Gazete Vatan Logo

Tek bir kadeh bile migreni tetikliyor

Migren ağrıları yüksek sesle müzik dinleyince, parlak ışıkla hatta bir kadeh şarapla bile başlayabilir. Tetikleyicileri iyi tanırsanız, ağrılarınızı azaltabilirsiniz

Migrenin altında yatan nedenler bilimadamları tarafından kesin olarak bilinmiyor. Bu da tedavi yöntemleri geliştirilmesinin önünde çok ciddi bir engel oluşturuyor. Migren genellikle kafa içindeki damarların genişlemesinden kaynaklansa da ağrının başlamasına neden olan unsur çoğunlukla parlak ışık, stres, alkol gibi basit nedenler olabiliyor. Birçok kişi bunların başında peynir, çikolata gibi besinler tüketmenin geldiğini düşünüyor.

Oysa, migrenden şikayetçi birçok hasta açısından sadece belirli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak yeterli değil. Çünkü tetikleyici etkenler zaman içinde üst üste birikip aynı anda saldırarak nöbeti başlatıyor. Bir bardak kırmızı şarap içmenin ya da bir öğün atlamanın her zaman tetikleyici etki yapmaması da bu yığılmayla açıklanıyor. Mesela yorucu ve stresli bir iş gününün ya da kadınlarda adet döneminde içilen bir kadeh şarabın ardından oldukça şiddetli bir migren nöbeti yaşanabiliyor. İşte hayatı felce çeviren migren ağırlarının tetikleyicileri...

Yetersiz beslenme
* Öğün atlamak
* Az yemek

Riskli besiler
* Peynir
* Çikolata
* Turunçgiller
* Alkol
* Kahve, çay
* Tatlı
* Abur cubur

Değişken uyku düzeni
* Normalden fazla uyku
* Uykusuz kalmak
* Aynı saatte yatıp kalkmamak

Fiziksel rahatsızlar
* Baş ve boyun ağrısı
* Göz, sinüs, boyun, diş/çene ağrısı
* Stres ve endişe

Çevresel etkenler
* Parlak ve titreşen ışıklar
* Seyahat
* Hava değişikliği
* Keskin kokular

Hormonal değişiklikler
* Hamilelik
* Doğum kontrol hapları
* Hormon tedavisi
* Adet dönemi

Belirtileri neler?
Esnemek ele veriyor

Özel bir test yöntemi olmadığı için migren teşhisi koymak çok zor. Ancak baş ağrılarının sıklığı, hangi bölgede gerçekleştiği ve olası tetikleyici faktörlerle ilgili doktorun soracağı sorular teşhisi kolaylaştırır. Eğer başınız ağrırken aşağıdaki belirtileri de gösteriyorsanız migreniniz olabilir:

* Bitkinlik
* Esneme
* Yorgunluk hissi
* Boyunda katılık
* Susama
* Işığa ve sese karşı hassasiyet
* Asabiyet
* Tatlı yeme isteği.

Cinsel ilişki tetikler mi?
Uzmanlar baş ağrısıyla cinsel ilişki arasında bağlantı olduğunu düşünüyor. Ağrı, orgazmla birlikte başlıyor ve başın arkasına kramp girmiş hissi yaratıyor. Genellikle ilk 10 dakikası çok yoğun olan bu ağrı, 24 saat sonrasına kadar sürebiliyor. Uzmanlar, boyundaki kas spazmının buna neden olduğunu düşünüyor ve uyarıyor: Seks kaynaklı baş ağrısı çekenler mutlaka doktora gitsin.

Haberin Devamı