Gazete Vatan Logo

Öğrenciler ‘felsefe’ yaptı

LYS sonuçları açıklandı. Öğrenciler, 13 sınav türünden başta felsefe olmak üzere sadece dördünde başarıyı yükseltebildi. Türk Dili ve Edebiyatı, Fen Bilgisi dersleri ile Matematik’te ise geçen yıla göre ciddi düşüş var

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 14 - 15 ve 21 - 22 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan 2014 - Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını açıkladı. Buna göre 1 aday, tüm puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu. LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarında adayların ortalama en çok doğru soru yanıtladığı test coğrafya oldu. Coğrafyayı Türk Dili ve Edebiyatı ile Felsefe takip etti. Adayların en başarısız olduğu testler ise Fizik ve Geometri oldu. Geçen yılla kıyaslandığında Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinde doğru yanıtlanan soru sayısında ciddi düşüş yaşandı. Geçen yıla göre bu sene daha çok doğru yanıt verilen testler ise sadece Geometri, Coğrafya ve Felsefe oldu. Dil sınavlarının yer aldığı LYS-5’te ise en başarısız ders İngilizce oldu.

Fen liseleri başarılı

LYS puanlarının lise türlerine göre dağılımına bakıldığında MF ve TM’de en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. Bu yıl kapatılan öğretmen liseleri ise her 3 puan türünde de ilk 5’e girerek önemli bir başarı elde etti. Geçtiğimiz yılın en çok yatırım yapılan lise türü olan imam hatip liselerin ise sıralamada en altlarda yer aldı.

Haberin Devamı

ÖSYM, yükseköğretim programları kontenjanlarına da yer verdi. Buna göre, devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı yükseköğretim kurumları için toplam kontenjan 500 bin 797 olarak belirlendi. YÖK’ün, bu sene devlet üniversitelerinin lisans kontenjanlarını düşürmesi, vakıf üniversitelerinin ise kontenjanlarını artırması dikkati çekti. Sosyal medyada yayımlanan bilgilere göre, TS-1 puan türünde Mustafa Asım Kılıçaslan; TS-2’de Taha Niyazi Dutkuner 1. oldu. Hasan Öztürk, Y-YGS 4 puan türüne göre Türkiye 1’incisi, Y-MF 2 puanına göre de Türkiye 4’üncüsü oldu. Dereceye girenlerin çoğunun cemaat dershanelerinden çıkması dikkati çekti.