Gazete Vatan Logo

Mineral İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Mineral Barındıran Gıdalar Listesi...

Mineral, vücudun aldığı besinlerin yakılmasından sonra vücutta kalan inorganik maddelerdir. Vücutta kalan mineraller besinlerin içerisinde kendiliğinden de bulunur.

Mineral İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Mineral Barındıran Gıdalar Listesi...

Kalsiyum mineralini yüksek oranda içeren süt, yoğurt ve peynir kas kemik gelişimini de destekler. Her öğünde bu besinlerin tüketilmesi önerilir. Her ne yaşta olursa olsun herkesin düzenli olarak süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerekir.

Demir minerali bakımından zengin besin de kırmızı et olarak karşımıza çıkar. Kansızlığı önleyen demir minerali ayrıca vücudun ihtiyacı olan enerjiyi de karşılamaktadır. Kırmızı et tüketimine dikkat edildiğinde kişiler kendilerini daha enerjik ve dinamik hisseder.

Balık ise fosfor ve çinko minerali bakımından zengin besinlerdir. Sağlıklı bir beyin gelişimi için haftada en az 2 kere balık tüketilmesi önerilir. Balık, fırında ya da ızgara şeklinde tüketilmesi gereken bir besindir.

En Çok Mineral Barındıran Gıdalar Listesi...

En çok mineralin hangi gıdalarda bulunduğu birçok kişi tarafından merak edilir. Balık, çinko ve fosfor minerali, kırmızı et demir minerali ve süt ve süt ürünleri de kalsiyum minerali bakımından zengindir.

Fındık, kalp ve damar sağlığını koruyan çinko mineralini barındırır. Limon, magnezyum, muz ise potasyum minerali açısından zengin besinlerdendir. Üzüm suyu, tuz, çekirdek ve soğan da mineral barındıran gıdalardandır.

Haberin Devamı

Mineral Çeşitleri Nelerdir?

Sodyum: Vücudun asit ve baz dengesini düzenlemekle görevli bir mineraldir.

Kalsiyum: Vücutta kas ve iskelet sistemini korumaktadır.

Demir: Kan oranının yükselmesine ve vücuttaki enerjinin artmasına yardım eder.

Potasyum: Vücutta kan basıncının dengelemesi ile görevlidir.

Fosfor: Hücre içinde sıvı dengesini sağlar. Sinir hücrelerini de korur.

İyot: Üreme sisteminde etkilidir ve hormonları da kontrol eder.

Çinko: Vücutta bağışıklık sistemini ve metabolizmayı güçlendirir.

Magnezyum: Kas ve sinir sistemini korur.

Flor: Diş sağlığını korur ve çürük oluşumu da engeller.

Mineral Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin bir insanın alması gerektiği mineral miktarı alınmadığı zaman bazı hastalıklar ve belirtiler ortaya çıkar. Yaşam kalitesini de etkileyen bu durum bazı belirtilere neden olur. Mineral eksikliğinin belirtileri arasında sürekli uyku hali, mide bulantısı, tırnak ve saçlarda zayıflık, depresyon ve kilo kaybı ya da aşırı kilo kaybı vardır.

Haberin Devamı

Mineral eksikliği belirtileri yorgunluk, eklemlerde şişme, kaslarda ağrı, ağız kokusu ve diş çürümesi gibi belirtiler de sayılır. Mineral eksikliğinde tanı koyulması için bu belirtilerden bazılarının kişilerde olması gerekir. Mineral eksikliği tanısı için mutlaka bir vitamin testinin de yapılması önerilir.