Gazete Vatan Logo

Davayı kazandılar ama...

Avukat ücreti ve mahkeme giderleri onlara ödettirildi.

17 Ağustos'un yıldönümü yaklaşırken depremzedeler bir darbe de 'adalet'ten yedi. Veli Göçer'e tazminat davası açan 400 depremzede, hak ettikleri tazminatı alamadıkları gibi, üste bir de borçlu çıktı. Mahkeme, Göçer'in avukatının vekalet ücreti ile mahkeme masraflarını depremzedelere yükledi. Bu borcu ödeyemeyen bazı ailelerin evine haciz geldi. Mustafa ve Şehriban Ergüden çifti de bu ailelerden biri. Depremden önce Veli Göçer'in Çınarcık'taki sitesinde oturuyorlardı. Anne ve babaları Şadiye ve Mehmet Yüce de, yandaki apartmanda yaşıyordu. Marmara Depremi'nde evleri yıkıldı. Ergüden çifti kurtuldu ama enkaz altında kalan Şadile ve Mehmet Yüce öldü. Şehriban Ergüden iki ayrı dava açarak Veli Göçer'den tazminat istedi. Yalova 1. Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimi Gündaş Alaşahan, Veli Göçer'in 8'de 6 oranında kusurlu olduğuna hükmetti. Bu yüzden Şehriban Ergüden'in istediği 11 bin TL'lik tazminatın 3 bin 650 TL'lik kısmının ödenmesi karara bağlandı.

TAZMİNAT BEKLERKEN...
İşte bu noktada, depremzede aileyi ikinci kez yıkan "kanun" devreye girdi. Hukuk davalarında, avukatlık ücreti ve dosya masrafları "kaybeden" taraftan tahsil edildiği halde, yasada şöyle bir "ayrıntı" vardı: Mesela bir kişi 10 lira tazminat istemiş, ancak 4 lira tazminat almışsa; davayı kaybeden tarafın avukatı, reddedilen 6 liralık tazminat üzerinden avukatlık ücreti talep edebiliyordu. Bu davada da aynı şey söz konusuydu. Mahkeme, Veli Göçer'in avukatının, reddedilen 7 bin 350 liralık kısım üzerinden ücret almasına karar verdi. Ergüden Ailesi, davayı kazandığı halde Veli Göçer'in avukatı Mevlüt Ertaş'ın 882 liralık vekalet ücretini ödemekle yükümlü kılındı. Aynı durum, Şehriban Ergüden'in depremde ölen anne ve babası Şadiye ve Mehmet Yüce için açtığı diğer tazminat davasında da yaşandı. Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Remzi Salman da, davayı "kısmen kabul" etti ve 2 bin TL tazminat almalarını hükme bağladı. Ancak, bin 208 TL'lik vekalet ücretinin Ergüden Ailesi'nden karşılanmasına karar verdi.


400 kişi aynı durumda

Göçer'e ait mal varlığı bulunamadığı için Ergüden Ailesi bugüne kadar tek kuruş alamadı; buna karşılık toplam 2 bin 290 lira borçlandı. Depremde her şeylerini yitirdikleri için bu parayı ödeyemediler. Göçer'in avukatı Mevlüt Ertaş da, icra takibi başlattı. Aile, yakınlarından borç aldı, Şehriban Ergüden'in bileziklerini sattı ve parayı ödedi. SABAH'a konuşan Ergüden çifti, "Bizi daha kaç kez yıkacaklar" diye isyan etti. Mustafa Ergüden, "Yaralarımızı sarmak kolay olmadı. Haciz belasıyla yıkılan sadece biz değiliz. Bizim gibi 400 kişi daha bu şoku yaşadı" dedi. Şehriban Ergüden de "Avukat haciz için getirdiği kamyonun 200 liralık masrafını bile bize ödetti. Bizim gidenlerimiz asla geri dönmeyecek. Ama Göçer cezası bitince ailesine sarılacak" dedi. Kamuran Çakın da mağdurlardan. Çınarcık'ta eşini ve iki oğlunu kaybeden Çakın, şunları söyledi: "SSK emeklisiyim. Geçtiğimiz günlerde maaşımdan 600 TL kesildi. Araştırdığımda Veli Göçer'in avukatının vekalet ücreti olduğunu öğrendim. Bize defalarca acı yaşatmaya kimsenin hakkı yok."


Hukukçular: Yasal ama ahlak dışı

Avukat Yüksel Aytekin (İstanbul Barosu Komisyon Üyesi): Kanunla düzenlenen Avukatlık Ücret Tarifesi'ne göre tazminat davalarında, davalının avukatı, tazminatın reddedilen kısmı üzerinden "davalı vekalet ücreti" almaya hak kazanabiliyor. Örneğin bir davada, davacı 100 lira istemiş olsun. Hâkim 60 liraya hükmederse, davalının avukatı reddedilen 40 lira üzerinden ücret almaya hak kazanıyor. Karar yasal. Ama meslektaşımız 'Canları, malları gitti; bir de ben vurmayayım' diyebilirdi. Daha insani ve şık bir hareket olurdu.

Fadayi Doğruyol (Depremzede avukatı): Veli Göçer'e dava açan 180 müvekkilime icra kararı gönderildi. Benim de mağdur ailelerden alacaklarım var ama kesinlikle talepte bulunmuyorum. Belki yasal olarak doğru ama ahlak dışı, kesinlikle etik bulmuyorum.

Cemal İnci (Yalova Baro Başkanı): Veli Göçer'in avukatını yazılı ve sözlü olarak uyardık. Davranışının etik dışı olduğunu belirttik. Mağdur ailelere yapılan hacizler ayıptır, çirkindir, hukuk dışıdır.

Tartışılan avukat: Açarken düşünsünler

Depremzede ailelere haciz işlemi uygulatan Avukat Mevlüt Ertaş: Dava beni de mağdur etti. Veli Göçer'den paramı alamadım. Yaklaşık 400 kişiye açtığım icra takibi ile masraflarımı karşıladım. Herkes sızlanıyor. Davayı açarken düşünmüyorlar. Ama bu benim yasal hakkım. Onların da alacakları varsa Veli Göçer'e icra götürsünler.

Haberin Devamı