Gazete Vatan Logo

Gezginler, rota değiştirdi

Koronavirüs nedeniyle ilk defa bu kadar uzun süre evlere kapanan gezginler, yine doyasıya seyahat edeceği günlerin özlemini çekiyor. Gezi planları, şimdiden yapıldı. Türkiye’nin doğal güzelliklerini keşfe çıkmak isteyen de var yurt dışında farklı kültürleri tanımak için can atan da.

Gezginler, rota değiştirdi

Koronavirüsün en çok etkilediği gruplardan biri de gezginler oldu. Salgından önce kimi sırt çantasıyla dünyayı geziyor, kimi doğayı keşfe çıkıyordu. Yemek için yollara düşen de vardı karavanıyla özgürce geziler yapan da. Ancak salgın nedeniyle hepsi seyahatlerine ara vermek zorunda kaldı. İlk defa bu kadar uzun süre evde kalan gezginler, şimdi seyahate çıkacakları günleri bekliyorlar. Çoğunun planı hazır. Türkiye’nin doğal güzelliklerini keşfe çıkmak isteyen de var yurt dışında farklı kültürleri tanımak için can atan da. Öte yandan temkinli olup yıl sonuna kadar seyahatleri rafa kaldıranlar da söz konusu. Yaptıkları gezilerle sosyal medyada çok sevilen gezginlere koronavirüsle değişen hayatlarını ve sonrası için rotalarını sorduk.

İşte cevaplar:

‘Karavana ilgi artacak’

Gezginler, rota değiştirdi

İlker Yiğen (@ilker_yigen): Eşim Esra ile yıllardır kiralık karavanla seyahatlerimizi gerçekleştiriyorduk ve bu yılın başında karavan yapmak için bir minibüs aldık. İçini yaptırmaya başlıyorduk ki koronavirüs çıktı. Ayrıca oyunculuk dışında yeni bir sektöre yöneldim. Artık bir kamp yöneticisiyim. Pandemi yazın Balıkesir’de Erkan Yılmaz ile ortak açacağımız kampın inşa sürecini de etkiledi.

Haberin Devamı

50-55 gündür karantinadayız. Çoğunluk sağlığına kavuşuncaya dek keyif yapmayı düşünemiyoruz. Bitince ise ilk rotamız Norveç olacak. Korona sonrasında kamp ve karavan tatiline talep fazla olacak. İnsanlar kapalı ortamlarda kalmaktansa sosyal mesafenin daha kolay sağlanabileceği kamp alanlarında konaklamayı daha güvenli bulacaktır. Bu süreç bize doğa ananın bizim için ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

‘Kuzeye gideceğim’

Gezginler, rota değiştirdi

Bestami Köse (@plansizgezgin): Sırt çantasıyla ve kamp temasında gezmeyi seviyorum. Bugüne kadar 82 ülkeye seyahat ettim. Haziran sonrasında her ne kadar iç turizmde normalleşme olacaksa da yurt dışı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kontrollü turist alımı ya da vizelerde yaşanacak sorunlar insanların plan yapamamasına neden olacak. Ben de doğa temalı rotalar yapmaya çalışıyorum. Kuzey ülkelerinin tırmanış rotaları, Trolltunga, Pulpit Rock ve Lofoten bölgesini tekrar gezmeyi umuyorum. Seyahatlerde gezerken dünyaki normalleşmeye uygun belli kurallar dışında çok şeyin değişeceğini düşünmüyorum.

Haberin Devamı

‘Ülke seçimlerim değişti’

Barkın Özdemir (@barkinozdemir): Seyahatlerimde farklı destinasyonlara gitmeye ve gerçek anlamda farklı tecrübeler edinebileceğim konfor dışı keşifler yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar 70 ülkeye gittim. Son gezim ise Brezilya’da Rio Karnavalı’ydı. Korona başlayınca döndüm. Hawaii, Vietnam, İzlanda gibi uzun zamandır beklediğim yerlere gidecektim, hepsi şu an askıya alındı.

Şimdi bol bol kitap okuyorum. Portekizce öğrenmeye başladım. Hazirandan sonra seyahate çıkmayı düşünüyorum ama bu kişisel kararla bitmiyor. Yine de destinasyonlarımda değişiklik yapmak zorundayım.

Zaten Avrupa yakın zamanda kapılarını açacak gibi gözükmüyor. Ben de hem sürecin iyi yönetildiği hem de hayatın normalleşmeye başladığı Asya’ya gitmeyi düşünüyorum. Gideceğim ülkede sağlık sisteminin iyi olması gerekiyor. Bu kurala uygun olarak Japonya veya İsrail’i ziyaret etmek istiyorum. (Milliyet)

Haberin Devamı