Gazete Vatan Logo

Tüm duaların kabul edildiği Kadir Gecesi kutlu olsun!

Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hz.Muhammed’e (s.a.v) gönderilmeye başlandığı Kadir Gecesi’nde tüm günahlar affedilir, tüm istekler kabul edilir. İslam alemi, bayramın müjdecisi de olan Kadir Gecesi’ni, bu gece idrak edecek

Tüm duaların kabul edildiği Kadir Gecesi kutlu olsun!

Ramazan ayının son günlerini yaşyan tüm Müslümanların heyecanla beklediği bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, bu gece idrak edilecek, kutlu olsun...

Peygamberimiz ne diyor?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu kutsal geceyle ilgili, “Kim faziletine inanarak ve mükâfâtını sadece Allah’tan ümit ederek Kadir Gecesi’ni ihyâ ederse geçmiş günahları bağışlanır.”

Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail aracılığıyla ve vahiy yoluyla İslam Peygamberi Hz.Muhammed’e (s.a.v) gönderilmeye başlandığı gecedir.

Kur’an’ın 97’nci sûresi olan beş ayette, Kadir Gecesi’nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir. Yüce Yaradan, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi’nin Ramazan ayında bulunduğu net olarak anlaşılmaktadır.

Kur’an’da Kadir Suresi

Kur’an’da Kadir Gecesi’nden Kadir Suresi’nde bahsedilmiştir: 1. Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. 5. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.

Haberin Devamı

Bu gece nasıl ibadet edilir?

- Kur’ân’ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

- Kadir Gecesi namazı kılınmalı ve üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir.

- Peygamber Efendimiz’e (sas) salât’ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

- Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Haberin Devamı

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ’NDE OKUNACAK DUALAR!

Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler arasında yer alan dua etmek, önem verilen ve en çok yapılan ibadetlerden birisidir. Müslümanlar, Allah’a verdiği nimetlerden ötürü şükreder ve dua ederek sevap kazanır. İşte Kadir Gecesi’nde okunacak dualar;

Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı!

İçinde bulunduğumuz bu Kadir Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Ey bizleri varlığa erdiren Allahım! Sen bizleri ufku, inancı ve davranışlarıyla tam bir ruh ve mana kahramanı eyle! Derinlik ve zenginliğimizi bilgi ve müktesebatımızla birlikte gönül zenginliği, ruh saffeti ve hakka kurbetimiz itibarıyla yap Ya Rabbi!

Haberin Devamı

Ya ilahe’l-alemin! Sen bizleri, kalbi ve ruhi hayata programlı, maddi manevi bütün kirlerden uzak durmaya kararlı, cismani ve bedeni isteklere karşı her zaman teyakkuzda, kin, nefret, hırs, hased, bencillik ve şehvet gibi hastalıklarla mücadele azmiyle gerilmiş tevazu ve mahviyet abideleri eyle Ya Rabbi! Allahım, sen bizleri her zaman hakkı tutup kaldırma peşinde, mülk ve melekut alemiyle alakalı duyup hissettiklerini başkalarına duyurma iştiyakıyla yanıp tutuşan diğergamlardan eyle Ya Rabbi!

Ya Rabbi! Sen bizleri, olabildiğine sabırlı ve temkinli, konuşup gürültü çıkarmadan daha çok, inandıklarını yaşayan, yaşadıklarıyla başkalarına da örnek olan bir iman ve aksiyon insanı eyle Ya Rabbi!

Allahım, Sen bizleri dur-durak bilmeden sürekli koşan, Hak’ka yürüyenlere yürümenin âdâbını öğreten, iç dünyası itibarıyla her zaman ocaklar gibi cayır cayır yanan ve yanarken de asla gam izhar eylemeyen; eyleyip ağyârı âhına âgâh kılmayı düşünmeyen her zaman içten içe yanan ve kendine sığınanların ruhlarına hararet üfleyen kullarından eyle Ya Rabbi!

Haberin Devamı

Ey kendisine yükselen elleri boş geçirmeyen Allahım! Hedefimizde hep öteler tüllenip dursun. Bizler Hak rızasına bağlanmış, sürekli ilerleyen ve sürekli mesafelerle yaka paça olan iman insanları olalım ya Rabbi! Matlûbumuza ulaşacağımız ana kadar hep bir küheylan gibi koşalım; koşarken de herhangi bir beklentiye girmeyelim Ya Rabbi!

Sen bizleri öylesine içten bir hakikat eri eyle ki oturup kalkıp sürekli yeryüzünde hakkı ikame etmeyi düşünelim ve senin hatırın söz konusu olduğunda da rahatlıkla bütün arzularımızdan ve isteklerimizden vazgeçebilelim Ya Rabbi!

"Kadir Gecesi bereketinden nasiplenelim"

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kadir Gecesi dolayısıyla yayımladığı mesajında, “21 Haziran çarşamba gününü perşembeye bağlayan gece, 14 asır önce yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’in inmeye başladığı Kadir Gecesi’ni bir kez daha idrak edeceğiz. Bizleri böyle kıymetli, bereketli, izzetli bir geceye eriştirdiği için Rabbimize hamdü senalar ediyor, aziz milletimizin, mümin kardeşlerimizin ve bütün İslam aleminin Kadir Gecesi’ni gönülden kutluyorum” ifadesini kullandı. Kadir Gecesi’nin, “tüm insanlığın kadrini yücelten bir gece” olduğunu vurgulayan Görmez, Allah’ın bu gecede gönderdiği Kuran-ı Kerim ile insanlığı muhatap aldığını, son ve mükemmel din olan İslam ile insanlığı şereflendirdiğini kaydetti. İslam aleminin Kadir Gecesi’ni tebrik eden Görmez, “Kadir Gecesi’nin feyz ve bereketinden hepimizin nasiplenmesini, dua ve niyazlarımızın kabul olmasını Cenabı Hakk’tan niyaz ediyorum” diye mesajını sonlandırdı.