Gazete Vatan Logo

İşte Amerika'yı sallayan Türk

Bursa'nın bir köyünde doğdu, bilimin efendisi oldu. 7 üniversite onu almak için yarışıyor

Ferit Uçar... Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Yeni Gürle Köyü'nde dünyaya gözlerini açtı. İlkokulu köyünde okuyan Ferit, zekasıyla ailesinin dikkatini çekti. Lise çağına geldiğinde kayıt için götürüldüğü lisenin müdürü, "Siz bunu meslek lisesine yazdırın, elinde mesleği olsun" dedi. Ferit'in eniştesi araya girdi ve kayıt gerçekleşti.


Ferit okulu birincilikle bitirdi. Ardından Koç Üniversitesi'ni kazandı, çiftli anadal programı sayesinde hem matematik, hem de ekonomiden mezun oldu. Ferit'in dehası, Amerikalılar'ın da dikkatinden kaçmadı. Chicago, Princeton, Wisconsin- Madison, Minnesota, Los Angeles, Columbia ve Rochester üniversiteleri Ferit'e tam bursla eğitimin kapılarına açtı.


***

Köylü bir dahi!

Köy okulunda okuyarak üniversiteyi 'birinciliklerle' bitirdi. ABD'de 7 köklü üniversiteden burs teklifi de alan dahi genç, yurt dışında enerji projeleri üretecek tek Türk olacak....

Köy okulunda okuyan bir genç uluslararası bir başarıya imza attı. 29 yaşındaki Feriç Uçar, İlkokulu Bursa'ya bağlı Yeni Gürle Köyü'nde okudu. Lise eğitimini birincilikle bitiren Uçar'ın başarısı bununla sınırlı kalmadı. Üniversite sınavında binlerce gencin hayalini kurduğu Koç Üniversitesi'ni kazanan genç, çift anadal programıyla hem matematik, hem de ekonomi bölümünden mezun oldu.

'EN İYİ DERS VEREN EĞİTMEN'

Üstün başarısı sayesinde üniversitelerin gözdesi olan dahi gence, ABD'de bulunan 7 köklü üniversite burs vermeyi önerdi. Ferit Uçar'ın tercihi, dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Princeton oldu. Burada doktorasını tamamlayan ve ekonomi dersleri de veren dahi Türk, öğrencileri tarafından 'en iyi ders veren eğitmen' seçildi. Doktorasını tamamlayan Uçar, enerji projeleri üreten Apprise şirketinden ortaklık teklifi aldı. Teklifini kabul eden dahi genç, ABD'nin bu köklü kuruluşunda görev alacak ilk Türk olacak.

TAKVİM


Haberin Devamı