Gazete Vatan Logo

İstanbulluya göre trafik çilesi bitmez

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı başkanlığında İstanbul’da yaşayan 10 bin kişiyle yapılan ‘İstanbul’da Ulaşım ve Trafik Anketi’nden ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre belediyelerin imkanlarıyla önümüzdeki beş yıl içerisinde İstanbul’un trafik ve ulaşım sorununda kalıcı çözüme ulaşılacağını düşünenlerin oranı yüzde 46 olurken, yüzde 54’lük kesim ise çözüm olmayacağını düşünüyor.

En çok otobüs kullanılıyor

İstanbulluların yalnızca yüzde 3’ü şehir içi yolculuklarında deniz ulaşımını kullanabiliyor. En fazla tercih edilen ulaşım aracı ise yüzde 21 ile otobüs. Bunu yüzde 12 ile minibüs ve yine yüzde 12 ile Metrobüs takip ediyor. İstanbul’da raylı sistemlerin tercih oranı yüzde 9 olurken, tek başına yolculuk edenlerin yüzde 10’u özel araçlarını tercih ediyor. Bir İstanbullu günde ortalama 1 saat 40 dakikasını trafikte geçiriyor.

Deniz yolu olmazsa metrobüs

Öncelikli olarak deniz ulaşımını tercih eden İstanbulluların yüzde 31’i, olumsuz hava koşullarına bağlı sefer iptallerinde ulaşım aracı olarak tercihini Metrobüs’ten yana kullanıyor. Bu tercihi yüzde 29 ile Marmaray, yüzde 15 ile otobüs ve yüzde 11 ile özel araç kullanımı takip ediyor. En fazla trafik üreten merkezler sırasıyla Küçükçekmece, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Bahçelievler. Yoğun trafik çekeler ise Şişli, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ümraniye.

Haberin Devamı