon saat 06.00 sıralarında Afyonkarasihar yakınlarında düz yolda takla attı, kasasında aralarında bebeklerin de bulunduğu 46 kişiden 9’u feci şekilde ezilerek can verdi. Kaza yerine yakın bir benzin istasyonundan koşanlar, kamyon kasasının altından 15 kişiyi yaralı olarak kurtardı. Kazadan yara almadan kurtulan şoför Horuz gözaltına alındı. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, “Muhtemelen şoförün sabah saatlerinde uyuması ve bir anlık kendine gelmesi üzerine kamyon takla atmış. Ölen vatandaşlar kamyon kasasının altında kalarak hayatlarını kaybetmişler. Bunlar Şanlıurfa’dan çalışmaya gelen mevsimlik işçiler” dedi. Jandarmanın tuttuğu kaza raporunda da şoförün uyuduğu belirtildi.

Emirdağ’da gözaltında olan kamyon sürücüsü Ali Horuz’un ifadesinde, “Kamyonun kasasındakiler mola için durmamı istedi. Bende nerede durmamızı istediklerini sormak için arka camdan onlara döndüğümde direksiyon kontrolünü kaybettim. Gerisini hatırlamıyorum, her taraf toz toprak içinde kaldı, feryatlar yükseldi” dediği öğrenildi.

Kamyonda ölen ve yaralanan tarım işçilerin çevreye saçılan eşyaları toplanıp traktöre yüklenerek, yakındaki akaryakıt istasyonunun bahçesine konuldu. Akaryakıt istasyonunda çalışanlar, kazanın hemen ardından yaralıların yardımına koştuklarını, kamyon kasası altında kalanları olay yerine çağırılan çekicinin gelmesinden sonra çıkartabildiklerini söyledi. Tarım işçileri, yaşlarına göre 7-15 YTL günlükle çalışıyor. Kamyon kasasına balık istifi doldurulan 46 tarım işçisi taşıyan kamyon devrilince, cesetler sağa sola dağıldı. Tarım işçileri, memleketlerinden yanlarında yiyeceklerini de götürüyordu... Feci kazada ölenlerin isimleri şöyle: .Çemura Kılıç (50), Necmiye Kılıç (14), İsa Kılıç (18), Veysi Alkan(20), Sıddık Alkan (15), Vahta Yılmaztekin (22), Cuma Yılmaztekin (20),Ahmet Yılmaztekin (20) Casim Yılmaztekin (20).

Güya denetim yapılacaktı!

17 Şubat 2007’te Ceylanpınar’da 42 tarım işçisinin bulunduğu kamyonu sel suları sürüklemiş, 10 kişi boğulmuştu. 18 Ağustos 2007’de ise, Şanlıurfa’da yine tarım işçisi taşıyan kamyon devrilmiş, 18 kişi ölmüştü. Bu iki kazadan sonra valilik, trafik denetimlerinin artırılacağı kararını vermişti.

Haberin Devamı