Gazete Vatan Logo

Otizmin sırlarını bu bebekler çözecek

20 bebeğin beynine 128 elktrot bağlandı ve otizm konusunda dünyanın en önemli deneyi başlatıldı

İSVEÇLİ bilimadamları, bebeklik döneminde ortaya çıkan, iletişim ve sosyal becerileri kısıtlayan ve çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen otizm hastalığına karşı dünyanın en büyük projesini başlattı.

Upsala Üniversitesi, 20 bebeğin beynine 128 elektrot bağlayarak bu hastalığın sırlarını çözmeye çalışıyor. Dört ve 12 aylık arasında değişen bebekler günde yarım saat bu elektrotlara bağlanıyor. Bebeklere değişik renklerde nesneler ve farklı insanlar gösterilerek verdikleri tepkiler ve beyin dalgaları izleniyor. Bilimadamları bu sayede hastalığın nedenlerini ve etkilerini ortaya çıkararak, tedavisini geliştirmeyi amaçlıyor. Araştırmaya başkanlık eden Dr. Par Nystrom, “İlk amacımız onlarla nasıl iletişim kurabileceğimizi, onlara başkalarının duygu ve tepkilerini nasıl aktarabileceğimizi öğrenmek” dedi.

Otizm nedir?

Otizm; ömür boyu süren beyinsel bir rahatsızlıktır ve “sosyal etkileşimde, sosyal iletişimde kullanılan dilde veya sembolik veya hayali oyunda” gecikmelerle kendini gösteren sinir sisteminde düzensizlik olarak sınıflandırılır. Otizm yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan bir sendromdur. Nedeni bilinmemektedir. Erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Otizm kelimesinin manası “kendine
dönük”tür.

Haberin Devamı