Gazete Vatan Logo

‘İrem’i yanlış teşhis öldürdü’

Beyin kanaması geçirdiği halde mantar teşhisi konulan ve ölen İrem'in raporu davaya damga vurdu

Üç yıl önce beyin kanaması geçirdiği halde, mantar zehirlenmesi tanısı konulduktan sonra yaşamını yitiren İrem Yağcı’nın ölümüyle ilgili süren davaya Yüksek Sağlık Şurası’nın hazırladığı rapor damga vurdu. Şura, “Doğru teşhis konulsaydı İrem kurtarılabilirdi” diyerek, doktorları suçlu buldu.

Zonguldak’ta yaşayan Hatice ve Ahmet Yağcı’nın iki çocuğundan 12 yaşındaki İrem Yağcı, 30 Kasım 2009’da bulantı, kusma ve baygınlık şikayetiyle ailesi tarafından Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil serviste görevli Dr. Pınar Menderes Turhan, İrem Yağcı’ya ’mantar zehirlenmesi’ şüphesiyle tedavi uyguladı ve başka bir hastaneye sevkine karar verdi. Çeşitli ihmaller sonucu sevk kararından 6 saat sonra ambulansla Ankara Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne doğru yola çıkarılan İrem Yağcı, yolda yaşamını yitirdi. Yapılan incelemede İrem’in mantar zehirlenmesinden değil, ’beyincik içi kanaması’ sonucu öldüğü saptandı.

İhmaller zinciri

Ailenin şikayeti sonucu Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu’nun onayı ile başlatılan idari soruşturma sonunda olayda ihmalleri saptanan 2’si doktor 6 sağlık personeli hakkında, ’Taksirle ölüme neden olmak’ suçlamasıyla 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nin geçen yıl 17 Mayıs’taki duruşmasında, sanıkların olaydaki kusur durumlarına ilişkin rapor düzenlenmesi için dosyanın Yüksek Sağlık Şurası Başkanlığı’na gönderilmesi kararlaştırıldı. Dosyayı inceleyen Yüksek Sağlık Şurası’nın 4 sayfadan oluşan raporu, mahkemeye ulaştı. Yüksek Sağlık Şurası’na üye 12 profesörün imzası bulunan raporda, İrem Yağcı’yı ölüme götüren ihmallere yer verildi.

‘Kurtulabilirdi’

Raporun sonuç bölümünde ise “Dosyadaki bilgi, belge ve bulgular değerlendirildiğinde, kanama tanısı doğru konulmuş olsaydı, beyin ve sinir cerrahisi tarafından ameliyat edilebilir, kurtulma ihtimali olabilirdi. Altta yatan patolojinin vasküler olabileceği, uygun bir müdahale ile hematomun (doku içinde biriken kan) boşaltılabileceği ve hastanın bundan yarar görebileceği anlaşılmaktadır” denildi. Dr. Pınar Menderes Turhan’ın, ilk ön tanısı olan mantar zehirlenmesi ile ayrıca tanıya giren hastalıkları fark etmediğinden hastanın takibinde kusurlu olduğu kanaatine varılan raporun sonuç bölümünde ayrıca, 112 Komuta Merkezi’nde görevli Başhekim Dr. Kemal Koban ile 4 sağlık memuru da kusurlu bulundu. Doktorlar suçlamaları reddetmişti. Dava ertelendi.

Haberin Devamı