Gazete Vatan Logo

Madenciliğe açılması dönüşü olmayan zarar

TEMA: Cerattepe ile ilgili karar, çok kıymetli ve eşsiz doğal varlıklara sahip bu bölgeye büyük zarar verecek. Biyolojik çeşitlilik bitecek ve bir daha asla geri gelmeyecek

Madenciliğe açılması dönüşü olmayan zarar

Türkiye’nin en büyük çevre davasında Danıştay’ın Rize İdare Mahkemesi’nin Artvin’in Cerattepe mevkiinde bölgede madencilik yapılabileceğine dair verdiği kararı onaylamasına TEMA’dan açıklama geldi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirterek “Çünkü Cerattepe çok kıymetli ve eşsiz doğal varlıklara sahip bir bölge. Bu değerin bilincinde olan Artvinliler 1987’den bu yana yaşam alanlarını korumak ve doğal varlıklara sahip çıkmak amacıyla madencilik faaliyetlerine karşı hukuki çalışmalar yürütüyordu. 30 yıldır devam eden hukuki süreçte bölgede madencilik yapılamayacağına dair verilen kararlara rağmen Danıştay böyle bir karar aldı” dedi. Deniz Ataç, Artvin’in doğal varlıklarının yer altı kaynaklarından çok daha değerli olduğunu hatırlatarak Artvin ve doğasının korunduğu takdirde Türkiye’nin ekonomik gelişimine büyük katkılar sağlayacak bir potansiyeli olduğunu söyledi. Ataç “Artvin’e ve doğasına zarar verecek, geleceğini karartacak madencilik faaliyetleri yerine ormanlarını, biyolojik çeşitliliğini, toprağını, suyunu koruyacak politikalar ve uygulamaları konuşmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEMA Vakfı açıklamasında, “Artvin’de maden ile neleri kaybederiz?” başlığı altında şu bilgiler sıralandı:

1- Artvin halkının yaşam alanını: Maden ruhsat alanı, Artvin ili yerleşim yeri alanının yaklaşık 15 katı büyüklüğünde yamaç üzerinde bir alan(10.000 futbol sahası). Artvin şehir merkezinin üst mahallelerine kadar iniyor.

2- Artvin’in kültür ve geleneklerini: Cerattepe Artvinlilerin kültür ve geleneklerine bağlılığının da simgesi. Geleneksel Kafkasör şenliklerinin yapıldığı alan bu bölgenin içinde.

3- Artvin halkının temiz su hakkını: Maden arama ve işletilmesi faaliyetinden yer altı ve yer üstü suları etkilenecektir. Şehrin içme ve kullanma suyu kaynaklarının bir kısmı, maden ruhsat alanını da içine alacak şekilde Kafkasör bölgesi ile bu alanın Genya Dağı ile birleştiği alandan gelmektedir.

4- Hatila Milli Parkından fazlasını: Artvin’de madene karşı mücadele başladığı yıllarda, 1995’te Hatila Vadisi Milli Park olarak ilan edildi. Ancak Hatila Vadisi Milli Parkında madenin olduğu alan, vadi içinde kalmasına rağmen milli park sınırları içine alınmadı.

Haberin Devamı

5- Biyolojik çeşitliliği, bir daha asla geri kazanamayacağımız türleri: Biyolojik çeşitlilik bir kez kaybedilince bir daha geri kazanılamıyor.

6- Bölgede 21 memeli hayvan türünün varlığı saptanmıştır: Yine Bern Sözleşmesinin Ek Liste llde yer alan Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri içinde çok sayıda tür Cerattepe-Kafkasör Genya bölgesinde yaşamını sürdürmektedir.

7- Dünyanın en büyük el değmemiş, doğal, yaşlı orman ekosistemini: Kafkasör, Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri olarak kabul ediliyor. Üstelik, Avrupa ve Orta Asyayı içine alan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemine burada rastlanıyor.

8- Bölgedeki ormanların gelecek nesillerini: Türkiye’de tanımlanan 144 Önemli Bitki Alanından 4’ü (Karçal Dağları-Çoruh Vadisi-Doğu Karadeniz Dağları ve Yalnızçam Dağları) Artvin il sınırları içerisinde kalmaktadır.

Haberin Devamı

9- Göç eden kuşların konacağı yuvaları: Bölgenin hayvan çeşitliliği de (fauna) çok önemlidir. Yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi Kafkasör Genya Dağı bölgesidir.