Gazete Vatan Logo

Vücudun biyolojik saati nedir?

Hayatınızı kolaylaştıracak bu bilgiler günlük hayatın yükünü hafifletiyor

05.00- 07.00, KALINBAĞIRSAK: Bu saatte kesinlikle kalın bağırsağı boşaltmamız gerekiyor. Eğer bunu
yapmazsak, atılması gereken atık maddeler bedenimizde toplanır ve uzun bir zamandan sonra hastalık nedeni olabilir. Hatta kilo alma sebebi bile olabilir. Sabah tuvalet saatini kaçırdıysak eğer biliriz ki gün boyu tuvalete gitme isteğimiz kaybolur ve bir süre sonra kabızlık çekeriz. Bu yüzden Çin'de bir Çinli doktora gittiğinizde size ilk soracağı şey: ''Kabızlığın var mı?''dır.

07.00 - 09.00 MİDE: Bu saat midenin çalışma saatidir. Gıda olarak günlük enerji üretiminin kolay gerçekleştirilmesi için mutlaka kahvaltı yapılması gerekir. Evet sabah kahvaltısını atlamayın. Bu aslında halk arasında: ''Kahvaltıyı kendin için, öğle yemeğini dostun için, akşam yemeğini düşmanın için ye'' sözü olarak bilinmekte ve uygulanmaktadır.

09.00 - 11 00 DALAK: Dalağın çalışma zamanıdır. Eğer dalağın iyi çalışmasını istiyorsak zamanında kahvaltı yapmak şarttır. Çin'de dalağın pankreasla aynı yerde incelendiğini de unutmamak lazım.

AKILLI BESİNLER CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR

Cildimiz zamanla yaşlanır. Cilt dostu olan "akıllı besinleri" düzenli tüketip, bol su içerek cildin genç kalmasına yardımcı olabiliriz. Cildin hücre yenileme kapasitesi, gençlik döneminde yüksek ve hızlıdır. Üzerinde biriken ölü derileri fazla bekletmeden atar. Güneş banyosu, stres, kirli hava, kullandığımız birçok ilacın zararlı etkileri, sigara içilmesi, fazlaca kafein ve şeker tüketimi gibi faktörler cilt hücrelerinin yenilenme sürecini bozar.

PROTEİNİ AZALTIN GENÇ KALIN

30'lu yaşlardan itibaren ciltte kollajen üretimi azalır ve cilt elastikiyetini yavaş yavaş kaybeder. Yaş 40'ı aşınca ciltte kurumalar ve kırışıklıklar, artık fark edilmeye başlar. Zamanla, boyun ve ellerin üstünde sırt kısmında, yaşlılık lekeleri oluşur. Yaşı elliyi aşanlar güneşte fazla kalırsa yaşlanma lekelerinin sayısı ve büyüklükleri artar, cilt dokusu daha kuru olur ve erkenden hızla kırışma gösterir.

Besinlerdeki kalori miktarını azaltarak ve proteinli ve yağlı besinleri daha az tüketerek cilt yaşlanmasını yavaşlatmak mümkündür. Kalorisi yüksek gıdaların tüketimi sınırlanmalı ve gün içinde dengeli bir şekilde dağılmalıdır. Sabahları mutlaka kahvaltı ile başlamalı, öğün atlamamalıdır.
Yağlar olabildiğince az ve kullanılacaksa mutlaka zeytinyağı tercih edilmelidir. Yemekleri yağsız veya buharda haşlayarak yemek en sağlıklısıdır.

Yarın: Cilt dostu besinler.

'Hulahop'tan paspas

Biz bu projeyi yaparken hem çok eğlendik hem de sonucu görünce gözlerimize inanamadık. Harika bir
paspas yapmak bakın ne kadar kolay. Projeyi tamamladığınızda kıyamayıp duvara bile asabilirsiniz, ikiye katlayıp yanlarından dikerek yarım daire şeklinde plaj çantası yapabilirsiniz. Arkasına astarlık bir kumaş dikerek yastık olarak da kullanbilirsiniz.

Malzemeler

Hulahop
Pente bluz
Makas
Şifon, viskon, penye kumaş

Yapılışı: Kumaşlar 2 cm eninde şeritler halinde kesilir. Birbirine bağlanıp yumak yapılır. Penye bluz etek ucundan başlayarak 3 cm eninde 8 adet parça kesilir. Bluzdan kesilerek elde edilen halkalar hulahopa geçirilir. Hazırlanan kumaş ip merkezden başlayarak, hulahopa gerilen penye şeritlerin, birinin altından diğerinin üstünden geçirilerek kilim gibi örülür. Hulahopa gerilen penye şeritler tamamen kapanana kadar bu şekilde devam edilir. En son sıraya gelindiğinde hulahopa geçirilen penye halkaların ucu kesilip birbirine bağlanır. Yuvarlak paspasınız hazır.

