Gazete Vatan Logo

İki kentte 70 okulu yaktılar

Kobani eylemleri sırasında saldırıya uğrayan 1113 binadan 212’sinin eğitim kurumu olduğu belirlendi. Diyarbakır’da 34, Mardin’de 36 okula molotof kokteylleriyle saldırı yapıldı

Türkiye’nin birçok ilinde çatışmalara sahne olan protesto gösterilerinde en ağır bilançonun yaşandığı iller arasındaki Diyarbakır ile Mardin’de, 70 okuldan 15’i kullanılamaz hale geldi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın iki gün önce açıkladığı resmi rakamlara göre, sivil ve polis araçlarına yapılan saldırıların yanı sıra gösterilerde 25 kaymakamlık binası, 67’si emniyet, 29’u siyasi parti, 212’si okul olmak üzere bin 113 bina da hasar gördü.

Urfa’da 19, Şırnak’ta 13

Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde bulunan eğitim kurumları saldırıların hedefi haline geldi. Diyarbakır’da 34 okula saldırıda bulunuldu. Bunlardan 10’unun, eğitim yapılamaz durumda olduğu belirtildi. Şırnak’ta yaşanan olaylarda 13 eğitim kurumu saldırıya uğradı. Yakılan Silopi Milli Eğitim Müdürlüğü binası kullanılamaz hale geldi. Batman’da 4 okul ile bir öğretmenevine de saldırıda bulunuldu. Bunlardan bir ilkokul ile bir anaokulu kullanılamaz hale geldi. Şanlıurfa’daki izinsiz gösterilerde 19 eğitim kurumu zarar gördü.

Haberin Devamı

Bitlis’te ise 8 okula saldırı düzenlenirken, eğitim öğretim faaliyetlerinde aksamanın olmadığı öğrenildi. Mardin’de 36 okula saldırı düzenleyen eylemciler, 5 okulu kullanılamaz hale getirdi. Muş’ta 6 okul kullanılamaz hale geldi. Saldırıya uğrayan Bulanık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası da ağır hasar gördü. Siirt’te 13 okul ve 2 halk eğitim merkezi binasına saldırıda bulunuldu. Van’da da 18 eğitim kurumu tahrip edildi. hedef alındı. İl genelinde bazı öğretmenevi, kültür müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü binaları da tahrip edildi.

Yirmi eser çalındı

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Ziya Gökalp Müzesi, 7 Ekim’de molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Saldırıda ayrıca müzenin envanterinde bulunan 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı. Siirt’te ise 3 katlı İl Halk Kütüphanesinin zemin katında bulunan arşiv, çocuk ile engelliler bölümleri hasar gördü. Kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadarki tüm arşivi kül oldu. Kütüphanedeki 58 bin kitabın yüzde 80’i ise kurtarıldı.

Haberin Devamı