Gazete Vatan Logo

Volovan nedir? Volovan nasıl yapılır?

Görünüşüyle gözlere, tadıyla damaklara hitap eden yağlı hamur olarak bilinen milföy hamurundan yapılan Volovan nedir, nasıl yapılır?

Volovan nedir? Volovan nasıl yapılır?

Kolay ve pratik bir tarife sahip olan Volovan, hamur piştikten sonra içi doldurulan, arzuya göre; ana yemek veya tatlı olarak sunulan kap şekline sahip bir hamur çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu iç harçlarla hazırlayabileceğiniz, davetlerinizi vazgeçilmezi olacak Volvan nedir? Nasıl yapılır?

Volovan nedir?

Kuş yuvasına benzeyen, içerisinde çeşitli malzemeler girerek yapılan Volovan, Fransızca ‘’rüzgarda uçan’’ anlamına gelen Vol-au-vent kelimesinden gelir. İçi oyulmuş milföy hamurundan yapılan, tarta da benzeyen Fransız menşeli, Volovan, hem tatlı hem de tuzlu tariflerle yapılan bir hamur çeşididir.

Volovan çine ton balığı, et sote, kıyma koyularak sıcak servis edilebildiği gibi, çeşitli salatalar ya da mevsim meyveleri konularak da servis edilebilir.

Volovan Nasıl Yapılır?

Tatlı Tarifi

Çilekli Volovan Malzemeleri

6 adet milföy hamuru
10-12 adet çilek – dilimlenmiş
2 yemek kaşığı krem peynir
2 yemek kaşığı çilek reçeli

Üzeri için Malzemeler
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı su

Süslemek için Malzemeler

Pudra şekeri

Bir kapta krem peyniri ve çilek reçelini iyice karıştırın. Çilekleri boylamasına dilimleyin.

Haberin Devamı

Milföy hamurunun kenarlarından yaklaşık yarım santim kadar kalacak şekilde iç kısmına bıçakla çizik atın. Çerçeve gibi görünmesi gerekiyor. Çerçevenin iç kısmına çatalla delikler açın ve fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.

Milföyler pişince orta kısmını çatalla bastırın ve üzerine krem peynirli karışımdan yayın, üzerine çilek dilimlerini yerleştirin. Bir kasede yumurta sarısı ve su çırpın. Bir fırça yardımı ile yumurtalı karışımı hamurun kenarlarına sürün ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.

Ana yemek tarifi

Mantarlı tavuklu Volovan Malzemeleri

4 adet tavuk budu
500 gr mantar
1 büyük kuru soğan
4-5 dal maydanoz

Malzeme ölçüsüne göre sıvı yağ
tuz, karabiber
2 adet milföy (kişi başı)

1-2 adet yumurta sarısı

Tavukları haşlayın. Haşladıktan sonra didikleyin. Daha sonra fırın tepsinizin için milföy hamurlarınız dizin. Dilerseniz şekil de verebilirsiniz. Milföyün ortalarına küçük bir çizik atın. Bu Milföyün piştikten sonra rahat kesilmesini sağlayacak. Kesle işleminin ardından hamurun üstüne yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış fırına koyun. Yaklaşık 20 dakika (ara ara kontrol edin) kabarık kızardıktan sonra çıkarın.

Haberin Devamı

Yağda soğan öldükten sonra mantarı, küçük küçük kesilmiş mantarı, tuzu ve kara biberi de ekleyin. Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.

Sos için de yağı eritip, ardından unu koyun ve orta ateşte karıştıra karıştıra kavurun. Un kokusunu verdikten sonra sütü ekleyin ve iyice karıştırın. İyice karışan harcı mantarlı tavuklu Volovan için oyulmuş hamurun içine yerleştirin.

Dikkat edilecek en önemli unsur harç sıcak, hamur da ılık/soğuk olmalı.