Gazete Vatan Logo

Hastane tuvaletinde bebeği öldü, bilirkişi ‘Olur böyle vakalar’ dedi

Bartın Kadın Doğum Hastanesi’nde doğum sancıları ‘gaz sancısı’ sanılarak müdahale edilmeyen H.K.’nin tuvalette dünyaya getirdiği erkek bebeği öldü. H.K., ilgilenmediklerini ileri sürdüğü ebe ve hemşire ebe hakkında suç duyurusunda bulundu. Bilirkişi ‘doğum tuvalette de olur, bebek yaşayabilir’ raporu verdi

Hastane tuvaletinde bebeği öldü, bilirkişi ‘Olur böyle vakalar’ dedi

Kamu çalışanı 1 kız çocuğu annesi 36 yaşındaki H.K., geçen yıl 8 Şubat’ta ikinci bebeğine 25 haftalık hamileyken kanama şikayetiyle Bartın Kadın Doğum Hastanesi’ne başvurdu. Dr. Vecdi Çavuşoğlu, hamile kadını, ‘Erken doğum eylemi durdurma’ tedavisi uygulamak üzere servise yatırdı. İddiaya göre serviste kontrol altında tutulan H.K.’nın ertesi gün saat 20.00’den sonra kusma, kanama ve sancıları arttı. H.K.’nin, doğum sancılarını arttığını defalarca söylemesine rağmen serviste görevli ebe Ö.B.K. ve hemşire ebe T.Ö.’nün, “Bu gaz sancısı. Gaz sancısı için bu saatte doktoru arayamayız” diyerek kadınla ilgilenmediği ileri sürüldü.

Adını bile koymuştu

H.K., gece saat 01.00 sıralarında ihtiyacını gidermek için odasındaki tuvalete gittiğinde erkek bebeğini dünyaya getirdi. H.K.’nin yere düşürmeden tuttuğu ve Atlas adını vermeyi düşündüğü bebeği doğumhaneye götürüldü. Burada bebeğin öldüğü belirlendi. Bebeğin ölüm nedeni ‘Solunum ve kalp yetmezliği’, ‘Ağır prematüre’, ‘Durdurulamayan erken eylem’ olarak yazıldı. H.K., bankada çalışan eşi S.K. ile birlikte bebeklerinin ölümünden sorumlu tuttukları görevliler Ö.B.K. ve T.Ö. hakkında Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. H.K. şikayet dilekçesinde, “Sancım çoktu ve sürekli kanamam vardı. Bebeğin kalp atışlarının normal olduğunu ve fazla evhamlı olduğumu söylediler. Refakatçi arkadaşımı, ‘Gaz sancısı için bu saatte doktoru arayamayız, hasta panik, refakatçi ondan panik’ diyerek göndermişler. Biraz zaman geçti tuvalete gittim ve bebeğin geldiğini fark ettim. Arkadaşımın haber vermesine rağmen ebe ve hemşire yine geç geldi” dedi.

Haberin Devamı

Ölüm nedenine bile ‘sehven’ dendi

Ancak Bartın Valiliği, ön inceleme sonunda düzenlenen rapor doğrultusunda soruşturma izni vermedi. Kararda, hasta tuvalete gittiğinde doğumun gerçekleştiği, hemşirelerin o anda başka bir hastanın odasında olduğu için kısa süre sonra giderek bebeği alıp doğumhaneye götürdükleri belirtildi. Ölüm belgesine bebeğin ölüm nedeninin sehven ‘Solunum ve kalp yetmezliği’ yazıldığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Bilirkişi raporunda doğumun yatakta veya tuvalette olmasının bebeğin yaşayabilirliği açısından herhangi bir öneminin olmadığı yönünde görüş belirtmiştir. Sonuç olarak ebe Ö.B.K. ve hemşire ebe T.Ö.’nün, tedaviyi en iyi şekilde uyguladıkları, tıbbi açıdan görevlerini gereği gibi yerine getirdikleri, herhangi bir kusur veya ihmallerinin bulunmadığı kanaatine varıldığından soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir.”

Bir bebek öldü 7’si sakat

Aynı hastanede son 4 yılda çeşitli ihmaller sonucu ayrıca 1 bebeğin öldüğü, 7 bebeğin de sakat kaldığı ileri sürüldü. Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, hastaya tuvalete gitmemesi gerektiğinin söylendiğini, buna rağmen gittiğini, gerekli tedavisinin de eksiksiz uygulandığını söylerken, diğer iddialarla ilgili ayrıca açıklama yapılacağını kaydetti.