Gazete Vatan Logo

Güzellik uzmanı casus çıktı! Evinde bulunanlar şok etti

İngiliz polisinin operasyonuyla yakalanan beş Bulgar arasında, uluslararası çapta tanınan bir güzellik uzmanı da var. Kirpik uzatma uzmanı olan Vanya Gaberova, yanı sıra ikram ettiği kekler ve turtalarla komşuları tarafından sevilen bir kişiydi.

Güzellik uzmanı casus çıktı! Evinde bulunanlar şok etti

İngiltere'nin başkenti Londra'da beş isim gelecek hafta Salı günü Rusya adına casusluk suçlamasıyla mahkemeye çıkacak. Bu isimler, Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov ve Vanya Gaberova.

Milliyet'in haberine göre; Tamamı Bulgaristan vatandaşı olan şüpheliler, Ağustos 2020 ile Şubat 2023 arasında 'İngiltere’nin güvenliğine ve çıkarlarına zarar verecek bir amaç için bir düşmana doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olacak bilgileri toplamak için komplo kurmak'la suçlanıyor.

İngiliz polisinin soruşturması, beş Bulgarın Rus gizli servisi için operayonel bir casus hücresinde görev aldığını ortaya koydu. İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde operasyonlar yürütüp gözetleme yapan grup, elde ettiği bilgileri Rusya'ya iletiyordu.

The Telegraph gazetesi, Bulgar grubun Londra yakınlarındaki RAF Northolt askeri üssüne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki bir daireyle de bağlantısı olduğunu yazdı.

Grubun lideri 45 yaşındaki Orlin Roussev İngiltere'deki operasyonları yürütüyordu ve diğer üyelerden gelen istihbaratı Rusya'ya ileten isimdi.

Haberin Devamı

Başkent Londra ve Norfolk'ta gözaltına alınan şüphelilerden üçünün evlerinde arama yapıldı. Aramalarda bulunan sahte pasaportlar ve kimlik belgeleri, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Yunanistan, Slovenya ve Çekya gibi ülkelere ait. BBC, sahte pasaport ve kimlik belgelerinden bazılarının üstünde Orlin Roussev ve Bizer Dzhambazov'un fotoğrafı vardı. 

Sahte pasaport ve kimlikleri kendisinin ürettiğini söyleyen grubun lideri Roussev, geçmişte Rusya'da çalışmış bir isim. 2009 yılında İngiltere'ye taşınan Roussev, halihazırda iletişim ya da elektronik sinyalleri engelleyen bir sinyal istihbarat şirketinin sahibiydi. Linkedln profili, daha önce Bulgaristan Enerji Bakanlığı'nda danışmanlık yaptığını yazıyor.

Bulgar casus grubunda en dikkat çekici isim ise, Vanya Gaberova. Harrow'daki eski komşuları, Gaberova ve Bizer Dzhambazov'u bir çift olarak tanıyordu.

İkili yaklaşık 10 yıl önce İngiltere'ye taşındı, Bizer Dzhambazov hastanelerde şoförlük yapıyordu.

Haberin Devamı

Üniversite eğitimini Bulgaristan'da tamamlayan Vanya Gaberova, Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi'ni bitirdiğini söylüyor.

LinkedIn profilinde kendisini özel bir sağlık işletmesinde laboratuvar asistanı olarak tanımlayan Vanya Gaberova, aslında ödüllü bir güzellik uzmanı.

Pretty Woman adlı bir şirketin sahibi olan Gaberova, özellikle kirpik uzatma uzmanlığıyla tanınıyor. İngiltere, Bulgaristan ve Rusya'da birçok ödül alan Vanya Gaberova, komşuları arasında özellikle ikram ettiği pasta ve turtalar nedeniyle hayli popülerdi.

Gaberova ile çift gibi görünen Bizer Dzhambazov'un komşuların dikkatini çekmesi ise, evinin yanına sokaktaki diğer antenlerin aksi yönüne bakan bir uydu alıcısı yerleştirmesi oldu. Duvara daha büyük bir anten takmayı da denedi ancak komşuların şikayeti bunu engelledi.