SİZE HANGİ RENKLER UYGUN?

AÇIK TEN-SARI SAÇ: Toz pembe, bebek mavisi, gri-mavi, lila, açık mor, açık yeşil ve nane yeşili.

Kaçının: Elektrik mavisi ve koyu kırmızı. Yüzünüze yakın kullanmanız halinde çok sert bir etki oluşturur.

AÇIK TEN-KIZIL SAÇ

Yeşilin açık tonları ile saman sarısı, kavuniçi, kayısı rengi, mercan ve gri-mavi. Açık ten, kahverengi saçlı kişiler için de aynı renkler öneriliyor.

Kaçının: Toprak sarısı ve haki rengini yüzünüze yakın kullanmanız halinde, teninizdeki ışıltıyı alır.

KOYU TEN-SİYAH SAÇ

Pembe ve mavinin tüm tonları ile mor ve siyah. Aynı renkler açık ten, siyah saçlar için de geçerli.

Kaçının: Kiremit kırmızısı, tunç ve doreli renkler sarı içerdikleri için saç ve ten renginizi donuklaştırır.

BUĞDAY TEN-KAHVERENGİ SAÇ

Kırmızı ve yeşil tonları ile kavuniçi, kiremit rengi, doreli bej, toprak sarısı ve turkuaz.

Kaçının: Maviye çalan tonlar, fuşya, duman grisi gibi renkler içlerinde dore tonları barındırmadıkları için saç ve ten renkleriniz için fazla soğuk.

BİLİNÇALTI KAYITLARI

Dün bu sayfada sizlerle paylaştığımız, daha önce de televizyon programımızda gösterdiğimiz, çeşitli zeminleri kara tahta haline getirme projemizi biliyorsunuz. İşte o projeyi canlı yayında hazırlarken en sonunda sıra kara tahta haline gelmiş olan sehpamıza bi rşeyler yazmaya gelince benim aklıma birden ‘’Okulu çok seviyorum ama kapalı olunca’’ yazmak geldi. Bu çalışılmış önceden hazırlanmış bir durum değildi elbet, o anda birden aklıma geldi ve yazdım. Fakat tabii o kadar da basit değil bu durum. Bu sözler yıllar önce oğlum daha 5-6 yaşlarındayken ona hediye gelen bir tişörtün üstünde yazılıydı ve yayın esnasında, birden biraz da esprili olduğu için aklıma gelen bu sözcükleri yazıverdim. Beynimiz süper bir bilgisayar aslında hiçbir şeyi silmiyor, sadece sıkıştırıp bir yerlerde saklıyor ve aslında en müthişi gerekli olduğunda, hiçbir düğmeye basmaksızın kullanıveriyor.

Uzmanlar hep söylüyorlar, tüm davranışlarımızın kararlarımızın temelinde işte bu yıllar yılı biriken bilinçaltı kayıtları var. Olumlu ya da olumsuz bu kayıtlar hayatımızın geri kalanına yön veriyor. Kişisel gelişim kitapları da hep bundan bahsediyor aslında, dışarıdan gelen bir şey yok , verdiğiniz her karar sizin eski kayıtlarınızın yapmanızı söylediği şeyler. Eğer bunun farkında olursanız diyorlar, bir karar verdiğinizde, yada hayatınızdaki bir durumu sorguladığınızda, neden olayların öyle geliştiğini anlayabilir ve buna neden olan kaydı bularak isterseniz değiştirebilirsiniz. Bunlar aslında hep bildiğimiz ama şimdilerde yeniden adlandırılan ve daha anlaşılabilir bir şekilde ortaya konulan konular. Eğer yaşantınız ile ilgili cevabını aradığınız sorular varsa, değiştirmek istediğiniz, olmasını istediğiniz fakat bir türlü gerçekleştiremediğiniz konular, bunun nedenlerini anlatan birçok kitap var piyasada. Mucizelere inanmak, şunu bunu suçlamak yerine, okuyun birkaçını belki de mucize sizin o eski kayıtlarda gizlidir.

Sevgiyle kalın

DERYA BAYKAL

Haberin Devamı