Gazete Vatan Logo

Yasaklarla ilgili son dakika gelişmesi! Geri dönüyor! Toplu taşıma, uçaklar, otobüsler, AVM'ler...

Yasaklarla ilgili flaş açıklama. Kovid-19 vaka sayısında artış sürerken Prof. Dr. Serap Şimşek, “Günlük vaka sayısı 8000 olarak açıklandı ancak branş hekimleri olarak bu sayının 100 bin sınırına dayandığını düşünüyoruz” dedi ve bayram sonrasına işaret etti. Önlemler de geç mi kaldık? İpin ucu kaçtı mı?” sorusı üzerine Şimşek, “Toplu ulaşım, uçaklar, şehirlerarası otobüsler, AVM’ler ve kalabalık kapalı alanlarda maske kuralının gelmesi gerekirken, vakit kaybediyoruz. Geçtiğimiz kış dönemi hafif seyirli olduğu belirtilen Omicron varyantı nedeniyle ocak sonundan nisan ayına kadar 3 aylık sürede resmi rakamlara göre 15 bin yurttaşımız yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü her ülkenin resmi ölüm rakamlarını 3 ile çarpması gerektiğini duyurdu” dedi.

Yasaklarla ilgili son dakika gelişmesi! Geri dönüyor! Toplu taşıma, uçaklar, otobüsler, AVM'ler...

Koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı Avrupa başta olmak üzere Türkiye’de de tırmanışa geçti. İstanbul başta olmak üzere çok ciddi vaka artışı söz konusu. Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu son vaka tablosuna göre Türkiye’de günlük vaka sayısının 8000 civarında olduğu belirtiliyor. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde test pozitiflik oranının yüzde 30’u aşmış durumda. Açıklamalar yapan KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek, İstanbul’daki vaka artışının dikkatle takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Başımızı kaldıramıyoruz’

Şimşek, “Toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takılmaması artışı tetiklemeye devam ediyor. İstanbul’daki vaka sayılarında çok ciddi artış olduğunu görüyoruz. Klinikte adeta başımızı kaldıramaz durumdayız. Bu umursamazlık devam ederse Kurban Bayramı sonrası hem vaka sayıları hem de vefat sayıları katlanır. Ancak branş hekimleri olarak daha önce hastalığı geçiren ve hafif semptomluların test yaptırmaya gitmediğini göz önüne aldığımızda günlük vaka sayısının 100 bin sınırına dayandığını düşünüyoruz. Almanya’daki tablo Türkiye için ayna işlevi görüyor” diyor.

Haberin Devamı

‘Maske geri gelmeli’

“Önlemler de geç mi kaldık? İpin ucu kaçtı mı?” sorumuz üzerine Şimşek, “Toplu ulaşım, uçaklar, şehirlerarası otobüsler, AVM’ler ve kalabalık kapalı alanlarda maske kuralının gelmesi gerekirken, vakit kaybediyoruz. Geçtiğimiz kış dönemi hafif seyirli olduğu belirtilen Omicron varyantı nedeniyle ocak sonundan nisan ayına kadar 3 aylık sürede resmi rakamlara göre 15 bin yurttaşımız yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü her ülkenin resmi ölüm rakamlarını 3 ile çarpması gerektiğini duyurdu” dedi.

Aşısızlar ve yaşlılar

Prof. Dr. Şimyek, “Baskın varyant nedir? Baskın varyantın etkileri neler?” sorumuzu ise şu yanıtı verdi: “Öngörülerimiz baskın varyantın BA4 ve BA5 olduğu yönünde. İki varyantın Omicron’a göre akciğeri daha olumsuz etkileyeceğine dair ön kabuller var. Yeni dalgada hastalık hafif seyrettiği için rehavet söz konusu ancak asıl sıkıntıyı bayramdan sonra yaşamaya başlayacağız. Aşılanmada 3 dozda yüzde 62 seviyesindeyiz. 4. doz aşılılar yüzde 10 bile değil. 3 doz aşılılarda oran yüzde 25. En kırılgan grup aşısızlar. Bağışıklığı baskılanmış, 65 yaş üzeri kişiler, kronik hastaları olanlar hatırlatma dozlarını olmalı.”

Haberin Devamı

‘Bilim karşıtlığı’

Prof. Dr. Serap Şimşek, “Aşı konusunda birçok speküslasyon ve iddia söz konusu?” sorusu üzerine de şunları dedi: “Hekimlerin ilaç şirketleriyle çıkar ilişkisi olduğu yönündeki yalanlarla son derece tehlikeli bir algıya sebep oluyorlar. Sosyal medyada maalesef ‘Çamur at tutmasa da izi kalır’ mantığı hakim. Aşıların nadiren miyokardit yan etki riski olabileceği belirtildi. Ancak enfaktüs riskine ilişkin bir tane somut veri yokken, yalan yanlış bilgiler servis ediliyor. Vahim olanı bu yalanları ortaya atanlar ceza almıyor. Kovid-19’dan daha büyük ve acil sorunu hekimleri hedef gösteren hiçbir kanıta dayanmadan bilim karşıtlığı yapılmasıdır. Toplu taşıma ve kalabalık kapalı ortamda maskeye direnmenin bir mantığı olabilir mi anlamak mümkün değil. Altıncı dalganın nereye evirileceğini bilmiyoruz. Bayramdan sonrası binlerce insan virüsü kapmış olacak.”

Haberin Devamı

DSÖ: Merkez üssü Avrupa

Koronavirüs salgını dünyada yeniden yayılım ve artış göstermeye başladı. Çin’de koronavirüs kaynaklı kapanmalara yeniden gidilirken Avrupa’nın birçok ülkesinde maske zorunluluğu tartışmaları alevlendi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), seyahatlerin ve kalabalık etkinliklerin arttığı Avrupa kıtasının virüsün yeniden virüsün merkez üssü olduğunu duyurdu. DSÖ’nün Sağlık Acil Durumları Programı’nın yönetici direktörü Michael Ryan, düzenlediği basın toplantısında, “Avrupa’dan geçen çok daha yoğun bir hastalık dalgası görüyoruz. Bunu Güneydoğu Asya’da ve Doğu Akdeniz’de de görüyoruz” dedi. Kovid-19 enfeksiyonlarının sayısı son iki hafta içinde küresel olarak yüzde 30 artarken, durumun Omicron’un alt varyantı BA.4 ve BA.5 nedeniyle Avrupa ve ABD’deki vaka artışı tırmandırdığı vurgulandı.

Özlü: Vaka sayısı önemini kaybetti

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 vakalarında küresel olarak bir artış yaşandığını belirterek, vaka sayısı üzerinden pandeminin gidişini takip etmenin yanıltıcı olacağını söyledi. “Vaka sayıları artık önemini kaybetti” diyen Özlü, kronik hastalığı, yaşlı olanlar için hastalığın hâlâ tehdit olduğu uyarısı yaptı.

Haberin Devamı