Gazete Vatan Logo

Minibüs insandan değerli çıktı!

Hakkari’de 3 yıl önce mayınlı saldırıda ölen Aydın Erol için mahkeme 27 bin 242 lira tazminat ödenmesine karar verdi. Hurdaya dönen minibüs için ise 30 bin 500 TL tazminata hükmedildi.

Hakkari’nin Geçitli Köyü yakınında yola döşenen mayının patlaması sonucu yoldan geçen minibüste yolculuk yapan dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından minibüs şoförü Aydın Erol (30) ve Şirin Kurt’un babası Cahit Erol ile ailenin diğer üyeleri Bakanlığı’na kayıpları nedeniyle tazminat davası açtı. Aile hem ölen çocukları hem de hurdaya dönen minibüs için 360 bin TL maddi, 435 bin TL manevi olmak üzere 795 bin TL tazminat talep etti.

Davaya bakan Van 3. İdare Mahkemesi ailenin talep ettiği tazminatı, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun’a dayanarak manevi zararların kapsam dışı olduğunu, maddi zararı ise yasaya göre hesaplandığını belirterek reddetti. Mahkeme minibüs şoförü Aydın Erol için ailesine, kanunun 9. maddesi uyarınca ölüm halinde (7 bin) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarın 50 katının ödenmesine hükmetti. Böylece 27 bin 242 lira ödenmesine karar verildi.

Minibüs 30 bin 500 TL

Ancak karara göre daha ilginci olayda hurdaya dönen Aydın Erol’a ait 65 EN 341 plakalı minibüsün kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle saptanan tazminatın 30 bin 500 TL olduğu ve aileye bu miktarın ödenmesine karar verilmesi oldu. Yine karara göre davada Hukuk Müşaviri Murat Koca tarafından temsil edilen İçişleri Bakanlığı için reddedilen maddi ve manevi tazminat tutarı için 13 bin 545 lira tutan vekalet ücretinin ise davacı Cahit Erol’dan alınarak İçişleri Bakanlığı’na ödenmesi gerektiğine hükmedildi.

‘O parayı istemiyorum’

Karar karşısında şaşkına dönen Cahit Erol (51), VATAN’a konuştu: “Karar acımızı daha da arttırdı. Bir minibüs insandan değerliyse ben ne arabayı ne de o parayı istiyorum. 9 insanımızın bir kol saati kadar değeri yok. Oğlumu ve kızımı kaybettim. Torunum yaralandı. Tek geçim kaynağımız 35 bin liraya aldığımız o minibüstü. Eşim Behice hem bir gözünü kaybetti hem de psikolojik sorunlar yaşıyor. 3 yıldır tedavisi için Ankara’ya gelip gidiyoruz. Kendim kalp hastası oldum.”

Erol Ailesi’nin avukatı Rojbin Tuğan Kalkan ise, “Bu dosyayı AİHM’e götüreceğiz. Bu davada etkin bir soruşturma yapılmadı. 4 büyük karakol arasında yer alan, giren çıkanın kontrol altında olduğu olayın gerçekleştiği bölgedeki korucu kulübesinde o gün nöbetçi yok. Aile hala olayın aydınlatılmasını bekliyor” dedi.

Haberin Devamı