Gazete Vatan Logo

Külliye talan edildi!

Topkapı’da Mimar Sinan’ın eseri olan tarihi Kara Ahmet Külliyesi’ndeki bakımsızlık ve asırlık ağaçların kesilmesi görenleri isyan ettirdi

16. yüzyılda Kara Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye ile ilgili sosyal medyaya düşen görüntüler, büyük tepki topladı. Fotoğrafları Carnafauna kod adlı Başak isimli kullanıcı paylaştı. Kültür ve tarih gezilerinde görevli tur rehberi Başak, olayı twitter’da şöyle anlattı:

“Topkapı’daki Kara Ahmet Paşa Külliyesi İstanbul’da orijinalliğini büyük ölçüde koruyan önemli bir 16.yy yapısıdır. Pekçok özelliğiyle tektir bu yapı. Medrese yapısı uzunca bir süre önce doğramalarla kapatılıp bakanlık izniyle bir cemaatin yurduna tahsis edildi. Koca külliyeye babalarının malı gibi davranmaya başladılar. Külliyenin bahçesinde dönerler pişiyor, yoldan geçenlere satış yapılıyordu. Bununla da kalınmamıştı: Son cemaat yerine pazar kurulmuş, reklam afişleri asılmış,koliler yığılmıştı. Üstelik hayır çarşısı, kermes, pazar artık her neyse ayrılmış, kadınlar bölümüne erkeklerin girmesi yasaklanmıştı. Kadınlar bölümünde erkeklerin görmemesini(!) gerektirecek bir şey yoktu. ‘Bunu neden astınız’ dedim, ‘aa haberimiz yok’ dediler, oradaki kadınlar. .

Acınacak halde

Külliyenin acınacak haldeki fotoğraflarını twitter’da paylaşan Başak isimli kullanıcı “Avluyu doğramalarla kapatan zat koskoca Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi külliyeyi doğramalarla kaplamış, canına okumuş, ve sonra buna ‘yapıt’ demeye utanmamış! Hadsizlik” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı