Gazete Vatan Logo

Gece Yarısı Ekspresi Türkiye'de

Billy Hayes’in cezaevi anılarının anlatıldığı Gece Yarısı Ekspresi filmi Türkiye’nin imajına büyük darbe vurdu.

Hayes 32 yıl sonra Türkiye’ye geldi. Üstelik Türk polisinin davetiyle

Dünyada Türkiye’nin imajını yerlebir eden Gece Yarısı Ekspresi filminin esin kaynağı olan Billy Hayes 32 yıl aradan sonra ilk kez Türk topraklarına adım attı. 2’nci İstanbul Demokrasi ve Güvenlik Konferansı’na Türk Emniyet Müdürlüğü’nün davetlisi olarak gelen Hayes, Amerikan Newsday gazetesine yaptığı açıklamada, “Yeniden Türkiye’de olmak çok güzel bir duygu. 1970’te Türkiye’ye gelişim hayatımın dönüm noktası oldu. Yeniden burada olmak çok güzel bir duygu. Türk yetkililer çok konuksever ve bana çok iyi davranıyorlar” dedi. 60 yaşındaki Hayes’in avukatı Michael Griffith de “Yaşadığı tüm kötü anılara rağmen yıllardır Türkiye’ye gitmek istiyordu. Türk hapishanelerini elbette sevmiyor ama Türkler’i çok seviyor” diye konuştu.

İŞTE HAYES'İN AÇIKLAMALARI (1)

Yunanistan’a kaçmıştı

New York’ta doğan Hayes, 1970 yılında henüz bir üniversite öğrencisiyken Türkiye’ye gelmişti. Kızarkadaşıyla birlikte Türkiye’den ayrılmaya çalıştığı sırada vücuduna sarılmış 2 kilogram esrar bulundu. Uyuşturcu kaçakçılığı suçlamasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sağmalcılar Cezaevi’ne konulan Hayes temyize başvurdu. Cezası 30 yıla çıkarılan Hayes 1975 yılında firar etti. Yunanistan’a kaçak girmeyi başaran Hayes, oradan ABD’ye döndü.

Tüm Türkler’den özür diledi

Los Angeles’ta yaşayan ve senaristlik yapan Hayes, 1999’da Cannes Film Festivali’ne katıldığı sırada reklamcı Alinur Velidedeoğlu’na çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hayes, Türkler’den özür dileyerek “Filmin uyarlanış şekli beni üzdü. Bazı bölümler çok abartılıydı. Özellikle tüm Türkler’in ’kötü’gösterilmesi ve Türkiye’nin imajının bundan zarar görmesi çok üzücü. Endişelerim olmasına rağmen Türkiye’ye gelmek istiyorum” demişti. Filmin yönetmeni Oliver Stone da iki yıl önce Gece Yarısı Ekspresi yüzünden Türkler’den özür dilemişti. t


Türkiye’nin imajını sarsan film

Hayes’İn anıları ünlü yönetmen Oliver Stone tarafından 1978 yılında beyaz perdeye aktarıldı. Bugüne kadar Türkiye’nin imajına en çok zarar veren film olarak yorumlanan Gece Yarısı Ekspresi’nde Hayes karakteri cezaevinde tecavüze uğruyor. Polisler tarafından sürekli olarak işkence görüyor ve dayak yiyordu. 29 yıl önce çekilmesine rağmen film hâlâ ABD ve İngiltere’de özellikle yerel kanallar tarafından gösterilmeye devam ediyor.

Haberin Devamı