Gazete Vatan Logo

Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır? Nişan yüzükleri hangi ele takılır?

Yüzük parmağının geleneği ve sembolizmi eski zamanlara kadar uzanıyor. Efsaneye göre, yüzük parmağında doğrudan kalbe bağlanan bir damarı olduğuna inanılıyor ve bu yüzden aşıkların kalplerinin yüzükle birbirine bağlanacağına inanılıyor. Romalılar buna Vena Amoris yani aşk damarı adını veriyor. Bu nedenle, aşka dayalı bir birlikteliği sağlamlaştırmak için yüzük genellikle özel olan bu parmağa takılıyordu. Ancak, tüm parmakların kalbe venöz bağlantılara sahip olduğunu bilimsel olarak kanıtlandı. Peki, Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır? Nişan yüzükleri hangi ele takılır? İşte bilmeniz gerekenler…

Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır? Nişan yüzükleri hangi ele takılır?

Nişan, çiftlerin evlilik yolunda çıktıkları ilk adım olmakla beraber yüzük takarak sembolleştirdikleri bir törendir. Bu törende akla ilk gelen sorulardan biri nişan yüzüğünün hangi ele ve parmağa takılacağı konusudur. Nişan yüzükleri, çiftin her ikisinde de olması gerekir. Yine yüzüklerin çiftin her ikisinde de aynı elde ve aynı parmakta takılı olması gerekmektedir.

NİŞAN YÜZÜĞÜ HANGİ PARMAĞA TAKILIR?

Nişan yüzüğü, çiftlerin birbirine bağlılıklarını göstermek ve evlilik yolunda ilerlediklerini ifade etmek için takılan sembol yüzüklerdir. Kimileri nişan yüzüğünü alyans olarak tercih ederken kimileri tektaş, beştaş gibi farklı seçenekleri de nişan yüzüğü olarak değerlendirmektedir. Seçilen nişan yüzükleri yüzük parmağında takılır. Birbirine kurdele ile bağlanmış olan iki yüzük çiftlere uzatılır ve yüzük parmaklarına geçirilerek kurdele kesilir. Nişan yüzüğü çiftin her ikisinde de yüzük parmağına takılarak taşınır.

NİŞAN YÜZÜKLERİ HANGİ ELE TAKILIR?

Nişan yüzükleri konusunda en çok karıştırılan husus, yüzüklerin hangi ele takılarak taşınacağıdır. Yüzüklerin takılı olduğu el, kişinin evli ya da nişanlı olma durumunu ayırt etmek için kullanılır. Nişan töreninde yüzükler, çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına takılır. Burada takılı olan yüzük nişanlı olmanın bir simgesidir. Sol elde takılı olan yüzükler ise evli olmayı belirtir. Söz törenlerinde de yüzükler sağ ele takılmaktadır. Söz ve nişan benzer tören ve evlilik yolu aşamaları olmalarından dolayı her ikisinde de sağ el tercih edilir.

Haberin Devamı

NİŞAN YÜZÜĞÜ NEDEN TAKILIR?

Nişan yüzüğü, evlilik sürecinde çiftlerin birbirine bağlı olduklarını göstermek için takılmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda evli yada bekar olduklarını ayırt etmek için de takılır. Nişan yüzüğü, çiftler arası manevi bir bağ oluşturur. Tören ve merasim şeklinde düzenlenerek takılan nişan yüzükleri aynı zamanda çevreye artık çiftin evlilik aşamasında olduğunu duyurmak amacı ile de takılmaktadır.

NİŞAN YÜZÜĞÜ SAĞA MI TAKILIR? SOLA MI TAKILIR?

Nişan yüzüğünün sağa mı yoksa sola mı takılacağı en sık karıştırılan konulardan bir tanesidir. Sol el evlilik yüzüğü için tercih edilir. Nişan yüzükleri ise sağ ele takılmalıdır. Alyans dışında başka bir yüzük takılacak ise yine sağ ele takılır.

Haberin Devamı