Gazete Vatan Logo

twitter’da ‘atış’ serbest

Zuhal Olcay’ın, Twitter’dan kendisine hakaret eden ‘drerolkose’ hakkındaki suç duyurusuna takipsizlik verildi

SOSYAL paylaşım sitesi Twitter üzerinden yapılan hakaretlere savcılık tarafından ‘takipsizlik’ verilmesi tartışma yarattı. En son Zuhal Olcal, twitter’dan ‘drerolkose’ adlı kullanıcının yazdığı, ‘Haluk Bilginer’in Zuhal Olcay’ı kaç defa dövdüğünü bilen var mı?’ iletisi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık bunun üzerine Erol Köse’nin ifadesine başvurdu. Ancak Köse verdiği ifadede ‘drerolkose’ kullanıcısının kendisi olmadığını, hesabının hack’lendiğini ifade edince savcılık konuyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Savcının bu kararı, ‘Twitter’den atış serbest mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye’de şubesi yok

Leeds Üniversitesi Hukuk Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “İnternet üzerinden işlendiği iddia edilen suçlarda, önce şikayet edilen kişinin, suçun işlendiği hesabın sahibi olup olmadığını ispat etmek gerekiyor. Savcılık internet sitesine yazı yazarak, o hesabın girildiği ‘IP’ adreslerini ister. Bu ‘IP’ adresi üzerinden de internete giriş yapan kişiye ulaşılıyor. Eğer hesabın sahibi ile internete giriş yapılan adreste bir bağlantı varsa savcı hukuki süreci başlatıyor. Twitter’da gerçekleşen duruma bakıldığında, savcının Twitter’e yazı yazarak ‘IP’ adresini istemesi gerekir. Ancak Twitter’in Türkiye’de şubesi yok. Bu noktada zaten Twitter’in bu talebi yerine getirmesi için hukuki sorumluluğu da yok. Twitter, IP adresini vermediği sürece, hesabın kime ait olduğu bulunamaz ve dosya hakkında da takipsizlik kararı verilir” dedi.

Daha önce de yaşandı

Akdeniz, şunları söyledi: “Youtube’da Atatürk’e hakaret içeren dosyalar yayınlanınca site 2.5 yıl yasaklandı. Ancak internet sitesi Türkiye’de kurulmuşsa o zaman durum farklı. Çünkü 5651 sayılı kanuna göre, internet sitelerinin IP numalarını 1 yıl saklaması ve gerektiğinde yetkililere vermesi gerekir. Örneğin eksisozluk.com’da benzer olay yaşandı. Dine hakaret edildiği iddia edilerek savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ekşi sözlük iletinin girildiği ‘IP’ numarasını savcılığa bildirince hukuki süreç başladı. Erol Köse ve Zuhal Olcay olayında, eğer bir kişi çıkıp ‘Erol Köse bunları yazarken ben yanındaydım’ demezse, burada tek yol ‘IP’ adresini bulmaktır. Bu da Twitter vermediği sürece imkansız.”

Haberin Devamı